Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:57 ET 5 Jul., 2000
Kemal Sunal
Kemal Sunal "Propaganda" filminde
 
Sunal’ın ölümünde ihmal tartışması
 
Kemal Sunal’ın geçirdiği kalp krizi sırasında yeterli müdahalenin yapılmadığı öne sürüldü.
 
İstanbul
NTV
 
3 Temmuz—  Doktorlar zamanında ve doğru müdahale edilseydi durum farklı olurdu görüşünü savunuyorlar.

   
 
       
    MSNBC News Pilot: Sunal'a kalp masajı yapamadık
MSNBC News Kemal Sunal'a veda...
MSNBC News Kemal Sunal bizden biriydi
MSNBC News Sunal için ünlüler ne dediler?
MSNBC News Uçak fobisi öldürmez!
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sinema sanatçısı Kemal Sunal’ın kalp krizi geçirerek ölmesinin ardından, “zamanında ve doğru müdahale yapılsaydı kurtarılabilir miydi?” tartışması yapılıyor. International Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Melih Bulut, kısa zamanda ve doğru müdahale yapılması halinde Kemal Sunal’ın kurtarılabileceğini açıkladı. NTV’ye bir açıklama yapan Doç. Dr. Bulut, bu gibi durumlarda 3-4 dakika içinde müdahale edilmesinin gerekli olduğunu, ancak uçağın kalkmak üzereyken bu olayın olmasının, panik yüzünden müdahaleyi geciktirmiş olabileceğini söyledi. Dr. Bulut ayrıca müdahaleyi yapacak elemanın iyi yetişmiş, ilk yardım konusunu bilen biri olmasının da hastanın hayatını kurtarmada büyük rol oynadığını belirtti.
       Bir süre önce de Kemal Sunal ile aynı uçakta bulunan DSP İstanbul milletvekili Erol Al, sanatçının ölümünde ağır ihmal ve tedbirsizlik olduğunu belirtmişti.
       
MEDLİNE GENEL KOORDİNATÖRÜ’NDEN AÇIKLAMA
       Ünlü sinema sanatçısı Kemal Sunal’ın kalp krizi geçirmesi ve uçakta yapılan müdahaleye ilişkin, Medline Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kurt, bir basın toplantısı düzenledi.
       Dr. Kurt, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali önünde park halindeki şirkete ait ambulansın önünde yaptığı açıklamada, saat 07. 39’da havalimanı içerisindeki Medline Koordinasyon Merkezi’ne, İstanbul-Trabzon seferini yapan uçakta acil bir hasta olduğu şeklinde ihbar geldiğini söyledi.
       Acil durum prosedürü gereğince önce 2 kişiden oluşan “Acil Müdahale Ekibi’nin saat 07. 46’da uçağa ulaştığını belirten Dr. Kurt, “Bunlar anestezi ve reanimasyon teknisyenleri, doktor değil. Ekip uçağa ulaşarak ilk müdahaleye başlamıştır. İlk müdahale sırasında hastaya solunum desteği sağlanmış, hasta soluk borusuna bir tıbbi ekipmanla girilerek solunum desteği sağlanmış, ancak gerekli cihazlar olmadığı için hastanın kalp ritmi görülememiştir” dedi.
       Dr. İbrahim Kurt, bu arada 07. 54’de de uçağa hekimin ulaştığını anlatarak, “Gerekli müdahale geniş kapsamlı olarak başlatılmıştır. Bu müdahale DHMİ doktoru ile birlikte yapılmış, ancak kalbinin durduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.
       
SUNAL’A MÜDAHALE SÜRESİ
       Havalimanı apron bölgesinin DHMİ’ne ait bir sağlık merkezinin sorumluluğunda olduğunu, kendilerinin de burada bir sağlık merkezlerinin bulunduğunu hatırlatan Dr. Kurt, şöyle konuştu:
       “Bu bilgi geldikten sonra bizim ekiplerimiz de hızla olaya müdahale etme sürecine girmiştir. Sayın Kemal Sunal’ın fenalaştığı andan itibaren, uçağın parka yanaşıp kapılarının açılması ve ekibin müdahalesi sayın milletvekilimizin ifade ettiği gibi geç olmamış, 6-7 dakika içinde ilk müdahale başlamıştır. 15 dakika içerisinde de doktor ve tam teşekküllü müdahale ortaya çıkmıştır. Ancak bütün müdahalelere rağmen hasta geri döndürülememiştir. “
       Dr. Kurt, Kaptan Pilot Murat Yüksel’in yaptığı açıklamada da, müdahalenin 12 dakikada yapıldığını ifade ettiğini belirterek, “Dünyada ve Avrupa’da, gelişmiş ülkelerde bazı standartlar var. Bu zaman dilimi uluslararası standartların çok gerisinde bir zaman dilimi değildir, 6-7 dakika içerisinde hastaya müdahalenin başlaması. Her hastanın bu tür müdahalelerle kurtarılması gibi bir şansı her zaman taşıyamıyor” şeklinde konuştu. Medline’nin, kurulduğu günden bugüne 40 binin üzerinde olaya müdahale ettiğini, 4 binin üzerinde hastanın da hayatını kurtardığını anlatan Dr. Kurt, Kemal Sunal’a yapılan müdahaleye ilişkin soruları da yanıtladı.
       
SORULAR
       Dr. İbrahim Kurt, uçağa giden ekipte neden doktor olmadığına ilişkin soruya, “Havalimanı çok büyük bir alan. Bu konuda bizim yetkili arkadaşlarımıza sunduğumuz bir rapor da var. Bu klinikten alanın bir ucuna gidiş bazen yarım saati bulabilmekte. Burada doktor müdahalesinde çok daha hızlı bir zamanı yakalayabilmek için havaalanı içerisinde çok fazla sayıda doktor bulundurma gereği var. Bu bir maliyet sorunu. Ama sanıyorum duyarlılık artışıyla bu konu tartışılabilir, bizim sorumluluğumuzda değil’ cevabını verdi.
       THY ile Medline arasında yapılan anlaşmayla ilgili bir soru üzerine de Dr. Kurt, “THY’nin havalimanı içerisindeki özürlü hasta ve hasta taşımalarını biz yapıyoruz. Bu bir acil müdahale anlaşması değil, hasta nakli anlaşması. Ancak burada bir kişinin hayati tehlikesi var. Bu kişinin Kemal Sunal olduğu önceden bilinmiyordu zaten. 6-7 dakika içerisinde ekip, uçağa ulaşmıştır” dedi.
       Dr. İbrahim Kurt, uçağa ilk ulaşan ekipteki sağlık elemanlarının görevlerini yaptıklarını da anlatarak, “Anestezi teknikerinin özelliği şudur: Ameliyat sırasında, uyutma sırasında doktorun yardımcısıdır. Hastanın solunum borusuna girilerek solunum desteği sağlanmıştır. Bu girişimde bulunulmuştur” şeklinde konuştu.
       
EKİBİN 12 DAKİKADA ULAŞMASI
        Dr. İbrahim Kurt, sağlık ekibinin uçağa 12 dakikada ulaşmasıyla ilgili bir soruya karşılık da, “Uçağın durması, dönmesi ve kapılarının açılması, kaptan ile bizim aramızda zaman farkının oluşmasına neden oluyor. 6-7 dakikalık süre, bize çağrı ulaştığı andan itibaren bizim oraya ulaşmamız. Kaptanın söylediği şey, uçağın durmasıyla müdahalenin başladığı an” dedi.
       Ekibin uçağa ulaştığında yaptığı ilk müdahale sırasında Kemal Sunal’da hayati belirtinin bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine Dr. Kurt, “Hayati belirti olmadığını söylüyor arkadaşlar. Beyin kanlanması ve beyin oksijenasyonu ile ilgili ciddi bir sıkıntı olduğunun işareti vardı. Buna rağmen hastaya birşey yapılabilme umuduyla müdahale yapılmıştır” diye konuştu.
       Dr. İbrahim Kurt, teknisyenlerin sağladığı desteğin solunum desteği olduğunu belirterek, “Daha sonra doktor arkadaşların gelişiyle beraber kardiyolojik müdahale ve monitörle kalbi izleme gibi süreçler de olmuş. Ama monitörle bakıldığında zaten kalp ritmi olmadığı görülmüş” dedi. Dr. Kurt, ilk ihbarın saat 07. 39’da yapıldığını, olay yerine ilk ekibin saat 07. 46’da ulaştığını, saat 07. 51’de ikinci teknisyen ekibin, saat 07. 54’de de doktor ve ambulansın ulaştığını, aynı anda DHMİ ekiplerinin de olay yerinde olduğunu kaydetti.
       
       
 
       
    MSNBC News Üniversite öğrencisi Kemal Sunal
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları