Home page
Haber Menüsü


Enerji projeleri gerekçeli kararı bekliyor
Enerjide işletme hakkı devirleri ve YİD projelerinin akıbeti, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını bekliyor.
Ankara
AA
31 Mart— Hazine Müsteşarlığı’nın garanti vermek istememesi üzerine çıkmaza giren enerjide işletme hakkı devir projeleri ile yap-işlet-devret projelerinin akıbeti, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının yayımlanmasıyla netleşecek. Şirketlerin “tahkime gidebilecekleri” yönünde görüş belirtmeye başlamasıyla, sözleşmelerin yeni yasa çerçevesinde tadil edilmesi amacıyla şirketlerle görüşmeler yapılırken, Anayasa Mahkemesi’nin Enerji Piyasası Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etmesi üzerine ikinci bir bekleme dönemine girildi.

   
 
       
   
MSNBC News Enerjide garanti sorunu çözülüyor
MSNBC News Enerji projelerinde hukuk çıkmazı
MSNBC News Enerji piyasası serbestleşiyor
MSNBC News Çakan: Enerji kısıtlaması gündeme gelebilir
MSNBC News Yunanistan'la doğalgaz köprüsü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Alınan bilgiye göre, sözleşme imzalayan şirketlerin, tahkime giderek kazanabilecekleri karları dahi talep edebilecekleri düşünüldüğünde, bakanlık bunun önüne geçmek amacıyla çareler arıyor.
       Hazine’nin garanti vermeme yönündeki direnci, garanti verilmesi durumunda ise “2002 sonunda bitirilmesi” şartını araması, Dünya Bankası’nın ise işletme hakkı devri yerine “varlık satışı” yoluyla özelleştirilmesi yönündeki dayatmaları yanında, IMF’ye verilen “özelleştirilecek varlıklar Mart ayına kadar ÖİB’ye bildirilecek, OİB Nisan ayına kadar dağıtım şirketlerinin ön yeterlilik ihalelerini yapacak” vaadiyle yol almaya çalışan Bakanlık, şimdi yasada yeralan süre kısıtlamasının iptal edilmesi nedeniyle, gerekçeli kararın yayımlanmasını bekliyor.
       Dünya Bankası, 1.3 milyar dolarlık kamu ve mali sektör uyum kredisinin (PFSAL-2) kullanılabilmesi için işletme hakkı devirleri sorununun çözülmesini istiyor.
       
4 MİLYAR $’LIK YATIRIM
       Yılda en az 4 milyar dolarlık yatırım gereken elektrik sektöründe yeterli finansman gücü olmayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu yatırımların özel sektör eliyle yapılması için bir takım özelleştirme yöntemleri geliştirmişti.
       Bunlardan biri olan işletme hakkı devir yöntemiyle şirketler, belirlenen miktarda ücreti ödeyerek santral ve dağıtım tesislerini 20-30 yıl işletecekler ve bu esnada gerekli yatırımları yapmayı taahhüt edeceklerdi.
       Ancak sözleşmeler imzalandıktan sonra, Dünya Bankası’nın bu tesisleri varlık satışı yoluyla özelleştirilmesini istemesi ve Hazine Müsteşarlığı’nın bu projelere garanti vermeyeceğini açıklaması üzerine projelerin önü tıkanmıştı.
       Daha sonra Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan’ın çeşitli kereler bir araya gelerek soruna çözüm arayışları da sonuç bulmamıştı.
       Şirketlerin bunca süredir büyük masraflar yaptıklarını ve bu sözleşmelerin iptal edilmesi halinde uluslararası tahkime gideceklerini açıklamaları üzerine, son olarak Başbakanlık’ta yapılan görüşme sonrasında, şirketlerin “Hazine garantisi istemeden, bu sözleşmelerin tadil edilerek imzalamasının istenmesi’ yönünde karar alındı.
       Dağıtım tesislerinde çok büyük yatırımlar gerekmemesi ve ödenecek ilk meblağların yüksek olmaması nedeniyle, bu tesisleri devralacak şirketler öneriyi kabul ettiklerini açıklarken, termik santralları işletecek şirketler buna pek yanaşmıyor.
       Ancak görüşmeler neticesinde bir orta yol bulunması ve sözleşmelerin yeni Elektrik Piyasası Yasası doğrultusunda serbest piyasa sistemine uygun yenilenerek imzalanması bekleniyordu.
       
DEVİR HALİNDE GELEBİLECEK PARALAR
       Termik santralların devredilmesiyle 1 milyar 75 milyon dolar, dağıtım tesislerinin devri ile de 800 milyon dolar ücret alınması öngörülüyor.
       Ayrıca şirketler santrallara 1.2 milyar dolar yatırım yapmak mecburiyetinde. Dağıtımı yapacak şirketler de elektrik kayıp ve kaçak oranlarını taahhüt ettikleri orana çekmek zorunda.
       Çok sayıda davaya da konu olan işletme hakkı devirlerinin gerçekleşmemesi durumunda santral ve dağıtım tesislerine milyarlarca dolarlık yatırım yapılması gerekiyor ve varlık satışı yoluyla özelleştirmenin gerçekleşmesi için de çok sayıda yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulması nedeniyle uzun bir süreç gerekiyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları