Home page
Haber Menüsü


Aygün: Türkiye, Irak konusunda tüccar gibi davranmalı
ATO Başkanı Sinan Aygün, “Türkiye, Irak operasyonu dışında kalamayacaksa, basiretli bir tüccar gibi davranması gerekir” dedi.
Ankara
AA
25 Aralık— Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Irak’a düzenlenecek bir askeri operasyona sıcak bakmalarının mümkün olmadığını vurgularken, “bütün çabalara rağmen Türkiye, Irak operasyonu dışında kalamayacaksa, basiretli bir tüccar gibi davranması gerekir” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Turizm, kimya ve tekstil sektörleri Irak savaşından kaygılı
MSNBC News Petrol fiyatlarını, operasyonun süresi belirleyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin ekonomik krize girmesinde, 1991 yılındaki “Körfez Savaşı’nın 80 milyar dolarlık faturasının” etkisi olduğunu hatırlattı. “Irak konusunda basiretli tüccar gibi davranmadık, müflis tüccara döndük. Aynı hatayı bir kez daha işlersek icra kapımıza gelir” diyen Aygün, Irak’a düzenlenecek askeri bir operasyona sıcak bakmalarının mümkün olmadığını bildirdi.
       Bütün çabalara rağmen Türkiye’nin Irak operasyonu dışında kalamayacaksa basiretli bir tüccar gibi davranması gerektiğini vurgulayan Aygün, “1 koyup 3 alma hayalinden, zarar hanesine yazılacak rakamı tartışma noktasına gelmemiz üzüntü vericidir” dedi.
       
KÖRFEZ SAVAŞI”NIN BİLANÇOSU
       Aygün, “Körfez Savaşı” nedeniyle Türkiye’nin Irak ile olan ticaretinden 80 milyar dolar zarara uğradığını, siyasal sorunların yanında Doğu ve Günaydoğu ekonomisinin olumsuz etkilendiğini ve gelir dağılımı bozukluğunun her geçen yıl daha da arttığını savunurken, “Irak ile ticari ilişkilerimizi ABD’nin çıkarları uğruna feda ettik” dedi.
       Geçmişte BM Güvenlik Konseyi’nin ambargo kararıyla, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’nın kapatıldığını ve Türkiye’nin yıllık petrol ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayan bir kaynaktan ve boru hattı gelirinden mahrum kaldığını hatırlatan Aygün, şöyle devam etti:
        “Dış ticaret açığındaki diğer olumsuz etkilerde gözönüne alındığında Amerika Irak’a değil, Türkiye’ye ambargo uygulamıştır. Oysa Ürdün, BM Sözleşmesi’nin 50. Maddesi gereğince Güvenlik Konseyi ile görüşmelerde bulunmayı talep etmiş ve bu yolla önemli kazanımlar sağlamıştır. Türkiye ise bundan faydalanmadığı gibi Amerika yanında yer alarak kaybetmeye devam etmektedir.”
       
“OLASI IRAK OPERASYONU”NUN GÖTÜRECEKLERİ”
       Aygün, Irak’a olası bir müdahalenin Türkiye’nin ekonomik dengelerini bozacağını, toprak bütünlüğünü tehlikeye sokacağını belirtirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde az çok işleyen sınır ticaretinin biteceğini ve bölgenin ciddi bir sıkıntıya gireceğini öne sürdü.
        Irak’a sağlanan müteahhitlik hizmetlerinin kesilmesi ve alacakların donması nedeniyle uğranılacak kayıpların da gözardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Aygün, ayrıca Türkiye için önem taşıyan ve yılda 10-12 milyar dolar kazanç sağlanan turizm gelirlerinde ciddi bir azalma meydana geleceğini savundu.
       Bunun da kriz olasılığını daha da derinleştireceğini kaydeden Aygün, “Irak operasyonunun ekonomik ve siyasi gelir-gider bilançosunun negatif olacağını bugünden görmeliyiz. Ülkemizi yönetenlerin sıcak bir savaşın içine çekilmesine yönelik telkinlere karşı, zarar hanemize yazılacak rakamı masaya sürmemiz gerekir” şeklinde görüş bildirdi.
       
ABD’DEN BEKLENTİLER
       Aygün bu arada, ABD’den beklentileri dile getirdi. Aygün açıklamasında, ABD’den bir samimiyet göstergesi olarak “Tercihli/Serbest Ticaret Anlaşması’nın önünün açılması ve tüm kotaların kaldırması, IMF kredilerinin yeniden yapılandırılması, 5 milyar dolarlık askeri borçların silinmesi, hibe niteliğinde askeri yardım verilmesi, nitelikli sanayi bölgelerine kapsam dışı bırakılan tekstilin de dahil edilmesi” gibi beklentiler bulunduğunu vurguladı.
       Aygün, diğer beklentileri ise “Türkiye’nin dış piyasalardan borçlanmasına ABD’nin garantör olması, zararların hibe olarak karşılanması, ABD’li turistlerin Türkiye’ye tatil yapmaya yönlendirilmesi ve geçmiş zamanların tazmini” olarak sıraladı. Aygün ayrıca, savaşı engelleme yönünde NATO’nun çaba göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
       
ÇAĞLAYAN: EKONOMİMİZ ÇOK OLUMSUZ ETKİLENİR
       Bu arada, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Irak’ta bir savaş ihtimalinin giderek arttığını belirterek, “Irak’a yapılacak bir askeri müdahalenin ekonomimiz üzerinde çok olumsuz etkiler doğuracağı açıktır” dedi.
       Çağlayan ASO’nun aylık olağan Oda Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomi ile dış politika konusundaki gelişmelere değindi. 2002 yılının ekonomik açıdan karmaşık bir tablo çizdiğini ifade eden Çağlayan, uygulanmakta olan sıkı para ve maliye politikaları sonucunda enflasyonist beklentilerin kırıldığını ifade etti.
       Hükümet kurulduğunda 100 gün avans verdiklerini ve bu süre içinde hükümetin takipçisi olacaklarını belirttiklerini kaydeden Çağlayan, bu sürenin henüz üçte birinin kullanıldığını, ancak yine de kendilerini endişelendiren bazı gelişmeler bulunduğunu söyledi.
       Ekonomi yönetimindeki dağınıklığın kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu, bazı bakanların IMF programlarına bağlı kalacaklarını belirtirken, bazı bakanların da IMF programlarıyla uyuşmayan açıklamalar yaptığına dikkat çeken Çağlayan, “Bazı bakanlarımızın yaptığı açıklamaları zaman zaman Sayın Başbakan tekzip etmektedir” dedi.
       Çağlayan, bu duruma ilişkin örnekler verirken, nemaların ödeneceği yönündeki açıklamaların havada kaldığını, ihale yasasının yürürlüğe girip girmeyeceğinin henüz belli olmadığını, bağımsız kurulların özerkliği konusunda kullanılan çelişkili ifadelerin yapısal reformların sürdürüleceği konusunda kuşkular doğmasına yol açtığını bildirdi.
       
IRAK’TA SAVAŞ İHTİMALİ
       Konuşmasında Irak konusuna da değinen Çağlayan, Irak’ta bir savaş ihtimalinin giderek arttığını belirterek, “Irak’a yapılacak bir askeri müdahalenin ekonomimiz üzerinde olumsuz etkiler doğuracağı açıktır. Irak’a müdahale ihtimalinin artması nedeniyle yükselen petrol fiyatları 2003 yılı enflasyon hedefine ulaşmamızı engelleyebilir” dedi.
        Türkiye olarak karşı çıkılsa bile Amerika’nın Irak’a müdahaleyi “kafasına koyduğunu” ifade eden Çağlayan, bunun Türk ekonomisini çok fazla menfi yönde etkilememesini temenni ettiklerini kaydetti. Kıbrıs konusunda ise tarafları tatmin edecek bir biçimde müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini belirten Çağlayan, AB ile Kıbrıs ya da bir başka nedenle ilişkilerin gölgelenmesinin de 2003 yılında hesaba katılması gereken bir risk unsuru olduğunu söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları