Home page
Haber Menüsü


Blair
İngiltere Başbakanı Tony Blair
ABD’de dehşete uluslararası tepkiler
ABD’yi dehşete düşüren uçaklı terörist saldırılar, tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Tüm dünya televizyonları, normal yayın akışlarını keserek Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’a yapılan saldırıları canlı yayınladı.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    11 Eylül—  Dünyada milyonlarca kişi Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’a düzenlenen uçaklı saldırıları dehşet içinde televizyonlarından seyrederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD’nin acısını paylaştıklarını açıklayan ilk dünya liderleri oldu. İran, Suriye ve Libya da saldırıları kınadı.  

   
 
       
    MSNBC News NATO'dan ABD'ye destek
MSNBC News Arafat ABD'ye saldırıları kınadı
MSNBC News MSNBC muhabiri: Büyük panik vardı
MSNBC News Saldırıyla borsalar aşağı, petrol yukarı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İngiltere, ABD’ye her tür yardımı yapacağını açıkladı. İngiltere Başbakanı Tony Blair, ‘Korkarım terörist saldırıdan başka bir olasılık düşünemeyiz’ dedi. Blair, ülkesinde katılması gereken bir toplantıyı da olayları duyunca iptal etti. Blair, kitlesel terör eylemlerinin günümüz dünyasının en büyük kabusu olduğunu söyledi.
ABD kıyamet gününü yaşıyor
Almanya Başbakanı Schröder, Federal Güvenlik Kurulu’nu topladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da üzüntülerini bildirdi. Schröder, ‘Saldırılar medeni dünyaya karşı yapılmıştır’ dedi.
       Kanada Başbakanı Jean Chretien, ABD’deki terör saldırıları dolayısıyla ABD halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Chretien, ABD’de en az 10 bin kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarını duyduğunda dehşete düştüğünü, binlerce masum insana yönelik saldırının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini söyledi ve bütün Kanada halkı adına Amerikalılara başsağlığında bulundu.
       İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de ABD’ye yapılan terörist saldırıyı, “Tüm özgür ve demokratik ülkelere yapılmış bir saldırı” olarak değerlendirdi. Başbakan Berlusconi’nin yaptığı yazılı kısa açıklamada, İtalya’nın Amerika ile köklü ve dosthane bir bağı olduğu, Amerikan halkının acı gününde dayanışma içinde olunacağı belirtildi. Berlusconi, terörizm karşı mücadele etmek için hiçbir korkularının bulunmadığını ve sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.
       
ANNAN’DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI
       BM Genel Sekreteri Kofi Annan, New York’taki Dünya Ticaret Merkezi ve diğer ABD hedeflerine yönelik “planlı terörizmi” kınadı ve sağduyulu olunması çağrısı yaptı. Kofi Annan, saldırıların dikkatlice ve koordineli şekilde planlandığına şüphe olmadığını ifade ederek, saldırıları kınadığını ve terörizme karşı kararlılıkla savaşmak gerektiğini vurguladı. Bu tür anlarda sağduyulu karar vermenin önemine dikkati çeken Annan, “Saldırıların arkasında kim olduğunu veya nereye varmak istediklerini bilmiyoruz. Tek bildiğimiz hiçbir dava terör yoluyla ileri götürülemez” dedi.
       NATO Genel Sekreteri Robertson, ‘Saldırılar demokrasiye karşı yapılmıştır’ dedi. NATO, saldırılara karşı ortak cephe çağrısında bulundu.
AB: Pearl Harbor’dan beri en kötü saldırı
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Washington ve New York’taki saldırıların arkasında büyük olasılıkla Suudi terörist Usame Bin Ladin’in olduğunu söyledi. Barak, İngiliz Sky televizyonuna verdiği demeçte, hükümetlerin terörizmle mücadele için çabalarını birleştirmesi gerektiğini belirterek, “Benim tahminime göre, bu bir Bin Ladin organizasyonu. Bu tür terörizme karşı katı olmalıyız” dedi.
       Barak, ABD, AB, Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya, İsrail ve “teröristleri beslemeyen” bazı İslam ülkeleri arasında bir zirve çağrısı yaptı.
       
İRAN VE SURİYE DE KINADI
       İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ABD’de bugün düzenlenen “terörist” saldırıları saldırıları kınadı. Hatemi, açıklamasında, “saldırılardan derin üzüntü duyduğunu” belirterek, “İran hükümeti ve ulusu adına, Amerikan şehirlerindeki kamu merkezlerine yapılan ve çok sayıda masum insanın ölümüne neden olan terörist saldırıları ve uçak kaçırma girişimlerini kınıyorum” dedi. Açıklamasında, “Amerikan halkının özellikle saldırılardan zarar görenlerin ve kurbanlarının ailelerinin dertlerini paylaşıyorum” diyen Hatemi, “terörizm başarısızlığa mahkumdur ve uluslararası topluluk terörizmi durdurmalı ve yoketmek için etkin önlemler almalıdır” ifadesini kullandı.
Filistinliler kutlama yapıyor
Suriye hükümetinden bir yetkili yaptığı açıklamada, “Suriye, ABD’deki masum sivillere yönelik yıkıcı saldırıları kınamaktadır. Suriye, Amerikan halkı ve kurbanların ailelerinin acısını paylaşmaktadır” dedi.
       
KADDAFİ, ABD’YE YARDIMA HAZIR
       Libya lideri Muammer Kaddafi de, ABD’deki “korkunç” terör eylemlerini kınadı ve Amerikan halkına yardıma hazır olduklarını bildirdi. Kaddafi, “Amerika’yla siyasal görüş ayrılıkları ve çatışmalar, Amerikan halkına insani yardım etmeyi engellememeli. Amerika’da herkes bu korkunç saldırılardan etkilendi” dedi. Kaddafi, “Bu saldırı dalgasının insanların vicdanını harekete geçireceğini” belirterek, “Siyasal çatışmalara rağmen, Amerikan halkının yanında olmak bizim için ödevdir” diye konuştu.
       
ARAP BİRLİĞİ: ÜZÜNTÜ VERİCİ
       Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ABD’deki saldırıları “üzüntü verici” bulduklarını açıkladı. Musa, basına yaptığı açıklamada, “Televizyondan izlediğimiz saldırılar üzüntü verici eylemlerdir” dedi. Saldırlardan üzüntü duyduğunu belirten Genel Sekreter, ABD ve Amerikan halkına “içten taziyelerini sunduğunu” belirtti.
       
ÇİN: ŞOKE OLDUK
       Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin halkının ABD’de düzenlenen feci saldırılarla şoke olduğunu bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhu Bangzao, Çin’in öteden beri terör eylemlerine karşı çıktığını ifade etti. Zhu Bangzao, Çin hükümetinin Washington’daki Çin Büyükelçiliği, ABD’deki Çin temsilcilikleri ve Çin’in Birleşmiş Milletler’deki Daimi Temsilciliği’ne, saldırılarda yaralanan Çin vatandaşlarına gerekli yardımı sağlamaları emri verildiğini de kaydetti.
       
DİĞER TEPKİLER
       Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox da, saldırıları nefretle kınadığını açıkladı.
       Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Panos Beglitis de, Atina’nın ABD’yi hedef alan terör eylemlerini şiddetle kınadığını söyledi. Beglitis, yaptığı basın toplantısında, Başbakan Kostas Simitis’in ABD Başkanı George Bush’a, Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’nun da ABD’li dengi Colin Powell’a, meydana gelen trajik olaylardan duydukları üzüntüyü bildiren birer mesaj gönderdiklerini açıkladı.
       Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, saldırıları “korkunç” olarak değerlendirdi. Mısır Ulusal Televizyonu’na çıkan Mübarek, Mısır’ın, binlerce masumun ölmesine yolaçan saldırıları şiddetle kınadığını duyurdu.
       Bu arada İskandinav ülkeleri, ABD’deki saldırıları “demokrasiye yönelik saldırı” olarak değerlendirdi ve terörizme karşı ortak cephe yaratılmasının gerektiğini bildirdi.
Dünya alarmda, uçaklar iptal
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş da saldırıları kınarken, Ürdün saldırıları ‘dinsiz’ olarak nitelendirdi.
       Katolik dünyasının ruhani lideri Papa İkinci Jean Paul, ABD’de düzenlenen saldırıları “sözle anlatılamayacak bir dehşet” olarak nitelendirdi. Papa, Bush’a mesajında, “ABD’nin farklı yerlerinde bugün masum kişilere karşı yapılan insanlık dışı terörist saldırılar, sözle anlatılamayacak bir dehşettir. Size ve vatandaşlarınıza, acılarınızı derinden paylaştığımı ve dualarımı trajik ve karanlık bir anda olan ulus için edeceğimi bildiririm” denildi. Papa, yaralılara yardımcı olan herkese daha fazla güç vermesi için Tanrı’ya dua edeceğini de belirtti.
       Saldırıları, Küba da kınadı ve ABD’ye destek teklifinde bulundu.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları