Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:52 TS 16 May., 2000
Kışlalı
Kışlalı, Mumcu gibi evinin önünde aracına konan bombanın patlaması sonucu öldürülmüştü.
Sincan’daki
2. cephanede ABD malı C-4
Ankara’da Kriminal Laboratuvar’da yapılan araştırmalar, Sincan’da bulunan C-4 patlayıcının ABD malı olduğu tespit edildi.
Ankara
NTV-MSNBC
    16 Mayıs—  Ankara Sincan’da önceki gün bulunan 2. cephanelikteki patlayıcılarla ilgili kriminal laboratuvar çalışmaları sonuçlandı ve C-4 patlayıcıların ABD’de üretildiği belirlendi. Emniyetin tahminlerine göre, 20-25 yıllık olduğu anlaşılan patlayıcılar ABD’den İran’a gönderildi. Patlayıcların İran’dan Türkiye’ye gizlice sokulduğu yapılan tahminler arasında. 8 ayrı laboratuvarda yürütülen çalışmalardan ilk sonuç Ankara’da alındı. Sincan’da bulunan silahların Ankara’daki faili meçhul cinayetlerde kullanılmadığı tespit edildi.  

   
 
       
    MSNBC News Mumcu zanlılarına tutuklama
MSNBC News Demirel: İran için gereği düşünülür
MSNBC News Kışlalı'nın kızları İran'a yaptırım istiyor
MSNBC News Mumcu cinayetinde Tahran'daki istihbarat bakanı: Ali Sallahiyen
MSNBC News Necdet Yüksel: Talimatlar İran'dan
MSNBC News Tantan: Arşivler gerçeğe ulaştırır
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
KUDÜS GECESİ
       Terör örgütü Tevhid Selam grubuna yönelik operasyonlar sırasında Sincan’da örgüte ait 2. cephanelik ortaya çıktı. Sincan’da bulunan patlayıcılar ve ateşleme düzeneği Kışlalı cinayeti zanlılarının ifadeleriyle örtüşüyor. Kışlalı cinayetinde İran-Selam örgütü bağlantısı kesinleşirken örgüt cephaneliğinin Sincan’da çıkması RP-Selam (Tevhid) bağlantısını da gündeme getirdi. 28 Şubat’a yolaçan Sincan Kudüs gecesi sanıkları arasında RP’li belediye başkanı Bekir Yıldız’ın yanı sıra Selam gazetesi yazarı Nurettin Şirin de vardı.
       Tevhid Selam grubunun İran ve Refah Partisi’yle yolları 31 Ocak 1997’de Sincan’da düzenlenen olaylı Kudüs Gecesi’nde kesişiyor. Dönemin Refah Partili Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın düzenlediği Kudüs Gecesi’ne İran Büyükelçisi Rıza Bagheri de katılmış ve gece bir şeriat gösterisine dünüşmüştü.
       Gecede sahneye yerleştirilen Hizbullah ve Hamas örgütünün liderlerine ait poster ve sinevizyon kasetini, Filistin Dayanışma Derneği üyesi ve Selam gazetesi yazarı Nurettin Şirin’in sağladığı belirlenmişti. Şirin daha sonra Bekir Yıldız’la birlikte yargılanmış 17,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız ise aldığı 4 yıl 7 ay hapis cezasının ardından yurtdışına kaçmıştı.
       Gazeteci Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerinin peşpeşe aydınlanması, Refah Partisi-İran-Selam ve Sincan bağlantılarını gündeme getirdi. Dörtlü grubun ilişkisi ilk kez 3 yıl önce Kudüs Gecesi’nde ortaya çıkmıştı.
       
EMEÇ CİNAYETİ DE AYDINLANIR GİBİ...
8 ADET LAV

Ele geçirilen silahlar arasında 8 adet lav olması dikkat çekti.
       Ankara Sincan’da Tevhid Örgütü’ne ait cephanelikte bulunan silahlarla ilgili yeni bulgulara ulaşıldı. Silahların seri numaralarının, Çetin Emeç cinayeti sanığı İrfan Çağrıcı grubunun kullandığı silahlarla aynı seriyi izlediği saptandı. Bu gelişme, polisin Türkiye’deki silahlı İslami grupların aynı merkezden yönlendirildiği görüşünü doğruluyor. Yetkililer, Türkiye’ye büyük miktarlarda sokulan silah ve patlayıcıların, İslami gruplara tek merkezden dağıtıldığını belirtiyorlar. Yetkililer, ortaya çıkan bu sonucun, Türkiye’de faaliyet gösteren bu grupların birbirleriyle bağlantılı olduklarını da ortaya koyduğunu kaydettiler. Bu arada Mumcu ve Kışlalı suikastlarındaki İran bağlantısına ilişkin bilgi ve belgeler de netleşti. Bu kez, “Kudüs Savaşçıları” olarak adlandırılan yeni bir örgüt ismi daha ortaya çıktı. Bu örgütün İran’da doğrudan dini liderliğe bağlı olarak çalıştığı, İran gizli servisi Savama’dan bağımsız hareket ettiği ve görevinin hedef ülkelerde tehdiş hareketleri yaratarak rejim ihraç etmek olduğu kaydedildi. Her iki soruşturmadaki İran bağlantısına yönelik bilgilerin, Başbakan Ecevit’e de aktarıldığı ve bu konudaki açıklamanın, Başbakan ya da İçişleri bakanı tarafından yapılacağı da belirtiliyor.
       
75 KİLO C-4 TİPİ PATLAYICI
       Sincan’ın Çemşit Köyü yakınlarında ekin tarlasında bulunan patlayıcılar ve silahlar basına gösterildi. Terörle Mücadele Şubesi’nde uzun masalara sığmayan malzemeler arasında, 250 gramı bir arabayı havaya uçurmaya yeten 75 kilo C-4 tipi patlayıcı, çok sayıda silah ve susturucu da yer aldı.
       Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün ele geçirdiği malzemeler şunlar:
       2 adet Star marka tabanca (9 mm. çaplı 3 adet yedek şarjörlü), 3 adet 9 mm çapında 14’lü Browning tabanca (3 adet yedek şarjörlü), 10 adet Walter marka 7.65 mm çapında tabanca, 2 adet Ceze marka 7.65 mm çaplı tabanca, 2 adet Baretta marka 7.65 marka tabanca (1 yedek şarjör), 8 adet Lama marka 7.65 mm tabanca (2 adet yedek şarjör), 1 adet Vizör marka 7.65 mm. çapında tabanca, 2 adet Browning marka 6.35 mm. çaplı tabanca (3 adet şarjör), 1 adet menşei belli olmayan namlu, 1 adet MP-5 K otomatik tabanca, 1 adet UZİ küçük makineli tabanca, 2 adet büyük UZİ Makineli Tabanca, 5 adet UZİ yedek şarjörü, 8 adet lav silahı, 50 adet susturucu, 51 adet makineli tabanca şarjörü, 28 adet 7.65 yedek şarjörü, 81 tam, 8 tane yarım yeşil renkli C-4 tipi patlayıcı madde, 25 tam, 6 tane yarım beyaz renkli C-4 tipi patlayıcı, 2 adet cinsi belli olmayan madde, bir koli mermi, 100 adet elektronik kapsül, 2 kutu normal kapsül, 6 kutu ateşleme çakmağı, rulo halinde infilak fitili, 3 adet tabanca temizleme seti, 225 gram TNT, 4 kanallı uzaktan kumanda verici, alıcı, pil kutuları, elektronik parçalar, “baskından kurtulan anahtar”, 3 adet zaman ayarlayıcı, bağlantıları yapılmış cep telefonu, 6 adet 9 voltluk pil, 2 adet elektronik devre, “Krıkoko” pil, “Serkisof” cep saati, otomat, misina, bilye, raptiye, tornavida, havya, maket bıçağı, kablo sıyırma pensi, mengene, mini matkap, eğe takımı, 6 adet uzaktan kumandalı kapı açıcısı, 2 adet “inc rolet” elektronik devre, 1 adet ışığa hassas devre, 1 adet titreşim devre. Emniyet yetkilileri ele geçirilen lav silahlarındaki dış seri numaralarının silindiği, ancak içeride yeralan numaraların silinmesinin unutulduğuna dikkati çekerek, silahların nereden getirildiğinin tespitine çalışacaklarını kaydettiler. Emniyet yetkilileri, “Silahların İran’dan getirildiğini tahmin ediyoruz” dediler.
       
NASIL ORTAYA ÇIKARILDI?
       Kışlalı’nın arabasına konulan bomba düzeneğinde yeralan pil, saat, misina, bilya ve patlayıcı karışımının aynılarından örgüt cephaneliğinde de çıktığına dikkati çeken üst düzey bir yetkili, “Zaten bombanın bu cephanelikte yeralan malzemelerden yapıldığını itiraf ettiler” dedi. Sorgulamalarda bundan sonraki hedef kişiler konusunda henüz bir tespitin yapılamadığını belirten yetkili, “Örgüt irticai bir kalkışma için hazırlık yapmış. Süreci henüz ortaya konulmayan bir kalkışma hareketinde önce C-4 tipi patlayıcılarla panik yaratacaklardı, ardından susturucu silahlarla suikastler düzenleyeceklerdi” diye konuştu.
       Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nden yetkililer yaptıkları açıklamada, Kışlalı cinayeti ile ilgili cinayete karışan 4 kişinin ele geçirildiğini, Uğur Mumcu cinayetinin aydınlatılması operasyonu kapsamında gözaltına alınan Hasan Kılıç dışında, yakalananların yakınlarıyla birlikte ellerinde 8 kişinin bulunduğunu bildirdi.

       “Kışlalı olayının faillerinin kalbine indik” diyen üst düzey yetkili, ele geçirilen zanlıların verdiği ifadeler ve yüzleştirmeler sonucu cinayetle ilgili sır perdelerinin kaldırıldığını söyledi. Halen, cinayet olayının beyni olan ve adı gizli tutulan bir kişinin arandığını kaydeden yetkili, birkaç gün içerisinde ayrıntıların kamuoyuna açıklanacağını belirtti.
       Prof. Ahmet Taner Kışlalı’nın otomobiline bombayı yerleştirdiği bildirilen Nejdet Yüksel ve Hakkı Şanlı İstanbul’da yakalanmış ve Tevhid üyesi iki militanın itirafları sonucu suikastın beyni olduğu belirtilen Ferhan Özmen de ele geçirilmişti. Saldırıda yer alan Abdülhamit Çelik de polis sorgusunda. Bombacı Nejdet Yüksel, Ankara Sincan’da önceki gece bulunan silahları ve patlayıcıları kendisinin taşıttığını söyledi. Yüksel, Kışlalı suikastına İranlılar’ın da karıştığını, Mumcu’nun aracının da İran’lı Muhsin Kager Azad ile Muhammed Rıza Behruz tarafından bombalandığını söyledi.
       21 Ekim 1999 tarihinde Ankara’daki evinin önünde, park halindeki araca bombayı yerleştiren Yüksel’in, Ankara Sincan’da bulunan silahları da oraya taşıttığını itiraf ettiği bildirildi.
KIŞLALIZANLILARI

Kışlalı zanlıları doktor kontrolünden geçirildi.
       Tevhid örgütünün üst düzey sorumlularından ve Selam Gazetesi eski imtiyaz sahibi Hasan Kılıç’ın itirafları sonucu yakalanan Necdet Yüksel, Terörle Mücadele Şubesi’nde yapılan sorgusu sonucu Ahmet Taner Kışlalı’ya yönelik saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiğini açıkladı. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından tutuklanan Yusuf Krakuş ile Abdülhamit Çelik, savcılık ifadelerinde Uğur Mumcu suikastini İran’lı Muhsin Kager Azad ile Muhammed Rıza Behruz’un gerçekleştirdiğini itiraf ettiler. Örgüt yöneticilerinden Nurettin Şirin ile Mevlüt Erkmez’in talimatı doğrultusunda iki İran’lı ile Ankara’da buluştuklarını itiraf eden Karakuş ve Çelik, suikastin planlanması ve gerçekleşmesi aşamasında görev aldıklarını kabul ettiler. DGM kaynakları, 1994 yılında sınır dışı edilen Azad ‘ın diplomatik dokunulmazlığının bulunduğunu her iki İran’lının istenilmesi konusunda girişimde bulunulacağını belirttiler.
       Yüksel, olaya karışanların da isimlerini vererek, bombayı Kışlalı’nın arabasına bizzat kendisinin yerleştirdiğin itiraf etti. Yüksel’in yakalanmasının ardından Kışlalı suikastında yeraldığı bildirilen Hakkı Şanlı da polis tarafından ele geçirildi. Her iki Tevhid örgütü üyesi militanın sorgulanması sonucu örgütün üst düzey yöneticilerinden Ferhan Özmen’e de ulaşıldı.
       İstanbul Fatih’de yakalanan suikastının “beyni” Ferhan Özmen, uçakla Ankara’ya getirildi ve hemen sorguya alındı. Adı açıklanmayan bir kişi daha polis sorgusunda bulunuyor. Ankara’da sorguları süren militanlar, Mumcu soruşturması ile ilgili olarak gözaltında bulunan zanlılarla yüzleştirildi.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları