Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:05 TS 7 Tem., 2000
Kemal Sunal  
Türk sinemasının unutulmaz ismi Kemal Sunal 56 yaşındaydı...
Kemal Sunal’a veda...
Türk sinemasının efsane ismi Kemal Sunal’ı 56 yaşında kaybettik. Ünlü aktör, sinemada “İnek Şaban” tiplemesiyle unutulmazlar arasına girmişti.
NTV-MSNBC
 
    6 Temmuz—  Ünlü sinema sanatçısı Kemal Sunal, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Pazartesi sabahı saat 07.05’te, Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla Trabzon’a gitmek üzere Atatürk Havalimanı’na gelen Sunal, uçağa alındığı sırada kalp krizi geçirdi. Sunal, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Sanatçı dün gözyaşları arasında toprağa verildi.  

   
 
       
    MSNBC News Sunal'ın ölümünde ihmal tartışması
MSNBC News Sunal için ünlüler ne dediler?
MSNBC News Uçak fobisi öldürmez!
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ünlü film sanatçısı Kemal sunal, bir film çekimi için Trabzon’a gitmek üzereyken kalp krizi geçirip yaşama veda etti. İstanbul-Trabzon seferini yapacak uçağına oğlu Ali Sunal ve sanatçı Cem Davran’ın da aralarında bulunduğu 11 kişilik ekiple binen Kemal Sunal, uçak hareket etmeden fenalaştı. Bunun üzerine uçak kapısı açılarak havalimanındaki sağlık ekipleri uçağa alındı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Sunal, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yeşilçam’da bir ekol yaratan ünlü oyuncu, Hababam Sınıfı, Zübük, Salako, Kibar Feyzo gibi filmlerin yıldızı Kemal Sunal’ı unutmayacağız.
       
HAYATI
       Türk Sineması’nın efsaneleşmiş isimlerinden biri olan Kemal Sunal, 1944 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lise’sinde son sınıf öğrencisiyken Kent Oyuncuları’nda profesyonel olarak çalışmaya başladı. Lise yıllarında tiyatroya başlayan sanatçının hayatı, lise son sınıftayken Felsefe öğretmeni Belkıs Balkır’ın onu Müşfik Kenter’e teslim etmesiyle değişir. Kent Oyuncuları’nda profesyonel olur, bu arada üniversitenin birinci sınıfına başlar. İlk başlarda tiyatro ile üniversiteyi birlikte götürmeye çalıştıysa da turneler nedeniyle öğrenimine ara vermek zorunda kalır. Bu, yıllar boyu içinde kalan bir ukde olacaktır. Kent Oyuncuları’ndan sonra sırasıyla Ulvi Uraz Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu ve en son Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda oynadı. Burada oynarken 1972 yılında Ertem Eğilmez’in filmindeki bir rol için Sunal’ı beğenip seçmesiyle sinemaya adımını attı. Sunal, kariyeri süresince toplam 82 film çevirdi.
       Türkiye’de özel televizyon kanallarının artışıyla, dizi filmlere yönelen sanatçı, yarım bıraktığı üniversite eğitimini bitirmeyi aklına koyarak, bir yandan öğrencilik hayatını sürdürdü. Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü’nden 1995 yılında mezun olan Sunal, ardından yine aynı bölümde yüksek lisans da yaparak mezun oldu. Filmografisinin tamamını sayfalara sığdırmanın imkansız olduğu aktörün, Türk sinemaseverleri tarafından herbiri defalarca izlenmiş filmleri, halk arasında “Kemal Sunal filmi” tabirinin doğmasına yol açtı. 1977 yılında Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü alan Kemal Sunal, son olarak çekimlerine yeni başlanan ve Ali Özgentürk’ün yönettiği “Balalayka” adlı filmde “Necati” rolünü üstlenmişti.
       
“STRES İLACIYIM”
       Rol aldığı filmlerin yüzlerce kez seyredilmesini ve eskimemesini, verdiği mesajlarla açıklayan sanatçı kendi ağzından şöyle diyordu: “Kemal Sunal filmlerinin yüzüncü kez seyredilmesinin tek nedeni, halkın gülmek istemesidir. Ekonomik baskı altında zor günler geçiren vatandaş, evine geldiği zaman dışarıda yaşadıklarını unutmak istiyor. İktidarlar bugün ayakta kalabiliyorlarsa Kemal Sunal sayesinde oluyor. İnsanlar benim filmlerimi gördüğü zaman dertlerini unutup, neşeleniyorlar. Dolayısıyla ben insanların stres ilacıyım. İnsanların stresini alıyorum. Diğer yandan Kemal Sunal filmlerinin vermiş olduğu mesajlar bugün bile geçerliliğini koruyor. Bu açıdan bakınca halkın benim filmlerine sarılması bir anlamda çok üzücü. Bu Türkiye’nin bir adım bile ileri gitmemiş olmasının bir göstergesidir.”
       
FİLMLERİ
       Sanatçının en sevilen filmleri arasında şunları sayabiliriz:
       Zübük
       Salako
       Süt Kardeşler
       Kibar Feyzo
       Köyden İndim Şehire
       Davaro
       Kapıcılar Kralı
       Sütçüler Kralı
       Öğretmen
       Yoksul
       Düttürü Dünya
       Hababam Sınıfı
       Tosun Paşa
       Polizei
       CanımKardeşim
       Devlet Kuşu
       Ortadirek Şaban
       
BAŞSAĞLIĞI ZİYARETLERİ
       Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden sinema sanatçısı Kemal Sunal’ın ailesine, başsağlığı ziyaretleri sürüyor. Sanatçılar Perihan Savaş, Rafet El Roman, Cem Davran, Müjdat Gezen ve Harun Kolçak, öğleden sonra Sunal’ın Göztepe’deki evine gelerek Gül, Ali ve Ezo Sunal’a taziye ziyaretinde bulundular. Kemal Sunal’ın kalp krizi geçirdiği uçakta bulunan tiyatro sanatçısı Cem Davran, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ekip olarak Trabzon’a gitmek için bindikleri uçakta kalp krizi geçiren Sunal’a müdahalenin geç yapıldığını söyledi.
       Sanatçının kriz geçirdiği anda inlemesini bile duymadıklarını anlatan Davran, “Kemal ağabey, enteresan bir adamdı. ‘Ih’ bile demedi. Kendine ait o gülümsemesiyle kaldı. Uluslararası bir apronda doktor, kaptanın anonsundan 27 dakika sonra geldi” dedi.
       Davran, basın mensuplarının “Doktor erken gelmiş olsaydı sanatçı kurtulabilir miydi?” şeklindeki sorusuna da “Bilmiyorum, ama tabii ki insanın içinde yine de birşeyler kalıyor” diye cevapladı.
       Perihan Savaş ise duygularını, “Bu camiada dost zor bulunur. Kemal, bir dosttu. Eşimin ölüm acısı hep yanıbaşımda olan bir acıydı. Ama bu, çok yeni bir acı” şeklinde dile getirdi.
       Sunal’ın en son çevirdiği “Propaganda” filmindeki rol arkadaşı Rafet El Roman da sanatçının ölümünden dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Roman, Sunal’ın Doğu’da çekilen “Propaganda” filminin çekimlerine uçak korkusundan dolayı hep kendi arabasıyla geldiğini de ifade etti. Sanatçı Müjdat Gezen ile Harun Kolçak da eve gelerek başsağlığı ziyaretinde bulundular.
       Bu arada, Kemal Sunal’ın bir çift ayakkabısının geleneklere göre yakınları tarafından evinin kapısı önüne konulduğu görüldü.
       
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları