Home page
Haber Menüsü


 
Dünyanın gündemi terör kabusu
ABD’de yaşanan terörist saldırı dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Dünya basınının önde gelen yayın organları bugünkü sayılarının neredeyse tümünü saldırıya ayırdı.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    12 Eylül—  ABD’deki terör kabusu gazetelerde geniş yankı buldu. New York Times, binlerce kişinin öldüğünden endişe edildiğini belirtirken, Washington Post saldırılarda Bin Ladin bağlantısının araştırıldığını yazdı. International Herald Tribune saldırı için, ‘Modern Pearl Harbor’ benzetmesi yaparken, İngiliz The Independent ölü sayısının binlerle ifade edildiğini yazdı. Yine bir başka İngiliz gazetesi The Guardian ise Beyaz Saray’ın saldırıya verilecek yanıt üzerinde durduğunu kaydetti.  

   
 
       
    MSNBC News ABD her tür misillemeye açık
Slideshow Fotoğraflarla ABD'de terör dehşeti
MSNBC News Arafat ABD'ye saldırıları kınadı
MSNBC News Filistinliler kutlama yapıyor
MSNBC News Yeni Çakallar kitabındaki iddialar
MSNBC News Dehşete tanık olanlar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       New York Times, ABD’nin finans ve savunma merkezlerine yapılan saldırılar sonucu, binlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini yazdı. Yaklaşık bir saat aralıkla gerçekleşen saldırılar sonucu, New York’ta Dünya Ticaret Merkezi’ne ve ABD Savunma Bakanlığı’na düşen dört uçağın büyük hasar ve endişeye neden olduğunu yazan New York Times, New York Belediye Başkanı Rudolph W. Giuliani’nin, “Ölü sayısı tüm tahminlerimizin üzerine çıkabilir” sözlerine yer verdi.
       New York Times’taki bir başka haberde de, “Amerika’nın güç sembolüne saldırı” başlığıyla Pentagon’a yapılan saldırıya yer verildi. Haberde, bir uçağın Pentagon yakınında düşmesi sonucu, onlarca sivil ve askerin yaralandığı kaydedilirken; kamu binalarının derhal boşaltıldığı kaydedildi.


       FBI’ın saldırıların çok özenli organize edildiği ifadesine yer veren Los Angeles Times, korsanların uçağı kaçırmadan önce güvenlik sistemlerini devre dışı bıraktığını yazdı. Gazete, ikiz kulelerden kurtulmayı başaranların öyküsünü de, ‘Korku ve kahramanlık günü ’ başlığı ile verdi. Los Angeles Times saldırının tüm Amerikalıların yanı sıra istihbarat yetkililerini de şaşkına çevirdiğini vurguladı.
       USA Today gazetesiyse haberi “Ülkeyi terör dalgası sardı” şeklinde duyurdu. Olayın görgü tanıklarının anlattıklarına yer veren gazete, sorumluların bulunması için dünya çapında bir soruşturmanın başladığı yazıyor. Amerika’nın en çok okunan haber portallarından MSNBC’nin başlığı; “Kitlesel katliam”. Haberde saldırının ardından ilk akla gelen ismin Suudi asıllı terörist Usame bin Ladin olduğu ifade edildi.
       
MODERN PEARL HARBOR

       International Herald Tribune ise haberi ‘Kaçırılan Uçaklar New York’daki gökdelenlere ve Pentagon’a çakıldı’ başlığı ile verdi. Gazete, saldırıların ABD’nin askeri ve ekonomik gücünün sembollerine yapıldığına dikkat çekti. IHT’nin ‘Modern Pearl Harbor’ başlığı ile verdiği analiz haberinde ise, uçakları ABD’nin simgelerine çarptırmanın bugüne kadarki en spektaküler saldırı olduğu belirtildi. Gazete, saldırının ABD’nin askeri ve siyasi politikasında büyük bir değişime yol açacağını da vurguladı.
       
BIN LADİN BAĞLANTISI

       ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post da, okuyucularına özel bir baskı yaparken; saldırının binlerce kişinin hayatına malolmuş olabileceğini duyurdu.
       Teröristlerin kaçırdığı dört uçağın, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’a çakıldığını bildiren Post, Manhattan’ın toz duman altında kaldığını kaydetti.
       Washington Post, ABD yönetiminin terörist eylemle Usama Bin Ladin’in bağlantısı olduğuna ilişkin delillere sahip olduğunu da bildirdi.
       
AVRUPA BASINI DA GENİŞ YER VERDİ
       New York ve Washington’daki patlamalar, Avrupa basınında da büyük yer buldu. Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’un internet sitesinde saldırı, “Alman halkı Amerikalılarla dayanışma gösteriyor” şeklinde veriliyor.
       Haberin duyulmasını ardından Alman Başbakanı Gerhard Schroeder’in Güvenlik Konseyi ile acil biraraya geldiğini belirten gazete, Alman resmi binalarında bayrakların yarıya indirildiğini ifade ediyor.

        Die Welt gazetesi, ‘Ne Pearl Harbor, ne Küba krizi ne de Vietnam’ın bu saldırıya benzemediğini yazıyor. Gazete hedeflerin Amerikan halkının refahının simgeleri olduğuna dikkat çekiyor.
       Fransa’da yayınlanan Le Monde gazetesi ise ‘Amerika şaşkınlık içinde’ başlığıyla verdiği haberde, saldırıların bilançosunu çıkartmak için henüz çok erken olduğu bildiriliyor. Bir başka Fransız gazetesi Liberation da saldırıyı, “ABD kaos içinde” başlığı ile verdi. Gazete, manşetinde, bugüne kadar dünyada asla görülmeyen ölçüdeki terörist saldırıların New York ve Washington’u vurduğunu belirtti. Liberation, haberinde, “Dünyanın bir numaralı gücünün istikrarı bozuldu. ABD, saldırıya karşı misilleme sözü verdi. Tüm dünya kaygı içinde” ifadelerine yer verdi.
       Rusya basınının da ilk sırasında Amerika’daki felaket yer alıyor. Nezavisimaya gazetesi dünyanın en büyük terör eyleminin uzun vadeli sonuçlarının nasıl olacağını bugünden kestirmenin zor olduğunu belirtiyor. Saldırların başlamasından 45 dakika sonra Kremlin’de olağanüstü toplantı düzenleyen Putin’in konuşmasın dikkat çeken Komsomolskaya Pravda, Rusya liderinin, bunun ulusal bir sorun olmadığını, dünya çapında terörizme karşı güçlerin bileştirilmesi gerektiğini söylediği aktarıyor.


       İngiliz Independent gazetesi ABD’nin Kabil’de meydana gelen patlamaları üstlenmediğini yazıyor. Gazete saldırının boyutunu; “Dünyanın en büyük terörist eyleminde binlerce ölü olmasından korkuluyor” şeklinde duyuruyor.
       İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian ise ‘ABD’de terör’ ana başlığıyla verdiği haberde, saldırının Pearl Harbour’dan sonraki en büyük felaket olduğuna dikkat çekti. Saldırıda binlerce kişinin öldüğünü yazan The

        Guardian, tüm dünyada ABD ordusunun alarma geçirildiğini belirtti. Gazete, ‘Sorumlular cezalandırılacak’ başlığı ile verdiği bir başka haberde de Beyaz Saray’ın verilecek tepkileri tarttarken, Bush’un da başkanlık sınavı vereceğine dikkat çekti. The Guardian İngiltere Başbakanı Blair’in tüm dünyayı terörizmle savaşmaya çağırdığını da yazdı.


       Ortadoğu basını da saldırıya geniş yer veriyor. İsrail’in önde gelen gazetelerinden Ha’aretz, New York Belediye Başkanı Giuliani’nin “Çok sayıda ölü var” sözüne yer verdi. İsrail’in de kendi güvenlik önlemlerine artırdığına dikkat çeken gazete, ölenler için yas ilan edildiğini belirtti. Ha’aretz, bir başka haberinde de Filistin lideri Arafat’ın saldırıları kınadığını yazdı.
        İsrail’in bir diğer gazetesi Jerusalem Post da, İsrail’de bir günlük yas ilan edildiğini yazıyor. Başbakan Şaron’un açıklamalarına yer veren gazete, ” İsraillilerin, bu zor günlerinde Amerikan halkına destek vereceğini ” ifade etti.
       Yemen’de İngilizce yayın yapan Yemen Observer gazetesi de saldırıların ardından, iki kentin de alevlere gömüldüğü yazdı. Gazete, hastanelerin yaralılarla dolduğunu vurguladı.
       Irak devlet televizyonu ise olayı, yüzyılın eylemi şeklinde duyuruyor. Haberde, Amerika’nın insanlığa karşı suç işlediği için böyle bir operasyonu hakettiği ifade edildi.
       
İRAN BASINI
       İran gazeteleri, ABDde düzenlenen saldırılara değişik tepkiler verdiler. İran Dışişleri Bakanlığı’na yakın olarak bilinen Iran News gazetesi, ‘Newy York’ta Terör” başlığıyla yayınladığı başyazıda “New York’ta yaşananların hiçbir sıfatla anlatılamayacak kadar ürkütücü” olduğunu belirterek, “hangi neden, bu nedenle hiçbir ilgileri olmayan binlerce insanın öldürülmesini ve yaralanmasına değer?” diye sordu.
        Muhafazakar Tehran Times gazetesi ise “Beyaz Saray’ın nihayet İsrail’e verdiği şartsız desteğin bedelini ödediği” manşetini attı. Saldırılarla ilgili ayrıntıları aktaran gazete, şu yorumu yaptı: “ABD yönetimi, bu trajediye (son saldırılar) yolaçan ve kendisinin neden olduğu düşmanlık ve nefret konusunda düşünmek zorundadır.”
 
       
    MSNBC News ABD'de dehşete uluslararası tepkiler
MSNBC News Saldırıyla borsalar aşağı, petrol yukarı
MSNBC News AB: Pearl Harbor'dan beri en kötü saldırı
MSNBC News Dünya Ticaret Merkezi
MSNBC News Dakika dakika saldırı kronolojisi
TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları