Home page
Haber Menüsü


‘İstanbul Yaklaşımı Ekim sonu hayata geçecek’  
Devlet Bakanı Derviş   Bankacılar ve reel sektör temsilcileri, batık krediler sorununun çözümü için biraraya geldi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Derviş, “İstanbul yaklaşımını Ekim sonundan önce hayata geçirmiş olacağız” dedi.
Devlet Bakanı Derviş, haftasonuna dek reel sektörün önerilerini hükümete sunacağını söyledi.
İstanbul
CNBC-E
 
   15 Ekim—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, batık borçların iflas dışında çözülmesi için geliştirilen İstanbul Yaklaşımı konusunda fikir birliğine varıldığını belirterek, “Ekim ayı bitmeden bu yaklaşımı hayata geçirmiş olacağız” dedi. Derviş, reel sektör ve finans sektöründen temsilcilerin, reel sektörün krizi aşmasına yönelik yasal düzenlemelere ilişkin önerilerini haftasonuna dek hükümete sunacaklarını da açıkladı. 

   
 
       
   
MSNBC News Sezer'den ekonomi yönetimine uyarı
MSNBC News YPK hedefleri konuştu: Büyüme %4, enflasyon %35
MSNBC News Kamuda harcama reformuna doğru...
MSNBC News Bütçede gelir hedefleri gerçekçi
MSNBC News Satıcı, Derviş'e öneri paketi sundu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, bankalar ve reel sektör temsilcilerini biraraya getiren Finans ve Üretim Danışma Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi.
       “6 haftadır çalışılıyor. Bankalar Birliği ve reel sektörün öncülüğünde belli bir noktaya kadar geldik. Fikir birliğine ulaştık. Ekim ayı bitmeden bu yaklaşımı hayata geçirmiş olacağız.”
       
Özen: Çerçeve belirlendi, resmi boyamaya başladık

       Derviş, hükümetin de sözkonusu önerileri alacağını belirterek, “Hükümet bu konudaki tüm yasal düzenlemeleri Ekim sonuna kadar tamamlayıp yürürlüğe koyacak” dedi. Derviş, Bankalar Birliği ile reel sektör temsilcilerinin öncülüğünde sürdürülen toplantılarda “belli bir noktaya kadar” geldiklerini, yasal altyapının oluşturulması için fikir birliğine varıldığını, bu fikir birliğinin yasal düzenlemeye dönüştürüleceğini de kaydetti.
       
DARBOĞAZLAR ELELE AŞILABİLİR
       Derviş, Kurul’un Ağustos’tan bu yana çalıştığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Finans ve Üretim Danışma Kurulu, Ağustos ayından bu yana çalışıyor. Finans sektörü ile reel sektör arasındaki uyum, Türkiye ekonomisi için en önemli sorun. Geçen yıl Kasım’da yaşanan zorluklar ve Şubat’ta patlayan krizin ardından çok önemli darboğazlar oldu ekonomide. Bu darboğazların aşılması, her şeyden önce hükümetin reel sektör ve finans sektörü ile Türkiye’yi hızla yeniden büyümeye geçiş sürecinde elele çalışmasına bağlı.”
       Finans krizi yaşayan bütün ülkelerde, birkaç aylık çalışmadan sonra “yeniden yapılandırma, finans sektörü ile reel sektörün elele çalışması ve ekonomik sorunları aşma çabasının”, krizden büyümeye geçişte çok yararlı bir boyut oluşturduğunu vurgulayan Derviş, Kore, Brezilya, Tayland, Meksika, İsveç ve İngiltere gibi ülkelerde aynı yönde çalışmalar yapıldığını kaydetti.
       Derviş, “Bunu Türkiye’de de hayata geçirmek ve hızla ilerlemek istiyoruz. Çok güzel bir toplantımız oldu. Çok ciddi çalışmalar, hazırlıklar oldu” diye konuştu.
       
2 MİLYAR DOLAR GEREKLİ
       Toplantıda ayrıca kurtarılabilecek şirketler için yaklaşık 2 milyar dolarlık bir fona gereksinim olduğunun hesaplandığı öğrenildi.
       Kurul, bu finansmanın sağlanması için Merkez Bankası’nın reeskont kredilerinin kullanılması, Dünya Bankası’na bağlı IFC’den kredi alınması ve uluslararası kalkınma bankalarından ek kaynak sağlanması formüllerini içeren bir model üzerinde uzlaştı. Alınan bilgilere göre, uluslararası yatırım bankaları için Hazine devreye girecek.
       Toplantıda, özellikle KOBİ’lere yönelik iyileştirmeler yapılması konusu gündeme geldi. Halkbank’ın yüzde 150’lerden yüzde 95’e çektiği kredi faizleri dışında, karşılıklar kararnamesine eklenecek bazı maddelerle de,yeni bir döneme girileceği, ödeme güçlüğü içinde bulunan firmaların bu sayede rahatlatılacağı öğrenildi.
       Toplantının önemli gündem maddelerinden biri de, banka kredilerindeki kilitlenmeydi. Bu konunun aşılabilmesi için, banka yöneticilerinin, özellikle temerrüte düşmüş alacaklardaki yetkilerinin artırılmasını istedikleri ifade edildi.
       Ekonominin içinde bulunduğu “olağanüstü hal gereklerine” göre davranmak zorunda olduklarını belirten bankacılar, kanunların bu konuda kendilerini aşırı kısıtlama altına aldığını, ancak ekonomi yönetimiyle bu toplantılarda ortak bir zemine ulaşıldığını belirttiler.
       Bu anlayışa göre, kamu ve özel bankaların yöneticileri,yaşanan olağanüstü durum gereği, firmalarla yaşadıkları kredi ödemelerine ilişkin sorunlarda daha rahat davranarak, insiyatif kullanabilecek. Böylelikle banka yöneticilerinin, bu tarz işlemlerden dolayı, kanunlar tarafından aşırı baskı altında tutulmasının da önüne geçilmiş olacak.
       
YASALARDA DEĞİŞİKLİK GÜNDEMDE
       Üretici sektörlerin kriz döneminde karşı karşıya kaldığı sorunların çözümü için geliştirilen “İstanbul Yaklaşımı”, bu kuruluşların krizden kurtarılmasına yönelik takvim belirleyecek.
       “İstanbul Yaklaşımı” çerçevesinde İcra ve İflas Kanunu, Bankalar Kanunu, Medeni Kanun ile vergi kanununda değişiklik yapılması gündemde. Londra Yaklaşımı ile İstanbul Yaklaşımı tamamen paralellik taşıyor. Ancak, uygulama yapıldığı şehrin adını alıyor.
       Batık borçların rehabilitasyonu aşamasında varlık yönetim şirketleriyle birlikte öne çıkan borçların iflas dışında çözülme planı “Londra Yaklaşımı”nı oluşturuyor.
       Yaşayabilecek firmalar için uluslararası pazarlarda rekabet gücüne erişmiş veya ulaşabilecek gücü oluşturmuş müesseseler tanımı yapılıyor.
  LONDRA YAKLAŞIMI'NIN AYRINTILARI
Batık borçların iflas dışında çözülmesini öngören plan niteliğindeki Londra Yaklaşımı'nın ana hatları şöyle:
Londra yaklaşımı, 1990 yılında Bank of England tarafından geliştirilen bir model. Modelin uygulandığı ülkeler ise, Güney Kore, Tayland, Endonezya ve Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkeleri.
Londra yaklaşımı, esnek ve banka camiasının tamamen gönüllü kabul ettiği bir model olarak tanımlanıyor. Ön koşul, banka camiasının bu yaklaşımıın getireceği yaptırımları gönüllü kabul etmesi.
Yaklaşım kapsamında öncelikle, yaşayabilecek firmalar ve yaşayamayacak firmalar şeklinde ayrım yapılıyor. Yaşayabilecek firmalar arasında yeralmanın koşulu, uluslararası pazarlarda rekabet gücüne erişmiş veya gücü oluşturmuş müessese olmak. Bu ayrımı genelde bankalar yapıyor. Yaşayamayacak firmalar kaderlerine terk ediliyor ve plan yaşayabilecek firmalar için uygulamaya giriyor.
Ödeme zorluğuna düşen şirket iflasa zorlanmayacak, aksine bankaların bu şirketlere desteği sağlanacak.
Borçlu firmanın geleceğine yönelik tüm kararlar banka ve diğer taraflar tarafından anlaşılabilir bilgiler üzerine alınacak.
Bankalar mutlaka koordine içinde çalışacak ve zarardan doğan yük paylaşılacak.
4 ana maddeden oluşan Londra yaklaşımında, hem değerlendirmelerin tarafsız olması ve hem de taraflar arasında itilaflar çıkmasına karşın "Reel Sektör Koordinasyon Komitesi" adı altında bir Tahkim Kurulu'nun da oluşturulması bekleniyor.
NTV

       Devlet Bakanı Kemal Derviş’in de katılımıyla Bankalar Birliği’nde 3 saat süren toplantıya, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, Türkiye Bankalar Birliği Başkan Vekili Akın Akbaygil, TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile diğer ilgililer katıldı.
       
ÖZİLHAN: SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ŞİMDİDEN SAĞLANDI
       TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, İstanbul Yaklaşımı’nın karşılaşılabilecek sorunların çözümünü şimdiden sağladığına inandığını söyledi. Özilhan, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, şöyle konuştu:
       “Reel sektör ve mali sektörün bu tip bir çalışmaya ihtiyacı vardı. İstanbul Yaklaşımı’nın, önümüzdeki karşılaşılabilecek problemlerin çözümünü şimdiden sağladığına inanıyorum. İstanbul Yaklaşımı’nın birçok sorunu çözebileceğine inanıyorum.”
       Özilhan, yaklaşımın birinci etapta yaşama şansı olan şirketlerin yaşamalarını ve devam etmelerini sağlayacağını, ondan sonra da ilave kaynaklar verilerek, şirketlerin ekonomiye kazandırılmasının sağlanabileceğini söyledi.
       “Bu şirketlerin belirlenmesinin kendi içinde bir prosedürü olacak, bu da önümüzdeki günlerde gündeme gelecektir” diyen Özilhan, İstanbul yaklaşımının birçok yasal ayağı olacağını da bildirdi. Özilhan, “Bunların arasında İcra İflas Yasası, Karşılık Kararnamesi gibi birçok düzenleme var. Bu yasal sürecin bir an önce halledilmesi gerekiyor” diye konuştu.
       
HİSARCIKLIOĞLU: SEKTÖR RAHATLAYACAK
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, reel sektörün ekonomi ile olan sıkıntılarının çözümü için önümüzdeki hafta Pazartesi günü sonuçlandırma toplantısından çıkacak sonuçların reel sektörü biraz rahatlatacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, reel sektör ile finans sektörünün çalışmalarının son aşamaya geldiğini kaydetti.
       “İnşallah bu hafta sonu itibariyle hükümete sunabilecek konuma geleceğiz” diyen Hisarcıklıoğlu, bu hafta sonu itibariyle verilecek taslağın Ekim sonuna doğru yürürlüğe gireceğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Reel sektörün ekonomi ile olan sıkıntılarının çözümü için önümüzdeki hafta Pazartesi günü sonuçlandırma toplantısını yapıyor olmamız da, bizim için çok önemlidir. İnşallah ordan da çıkacak sonuçlar reel sektörü biraz rahatlatacaktır” dedi.
       Bankalar Birliği Başkan Vekili Akın Akbaygil ise Devlet Bakanı Derviş’e her iki sektörün temsilcilerini biraraya getirdiği için teşekkür etti. Akın Akbaygil, çalışmaların somut metinler haline getirildiğini bildirdi.
       
DERVİŞ BANKACILARLA GÖRÜŞTÜ
       Bu arada, Kemal Derviş, toplantının ardından, bankaların üst düzey yöneticilerinin katıldığı ikinci bir toplantıya katıldı.
       Türkiye Bankalar Birliği’nin Akmerkez’deki ofisinde reel sektör ve bankacılarla Finans ve Üretim Danışma Kurulu toplantısında biraraya gelen Devlet Bakanı Kemal Derviş, daha sonra Türkiye Bankalar Birliği yöneticileri ile görüştü. Derviş, bankacılarla yaptığı görüşmenin ardından Ankara’ya gitti.
       Öğle yemeğini bankacılarla yiyen Derviş, Başkan Vekili Akın Akbaygil başkanlığındaki Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Yapı Kredi Genel Müdürü Naci Sığın ve Dışbank Genel Müdürü Faik Açıkalın’ın da aralarında bulunduğu bankacılarla teması yaklaşık 3 saat sürdü.
       Bankacılar, Bakan Derviş’in ayrılmasından sonra da toplantıya devam ettiler. Finans ve Üretim Danışma Kurulu Toplantısı’nda fikir birliğine varılan İstanbul Yaklaşımı taslağının ele alındığı bildirilen toplantıyla ilgili ise açıklama yapılmadı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları