Home page
Haber Menüsü


TMO’nun görev zararı 450 milyon $
Tarım Bakanı Gökalp, Toprak Mahsulleri Ofisi’yle ilgili rakamlar açıkladı: 2001 yılında görev zararı 450 milyon dolara düştü, alım için harcanan kaynak 280 milyon dolar, faiz yükü 28 milyon doları geçmeyecek.
Ankara
AA
23 Ağustos— Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) görev zararlarının 2001 yılında 450 milyon dolara düştüğünü bildirdi. Çeltik taban fiyatını açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Gökalp, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mali durumu ve bakanlığının uygulamaları hakkında bilgi verdi.

   
 
       
   
MSNBC News Çeltik fiyatı açıklandı: 480.000 TL
MSNBC News Hükümet, tarımın sorunlarını görüştü
MSNBC News Derviş programdan taviz vermedi
MSNBC News Mirzaoğlu: Çiftçi borçları ertelensin
MSNBC News Tarım sektörü alarm veriyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gökalp, TMO hakkında bilgi verirken, Ofis’in asli görevinin hububat piyasasını regüle etmek olduğunu söyledi. Hububat bedellerinin son 2 yıldır, 23-25 günde ödendiğini ve içinde yaşanılan ekonomik sıkıntılara rağmen uygulanan alım sisteminde TMO’ya gelen ürünün anında alındığını ve üreticilere ürün karşılığının yarısının peşin, yarısının da 23-25 günde ödendiğini belirtti.
       Gökalp, ürün fiyatlarına değinirken, geçen yıla göre buğdayda yüzde 60.8, çavdarda yüzde 72, mısırda yüzde 70 oranında bir artış olduğunu, Eylül fiyatlarına göre söz konusu artışın makarnalık bugdayda yüzde 78, ekmeklik buğdayda 79.5, arpada yüzde 82, çavdarda yüzde 91, yulafta yüzde 78, mısırda yüzde 69.7’yi bulduğunu anlattı.
       Gökalp, bu fiyatları verirken TMO’nin bütçeden herhangi bir para almadan, kendi bulduğu kredilerle bu fiyatları karşıladığını ve daha sonra ürünlerin pazarlanarak, bu fiyatların üreticilere verildiğini vurguladı.
       TMO’nun son 5 yıldaki toplam alım miktarlarının 1997’de 6 milyon ton, 1998’de 8 milyon ton, 1999’da 5.5 milyon ton, 2000 yılında 3,5 milyon ton olduğunu ifade eden Gökalp, bu yıl ise bu rakamın 2.5 milyon tona düştüğünü belirtti.
       Gökalp, son 2 yıldır üreticinin ürettiği ürünü pazarlamada sıkıntı çekmediğini de kaydederek, şöyle devam etti:
       “TMO’nun görevi, üretilen ürünleri almak olsaydı o zaman bir tekel kuruluşu olurdu. TMO’nun başarısı ne kadar ürün aldığı ile değerlendirilmemeli, başarısı, piyasadaki regülasyon görevini yapmadaki etkinliği ile belirlenmelidir. AB’ye aday olan Türkiye’de çeşitli kurumlar özelleştirilirken geçmişte Et-Balık Kurumu’nda, Süt Endüstrisi Kurumu’nda zirai donatımda olduğu gibi bu kurumların piyasayı regülasyon görevi gözardı edilmiş. Onun için bugün besici hayvanını kestirmekte, sütü satamamakta. Ama TMO kendisini rehabilite ederek, hem hazineye dolayısıyla vergi verene olan yükünü sıfırlama noktasına gitmiş, alımlarda da düşüşler olmuş. Ancak hububat üreticisi mısırdan çeltiğe kadar tümü son 2 yıldır memnuniyetini her aşamada belirtmiştir.”
       TMO’nun son 5 yıldır toplam devir stoklarına bakıldığında, alımlar azalırken, devir stoklarının gerilediğine işaret eden Gökalp, “ancak mecburi stoklarımızda ve kendi insanımızın gıdasını garanti etme yönünde de regülasyonu yaptık ve burada herhangi bir sıkıntı yoktur. Devir stokları 2 milyon ton civarındadır” dedi.
       Gökalp, TMO’nun 1996-2000 iç satış miktarları ve haşhaş üretimini anlatırken, ithalatı kontrol ederek, haksız bir ithalata karşı hem Türk üreticisinin hem de Türk tüketcisinin korunmuş olduğunu söyledi.
       
TMO’NUN FİNANS YÜKÜ
       Gökalp sonuçta, TMO’nun toplam finans yükü ve harcamalarında önemli ölçüde düşüş görüldüğünü, 1999 yılında borçlarının 1 milyar 854 milyon dolarken, 2001 Haziran’ında 928 milyon dolara kadar gerilediğini belirtti. “Bunda şubat krizinin de etkisi var” diyen Gökalp, faiz yükünün önemli ölçüde azaldığını, 1999’da 2 milyar 303 milyon dolar faiz yükünün, bu Şubat’ta 208 milyon dolara gerilediğini, şubat krizinden sonra çok az bir yükselme gösterdiğini, ancak bu düşüşlerin devam ettiğini söyledi.
       Gökalp, TMO’nun 1997’de aldığı ürünler için 358 milyon dolar, 1998’de 350 milyon dolar faiz ödediğini, 1999’da bu rakam 176 milyon dolar iken, 2000’de 49 milyon dolara, 2001’de ise 20 milyon dolarlar civarına düşürdüklerini söyledi. Gökalp, “Yıl sonunda 28 milyon doları geçmeyecektir” dedi.
       
GÖREV ZARARLARI
       TMO’nin görev zararları konusunda da bilgi veren Gökalp, 1996’da TMO’nun görev zararının düşük olduğunu, çünkü 1996’da TMO’nun alım yapmadığını söyledi.
       Gökalp, daha sonra TMO’nun görev zararlarının hızla yükseldiğini ve 1 milyar doların üzerine çıktığını, 1999 yılında 1 milyar doların üzerinde olan görev zararı 2000 yılında 1 milyar dolardan 330 milyon dolara düştüğünü, 2001 yılında Şubat krizinden dolayı biraz yükseldiğini ancak dörtte 1 oranında düşerek 450 milyon dolara gerilediğini belirtti.
       Bu sonuçların, TMO’da son 2 yıldır uygulanan regülasyon görevlerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini gösterdiğini anlatan Gökalp, “TMO bu görevlerini yapmaya devam edecektir” dedi.
       Gökalp, bu sene alım için harcadıkları tüm kaynağın hububat ürünleri için 280 milyon dolar olduğunu da bildirdi.
        Haşhaş üreten üreticilere 4 trilyon liralık avansın ödendiğini kaydeden Gökalp, şu ana kadar 11 trilyondan fazla alım yapıldığını ve mevsim sonuna kadar alınacak haşhaşın 20 trilyonu bulacağını söyledi.
       Gökalp, “Üretilen ürünlerin tamamı ihraç edilmekte burada da Türkiye’ye çok büyük miktarda döviz girmektedir” dedi. Bakan Gökalp, ekmek fiyatlarına da değindiği konuşmasında, ekmek maliyetinde buğdayın payının yüzde 23 olduğunu ifade ederken, “ Biz bu 23’lük payı da TMO olarak regüle ediyoruz” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları