Home page
Haber Menüsü


Durgunluk borsaları kötü vurdu
Küresel ekonominin hız kesmesi ve göstergelerin olumsuzluğu, dünya borsalarını kötü vurdu. Wall Street’te düşüş yüzde 4 olurken, Nasdaq yüzde 6 geriledi.
New York/Londra
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
1 Eylül— ABD ekonomisine ilişkin büyüme verileri beklenenden iyi çıkmasına karşılık, tüketim eğiliminin gün geçtikçe azalması ve dev şirketlerin birbiri ardına, kötü kar beklentileri açıklaması; dünya borsalarında haftanın kötü kapanmasına neden oldu. Wall Street’te Dow Jones Sanayi Endeksi haftayı yüzde 4 kayıpla 9949.75 puandan tamamlarken, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq’da Bileşik Endeks yüzde 6 kayıpla 1805.43 puandan haftayı kapattı.

   
 
       
   
MSNBC News Avrupa Merkez Bankası faiz indirdi
MSNBC News ABD'de büyüme 8 yılın en düşüğünde
MSNBC News ABD Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dow Jones Sanayi Endeksi Ağustos ayında yüzde 5.4 gerilerken, Nasdaq’da gözlenen değer kaybı yüzde 11’e ulaştı.
       
DARALMA HIZLANACAK
       Ekonomistler, ekonomik göstergelerin olumsuz sinyaller verdiğini giderek yoğunlaşan şekilde dile getirirken, yatırımcıların bu değerlendirmeleri yeni yeni dikkate aldığı gözleniyor.
       Morgan Stanley Dean Witter Başekonomisti Stephen Roach, “Ekonomik göstergeler her zaman doğru olmayabilir. Ama sermaye piyasaları göstergeleri denemeye bırakamaz. Piyasalar şu anda, ABD liderliğinde küresel durgunluğu fiyatlarına dahil etme aşamasında. Hisse senetleri, kar rakamlarının kötülüğünden ötürü hızla geriliyor” derken, sonbahar aylarında gerilemenin daha da hızlanarak sürebileceğini söylüyor.
       Ekonomideki daralmaya yönelik işaretlerin birbiri ardına gelmesi, haftanın 5 gününde hisse senetleri değerlerinin 500 milyar dolar erimesine neden oldu. Bu rakam ise, ABD’nin iki haftalık üretimine işaret ediyor.
       Uluslararası Para Fonu ekonomistleri, ABD hisse senedi piyasasında gözlenen değer kaybının, üretimde keskin bir düşüşe işaret ettiğini ve küresel durgunluğu tetikleyebileceği görüşündeler. IMF Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, ABD büyüme hızı için yüzde 1.5’lik tahmine yer verilirken, Wall Street analistleri bu rakamın altına kalınacağına kesin gözüyle bakıyorlar.
       
AVRUPA’DA HIZ KESTİ
       Avrupa Merkez Bankası’nın çeyrek puanlık faiz indirimine karşılık, Avrupa borsaları toparlanmaktan uzaktı. Londra Borsası’nda FTSE-100 Endeksi haftayı 5,345.0 puandan kapatırken, Paris Borsası’nda CAC 40 Endeksi 227.22 puan azalarak 4,689.34 puana indi. Frankfurt Borsası’nda ise DAX Endeksi haftayı 5175 puandan kapattı.
       Ekonomistler, faizlerin yüzde 4.25’e çekilmesiyle birlikte, yılbaşında dolaşıma çıkacak Euro’nun güçleneceğini öngörüyorlar. Uzmanlar, faiz oranlarını düşürmekte çekingen davranan Avrupa Merkez Bankası’nın ABD ekonomisine ilişkin olumsuz tahminler sonucunda karar vermekte hızlandığı kaydediliyor.
       
HİSSE SENEDİ DEĞERLERİ ERİYOR
       Ağustos ayında, Avrupa borsalarında hisse senetlerinin değerleri 396 milyar dolar azalma gösterdi. Avrupa’nın en büyük 600 şirketinin dahil olduğu Dow Jones Stoxx Europe Endeksi’ndeki hisse senetlerinin piyasa değerindeki gerileme, İngiliz enerji devi British Petroleum’un değerinin iki katına yakın.
       Dow Jones Stoxx Europe Endeksi Ağustos ayında yüzde 6.1 gerilerken, Deutsche Telekom, Bayer ve Swatch Group en yüksek aylık düşüşü gösterdi. Avrupa’nın en büyük sekiz borsasından altısında, son 10 yılın en kötü performansı yaşandı.
       Analistler, yaşanan gelişmeyi ‘panik atak’ şeklinde yorumlarken, ABD Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi piyasalarda toparlanmayı sağlayamadı.
       Frankfurt’ta DAX Endeksi’ne dahil hisse senetlerinin piyasa değeri yüzde 12 gerileme gösterirken, bu rakam son 3 yılın en kötü değerini ifade ediyor. Endeks, bu yıl yüzde 20 gerilerken, yılın bu düzeylerden kapanması halinde endeks 1990 yılından bu yana en büyük düşüşünü göstermiş olacak.
       Londra Borsası’nda da FTSE-100 Endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 14 gerileme gösterirken, bu rakam 1985’ten bu yana en büyük düşüşe denk geliyor. Paris Borsası’nda CAC-40 Endeksi’ndeki düşüş ise yüzde 21’e varırken, bu kayıp son 11 yılın en kötü düzeyi.
       Bu arada, Japonya’da da gerileme hızla sürdü. Tokyo Borsası son 17 yılın en düşük düzeyinden kapanış yaparken, düşüşte Hitachi’nin zararının 1 milyar dolara ulaşacağı gerkçesiyle geniş çaplı işten çıkarmalara gideceğini açıklaması etkili oldu. Nikkei 225 Endeksi geçen hafta 224.94 puan kaybederek, 10,540.05 puana indi.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları