Home page
Haber Menüsü


Çiftçi kredi borcunu ödeyemiyor
Tarım Bakanı Gökalp, çiftçinin 1990 yılından beri, aldığı kredi anapara ve faiz tutarının 2.4 katrilyon lirayı bulduğunu ve çiftçinin bu borcunu ödeyemez durumda olduğunu söyledi.
Ankara
AA
23 Ağustos— Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, çiftçinin 1990 yılından bugüne kadar aldığı kredide, ana para ve bunun faiz tutarının 2.4 katrilyon lirayı bulduğu belirtirken, “Bugün borçlu çiftçi aile sayısı 1 milyon 997 bindir” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Çeltik fiyatı açıklandı: 480.000 TL
MSNBC News TMO'nun görev zararı 450 milyon $
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gökalp, çeltik alım fiyatlarını açıkladığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gökalp,”buğday ve arpa rekoltesi tahmininiz nedir” şeklindeki soru üzerine, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, bu yıl buğday rekoltesinin geçen seneye kıyasla 2-2,5 milyon ton azalarak 15 milyon ton, arpa rekoltesinin de 6 milyon ton civarında olacağını söyledi.
       Mısır rekoltesinin de 2 milyon ton olacağını kaydeden Gökalp, korkulacak bir düşüşün olmadığını, ancak kuraklığın etkilediğini söyledi. Gökalp, “kuraklığın etkili olduğu bölgeler Konya, Yozgat’ın bazı yöreleri. Ancak Trakya’da Güney Doğu Anadolu’da, Doğu Anadolu’da kurak olmasına rağmen yağışların zamanında düşmesi nedeniyle fazla bir rekolte kaybımız yoktur” dedi.
       TMO’nun görev zararıyla ilgili soru üzerine de Gökalp, TMO’nin 450 milyon dolarlık görev zararının yıl sonuna kadar olduğunu belirterek, TMO olarak son 2 yıldır finans giderlerini 350 milyon dolardan, 30 milyon dolara kadar düşürdüklerini söyledi.
       Gökalp, “TMO’nin alımlardaki toplam miktarı parasal düşürmemiz yanında geçmişten kalan borçlardan da bir 780 trilyon kadar iyleştirme yapılmıştır, borç ödenmiştir” dedi. Dışarıdan, şu anda buğday ithal etme mecburiyeti bulunmadığını ifade eden Gökalp, şöyle devam etti:
       “Ancak serbest ekonominin kuralı olarak, bir kısım buğday ithal edilebilir. Ama bu ithal karşısında bizim dış satımımız son yıllarda artmıştır. TMO geçtiğimiz şubat ayında kurulduğu tarihten bu tarafa maksimum satışını yaptı. İç ve dış satış olarak ancak buğday ithalatında herhangi bir mecburiyetimiz yoktur.”
       
ÇİFTÇİ BORÇLARI
       Gökalp, “Bakanlar kurulu’nda çiftçi borçlarını gündeme getirdiniz mi” şeklindeki soru üzerine de, çiftçinin 1990 yılından bugüne kadar aldığı ve özellikle son 2 yıl öncesine kadar aldığı kredide, ana para ve bunun faizinin tutarının 2.4 katrilyon lirayı bulduğunu bildirdi.
       Çiftçinin bu borcunu ödemek istediğini ve bu borçlarda herhangi bir silmeyi, herhangi bir affı istemediğini kaydeden Gökalp, şöyle devam etti:
       “Ancak kuraklık nedeniyle, çeşitli doğal afetler nedeniyle, piyasadaki bazı olumsuzluklar nedeniyle geçtiğimiz yıllarda bu borcunu ödeyemedi. Bizim dileğimiz şudur, bu borçların ödenmesinde bir kolaylık sağlanması. 3 yıla yayılması, heryıl 2 eşit taksit olmak üzere, 6 taksitte ödenmesi. Bu yapıldığı takdirde hem çiftçi 10 yılı aşkın olan borçlarından kurtarılacaktır hem de Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’ye bir sıcak para girişi olacaktır.”
       Bu konudaki tekliflerini, 7 Temmuz 2000 tarihinde bir kararname olarak Bakanlar Kurulu’na getirdiklerini, Bakanlar Kurulu bunu uygun bulduğunu, ancak kaynak olmaması nedeniyle kararnamenin çıkmadığını anlatan Bakan Gökalp, şöyle konuştu:
       “Takip ettik, bu sene 21 Şubat 2001 tarihinde tekrar götürdük, çeşitli kurum ve kuruluşlarla tartışmaya açıyoruz. Bakanlar kurulu’nda sık sık dile getirdiğim gibi, dün de bu konuyu reel sektörün sorunları görüşülürken arzettim. Bu para için bir kaynak olup olmaması da tartışıldı, ancak bu hazır bir para değildir. Alınamayan bir paradır. Çiftçide ödemek istemektedir ama ödeyecek gücü yoktur. Taksitlendirmeye gidilmesini arzu ediyoruz, tekrar Ziraat Bankası’yla biraraya gelerek üzerinde çalışıp son raporlarımızı götüreceğiz.”
        Bakan Gökalp, borçlu çiftçi aile sayısının 1 milyon 997 bin olduğunu belirtirken, mevcut çiftçi aile sayısının da 4 milyon olduğunu ve bu durumda çifçilerin yarısının borçlu olduğunu söyledi.
       Gökalp, bir ödeme kolaylığı getirildiğinde, çiftçinin daha fazla üretceğini, bu durumunda topluma, pazara yansıyacağını söyledi. “Hazine’nin aksi görüşü mü var” şeklindeki bir başka soruya da Gökalp, “görüşeceğiz ve çözeceğiz inşallah” dedi.
       
ÜRETİCİLER MEMNUN
       Gökalp, üreticilerin çeltik fiyatı konusunda memnun olduğunu da ifade ederken, “bizden istediği fiyat 490 bin, bizim verdiğimiz fiyat 480 bin. Geçen sene uyguladığımız üretici lehine tüm kararlar devam edecektir ve fiyatlarda düşüş değil hatta artış olacaktır” şeklinde konuştu.
       Çiftçiyi tohumsuz bırakmamak konusunda, Bakanlığın tüm imkanlarının seferber edileceğini de belirten Gökalp, Tarım Bakanlığı’nın tohum ulaştırılmasında aracı görev üstlendiğini ve bunun için kaynak verilmesi gerektiğini, ancak kaynak verilmezse de bütün imkanlarını devam ettireceklerini söyledi.
       Gökalp, “Derviş ile Bakanlar Kurulu’nda ters mi düştünüz” şeklindeki bir başka soruya da, “Daha önce açıklamasını yaptım. çifçiler burada. Soruları onlara yönlendirirseniz daha yararlı olur diye düşünüyorum” diye yanıtladı.
       Gökalp, “daha önce Enerji Bakanlığı’nda şimdi de Bayındırlık Bakanlığı’nda operasyonlar var ne düşünüyorsunuz” şeklindeki soruyu yanıtsız bırakırken, “ekonomiyi nasıl buluyorsunuz” şeklindeki soru üzerine de, “ekonominin gidişatı, ekonomi yakında düzlüğe çıkacaktır” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları