Home page
Haber Menüsü


ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan
Greenspan
ABD Merkez Bankası’ndan faiz indirimi
Amerikan Merkez Bankası, ABD ekonomisindeki durgunluk tehlikesinin sürmesinden ötürü, kısa dönem faizlerini çeyrek puan düşürdü. Yılın 7. faiz indirimi sonucu oran yüzde 3.5’e çekildi.
Washington/New York
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    21 Ağustos—  ABD Merkez Bankası, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de canlanmayı sağlamak üzere bu yılın yedinci faiz indirimini gerçekleştirdi. ABD Merkez Bankası (FED), kısa dönem faiz oranlarını çeyrek puan düşürerek yüzde 3.5’e çekti. Yapılan indirimle faizler Şubat 1994’ten bu yana en düşük düzeyine inerken, yılbaşında faiz oranları yüzde 6.5 düzeyindeydi.  

   
 
       
   
MSNBC News Lindsey: ABD yılsonuna dek toparlanacak
MSNBC News ABD dış ticaret açığı Haziran'da 29.4 milyar $
MSNBC News ABD'de enflasyon rekor düzeyde düştü
MSNBC News ABD büyüme hızı 2. çeyrekte % 0.7
MSNBC News JP Morgan 8 bin kişiyi işten çıkaracak
MSNBC News Devler eleman çıkarıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken, yapılan açıklamada, ekonomik ‘zayıflığın’ ülke ekonomisini tehdit eder nitelikte olduğu kaydedilirken, yeni faiz indirimlerine yönelebileceğinin işaretlerini verdi.
       FED, kısa dönem faizleri yanında reeskont faizlerinde de çeyrek puanlık indirime giderek yüzde 3 düzeyine çekti.
       
BORSALARDA DÜŞÜŞ
       ABD Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı, piyasa çevreleri tarafından satışla karşılandı. İndirim kararıyla birlikte yaşanan satışlarla New York Borsası’nda Dow Jones Sanayi Endeksi 16 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Endeks yüzde 1.41 düşüşle 10,174.14’ten günü tamamladı.
       Satışlarda, FED’in ekonomideki durgunluğun ne zaman sona ereceğine yönelik bir işaret vermemesi de etkili oldu. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq’da da Bileşik Endeks yüzde 2.7 kayıpla 1831.31’le 9 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi.
       Analistler, Nasdaq’daki düşüşün kısa vadede yüzde 4’e ulaşabileceği görüşündeler.
       Faiz indirimlerinin başladığı tarih olan yılbaşından bu yana Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 5 gerileme gösterirken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 25 düşmüş durumda.
       Dolar ise, yen ve Euro karşısında gerileyerek, 119.77 yen ve 0.9128 Euro düzeylerine indi.
       
ETKİLER 6 AYDA GÖRÜLÜYOR
       ABD Merkez Bankası ekonomistleri, kısa vadeli faizlerde yapılan indirimlerin ekonomiye tam yansımasının 6-9 ay aldığı görüşündeler. FED’in indirimlerinin en büyük etkileri dolarda görülmeye başlanırken, dolar son 15 yılın en yüksek değerlerini gördüğü Temmuz ayından bu yana geriliyor.
       Ekonomistlerin çoğu vergi mükelleflerine gönderilen 38 milyar dolarlık vergi iadelerinin gelecek aylarda tüketimi canlandırıcı etki yapacağı görüşünde. Buna karşılık, ABD ekonomisinin ‘puslu’ görünümü karşısında ABD Merkez Bankası’nın yapabileceği yeni faiz indirimleri durgunluğun derinleşmesine karşı çok düşük bir sigorta niteliğinde.
       
YENİ İNDİRİMLER KAPIDA
       “Hane halkı tüketimi dengelendi, ancak karlar ve sermaye harcamaları gerilemeyi sürdürüyor, ülke dışında da büyüme ABD’ye bağlı olarak hız kesiyor” denilen FED açıklamasında, durgunluğun görünür gelecekte ekonomiyi ‘zayıflatacağı’ ifade edildi.
       Ekonomistlerin bir bölümü, yapılan açıklamanın 2 Ekim’de gerçekleştirilecek FED toplantısında yeni bir faiz indirimi geleceği şeklinde yorumladı.
       State Street Başekonomisti Frederick Breimyer, “Açıklama, yeni indirimler geleceğini gösteriyor” derken, FED’in seçeneklerini geniş tuttuğunu ve yeni gelecek ekonomik verileri yakından izlediğini söyledi.
       Barclay’s Capital’den Ekonomist Henry Wilmore ise, sanayi üretimi ve perakende tüketim verilerinin güçlü olduğuna dikkat çekerken, bu verilerin daha da güçlenmesi halinde yeni bir indirim yapılmayabileceğini söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları