Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 08:52 TS 16 May., 2000
Necdet Yüksel: Talimatlar İran’dan
Ahmet Taner Kışlalı ve Uğur Mumcu cinayetleri ile ilgili olarak yakalanan tüm zanlılar gibi Necdet Yüksel’de ölüm emirlerinin İran’dan geldiğini söyledi.
Ankara
AA
16 Mayıs — Kışlalı cinayetinde bombayı yerleştirdiğini söyleyen Necdet Yüksel, polise önemli itiraflarda bulundu. Yüksel, Tevhid örgütünden ayrılan militanların, ismini İran’dan alan “Kudüs Savaşçıları” adı altında yeniden biraraya geldiklerini açıkladı. Selam Gazetesi eski imtiyaz sahibi Hasan Kılıç da Tevhid grubunun İran ile olan bağlantılarını doğruladı.

   
 
       
    MSNBC News Kışlalı'nın katilleri yakalandı
MSNBC News Kışlalı'nın kızları İran'a yaptırım bekliyor
MSNBC News Mumcu zanlılarına tutuklama
MSNBC News Demirel: İran için gereği düşünülür
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uğur Mumcu cinayetinin aydınlatılmasının ardından, Umut operasyonu Ahmet Taner Kışlalı cinayetine kaydırıldı. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kışlalı cinayetinin aydınlatılması şöyle gerçekleşti: İstanbul‘da 6 Mayıs günü yakalanan Selam Gazetesi eski imtiyaz sahibi Hasan Kılıç, Ankara Emniyet Müdürlüğü‘ne getirildikten sonra iki gün boyunca önemli bir açıklamada bulunmadı. Sorgucularına daha sonra itirafçı olmak istediğini belirten Hasan Kılıç, “müdürleriniz gelsin konuşacağım“ dedi. Ardından üst düzey yetkililerle konuşan Kılıç, Tevhid grubunun İran bağlantılarını anlattı. İranlıların kimlerle nasıl görüştüğünü anlatan Kılıç, İstanbul‘da bulunan bir örgüt mensubunun da adını verdi.
       
BASKINLAR SIKIŞTIRDI
       Bu itiraftan yola çıkan polis İstanbul‘daki örgüt mensubunu takibe aldı. Bu örgüt mensubunun Necdet Yüksel‘le irtibata geçtiğini öğrenen polis, Ankara‘da bulunan 20‘nin üzerinde eve baskın düzenledi. Yapılan baskınlardan bir sonuç alınamazken, bu baskınlardan haberi olan Yüksel ise örgütün kendisine emanet ettiği cephanelikten kurtulma kararı aldı. Örgüte ait çok miktarda C-4, otomatik silahlar, tabancalar, lav silahları ve malzemeleri Sincan‘a bağlı Peçenek ve Çemşit Köyü yakınlarına atan Necdet Yüksel, daha sonra polisin uzun takibi sonucu Etimesgut‘ta bir evde yakalandı.
       
İTİRAFLAR
       Necdet Yüksel gözaltına alındıktan sonra, ilk itirafı, Sincan‘ın Peçenek köyü yakınlarındaki silahları kendisinin bıraktığını anlatmak oldu. Daha sonra Yüksel‘in verdiği bilgiler ışığında Ferhan Özmen, Hakkı Şanlı ve Selçuk Şanlı adlı kişiler İstanbul‘da ele geçirildi.
       Necdet Yüksel daha sonra yapılan sorgulamasında ise Gazeteci Ahmet Taner Kışlalı‘ya yönelik saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiğini söyledi. Yüksel, Kışlalı‘nın Çayyolu‘nda bulunan evinin önünde park halindeki arabaya bombayı bizzat kendisinin koyduğunu belirterek, “Bombayı arabanın üzerine görülecek şekilde koydum. Amacımız öldürmeye yönelik değildi, korkutmak ve bir takım yerlere mesaj vermekti“ dedi.
       Yüksel, itiraflarında Kışlalı‘nın arabasına bomba koyarken yanında Tekin kod adlı Ferhan Özmen‘in de bulunduğunu ve Özmen‘in gözcülük yaptığını anlattı. Yüksel, örgütlerinin talimatları İran‘dan aldığını, kendisinin İran bağlantılarını bilmediğini kaydetti. Yüksel, örgütsel konum itibariyle kendisinin üstünde bulunan bir kişinin kod ismini de verdi. Bu kişi, kimliği belirlenerek, Kışlalı cinayetinin planlayıcısı olarak aranmaya başlandı.
       Kışlalı olayının gözcülüğünü yaptığı bildirilen Tekin kod adlı Ferhan Özmen ise İstanbul‘dan dün gece getirildi. Özmen‘in, olayla ilgili henüz polise her hangi bir bilgi vermediği öğrenildi. Necdet Yüksel, bu sabah ise cephaneliğin 2. bölümünü attığı Çemşit
       Köyü yakınlarındaki araziyi polise gösterdi.
       
KUDÜS SAVAŞÇILARI
       Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ahmet Taner Kışlalı‘yı öldüren kişiler, Tevhid grubundan ayrılarak, “Kudüs Savaşçıları“ adı altında yeniden örgütlendiler. Bu grubun, eylemcilerine “Kudüs Komandoları“ adını verdiğini belirten yetkililer, “İran‘ın kullandığı bu tipte çok sayıda grup olduğunu tahmin ediyoruz. Mumcu‘nun öldürülmesine karışanlar da Tevhid örgütünden koparak Hizbullah‘ın İlim kanadına ilhak etmişlerdi“ dediler.
       Kudüs Savaşçıları adlı örgütün İran’da doğrudan dini liderliğe bağlı olarak faaliyet gösterdiği, İran gizli servisi Savama’dan bağımsız çalıştığı da belirlendi. Polise göre örgütün görevi hedef ülkelerde tedhiş hareketleri yaratmak.
       Kışlalı suikastinde İran bağlantısı ve ardından bu örgütün ortaya çıkması, soruşturmaya Milli İstihbarat Teşkilatını da dahil etti. MİT’in ilgili birimleri de elde edilen bulgular konusunda bilgi almak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü sık sık ziyaret ediyor.
       Operasyonun “çorap söküğü gibi“ devam edeceği ve diğer grupların da deşifre olacağını belirten üst düzey bir yetkili, “Amacımız bundan sonra İran bağlantılarını ortaya koyarak, olayı diplomatik kanallara sevketmek olacak“ dedi. Kışlalı‘nın öldürülmesine karışanların kendilerine verdikleri “Kudüs Savaşçıları“ adını, İran‘dan aldıkları sanılıyor.
       Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, İran istihbarat örgütü Savama ve askeri birlikler içinden özel seçilen kişiler, “Kudüs Savaşçıları“ adı altında örgütleniyor. Resmi varlığı kabul edilmeyen Kudüs Savaşçıları‘nın hedefinin Kudüs‘ü İsrail işgalinden kurtarmak, islam ülkelerine kendi modellerini aktarmak amacıyla karışıklık çıkarmak olduğu kaydedildi.
       
MUMCU CİNAYETİNDE 3 İRANLI
       Gazeteci Uğur Mumcu‘nun öldürülmesi olayıyla ilgili 3 İranlı‘nın teşhis edildiği belirtilirken bu İranlılardan birinin halen bu ülkede bir gazete veya matbaada çalıştığının tespit edildiği bildirildi. Yusuf Karakuş, Abdülhamit Çelik, Hasan Kılıç‘ın teşhisleriyle ortaya çıkarılan İranlılarla beraber, Mumcu olayına karışan bir Türk‘ün de İran‘da bulunduğu kaydedildi.
       Yetkililer Mumcu olayının çözüldüğünü bundan sonra bağlantılarının yakalanması ile olayın tamamlanacağını da ifade ettiler.
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları