Home page
Haber Menüsü


YPK hedefleri konuştu: Büyüme %4, enflasyon %35
Yüksek Planlama Kurulu’nda 2002 hedefleri netleşti. 2002 yılında tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 35 olacağı öngörülürken, büyüme hedefi yüzde 4 olarak belirlendi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
11 Ekim— 2002 yılı bütçesine ilişkin ekonomik büyüklükler belli oldu. Yüksek Planlama Kurulu’nun Başbakanlık’taki 2.5 saatlik toplantısı sonrası yapılan açıklamada, 2002 yılında tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 35, toptan eşya fiyatlarındaki artışın yüzde 31 olacağı öngörüldü. 2002 büyüme hedefi ise yüzde 4 olarak belirlendi.

   
 
       
   
MSNBC News YPK'da farklı rakam tartışması
MSNBC News Chhibber: Ek kaynak vermeyi düşünüyoruz
MSNBC News Akay: Derviş, 'borç ödeyemez durumdayız' dedi
MSNBC News IMF heyetinin çalışmaları bugün başlıyor
MSNBC News S&P: Arjantin ve Türkiye'de sorunlar derin
MSNBC News MS: Ekonominin kaderini jeostrateji belirleyecek
MSNBC News ML: Hükümet hedefleri ek kaynakla gerçekleştirecek
MSNBC News Oral: Faiz dışı fazla % 6.5 olacak
MSNBC News Derviş: Dış kaynak görüşmeleri sürüyor
MSNBC News ABD'den IMF-Türkiye görüşmelerine destek mesajı
MSNBC News IMF kaynak için koşullar getiriyor
MSNBC News Yeni bir niyet mektubu yazılıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Bülent Ecevit başkanlığındaki toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, 2002 yılında ihracatın 32 milyar dolar, ithalatın 45.5 milyar dolar olacağı öngörüldü. Açıklamada, cari işlemler dengesinin de denge düzeyinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiği vurgulandı.
       Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Hükümetimiz kamu hizmetlerinde etkinliği arttırmaya ve harcamalarda azami tasarrufu sağlamaya kararlıdır. 2002 konsolide bütçe faiz dışı harcamalarının GSMH’ye oranının, 2001 yılına göre 2.5 puan düşürülmesi hedeflenmektedir. Kamu borçlanmasında sürdürülebilirliği sağlamak açısından büyük önem arzeden faiz ve özelleştirme dışı bütçe fazlası GSMH’ye oranının konsolide bütçede yüzde 5.4 toplam kamuda yüzde 6.5 olması hedeflenmektedir. Bu kapsamda kamu harcamalarında tasarruf sağlayıcı tedbirler üzerindeki çalışmalar karar aşamasına gelmiştir.”
       
BÜTÇE BÜYÜKLÜĞÜ 100.3 KATRİLYON
       Yüksek Planlama Kurulu’nda, gelecek yıl için bütçe 100.3 katrilyon lira tutarında belirlenirken, konsolide vergi gelirlerinin 58 katrilyon lira, toplam konsolide gelirlerin ise 71 katrilyon lira öngörüldüğü öğrenildi.
       Gelecek yıl için mahalli idare yatırımları hariç 9.8 katrilyon lira tutarında yatırım öngörülürken, personel harcaması için 22 katrilyon lira ayrıldı.
       46 katrilyon lira civarında bir faiz ödemesi planlanırken, toplam kamu faiz dışı fazlasının GSMH’ye oranı da yüzde 6.5 olarak belirlendi.
       
BÜTÇE AÇIĞI 29.4 KATRİLYON ÖNGÖRÜLÜYOR
       Gelecek yıl 29 katrilyon 224 trilyon lira bütçe açığı öngörülüyor. Önümüzdeki yıl dış ticaret açığının 8 milyar 420 milyon dolar olması, cari işlemler dengesinin ise 116 milyon dolar fazla vermesi hedefleniyor.
       Yüksek Planlama Kurulu üyelerine toplantı sırasında dağıtılan genel ekonomik hedefler konusundaki kitapçıkda yer alan bilgilere göre, bu yıl ve önümüzdeki yıl turizmden 8 milyar 250 milyon dolarlık gelir hedeflenirken, işçi gelirlerinin de 3 milyar 50 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.
       Dış borç faiz ödemelerinin ise bu yıl 7 milyar 694 milyon dolar, gelecek yıl ise 7 milyar 464 milyon dolar civarında olması öngörülüyor. Bu yıl toplam yurt içi talebin sabit fiyatlarla yüzde 15.3 daralması beklenirken, önümüzdeki yıl ise yüzde 5.8 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bu yıl toplam tüketimin yüzde 6.9 oranında daralması, önümüzdeki yıl ise yüzde 3.2 artması öngörülüyor.
       Bu yıl toplam kamu kesimi borçlanması gereğinin GSMH’ye oranının yüzde 16.4 olması beklenirken, gelecek yıl bu oranın yüzde 8.8’e indirilmesi hedefleniyor. Toplam kamu kesimi borçlanma gereği bu yıl için 30 katrilyon 264 trilyon lira, 2002 yılı için ise 24 katrilyon 724 trilyon lira olacağı hesaplanıyor.
       
PERSONELE 21.9 KATRİLYON
       Öte yandan önümüzdeki yıl 100 katrilyon 341 trilyon lira olarak öngörülen bütçe harcamalarının 21 katrilyon 891 trilyon lirası personele, 7 katrilyon 432 trilyon lirası diğer cariye, 5 katrilyon 736 trilyon lirası konsolide bütçe yatırımlarına ayrıldı.
       Transfer ödemeleri için 65 katrilyon 282 trilyon liralık harcama öngörülürken, faiz ödemelerinin tutarı da 45 katrilyon 865 trilyon lira olarak hesaplandı. Faiz dışı harcamalar da 54 katrilyon 476 trilyon lira olarak planlandı. Gelirler kaleminde ise bütçenin gelirinin 71 katrilyon 117 trilyon lira olması öngörülürken, bunun 57 katrilyon 910 trilyon lirası vergi gelirlerinden sağlanacak. Faiz dışı dengede 16 katrilyon 642 trilyon lira olarak belirlendi.
       
2001 HEDEFLERİ REVİZE EDİLDİ
       Bu yıl için tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 65, toptan eşya fiyatlarında (TEFE) ise yüzde 80 civarında artış beklenirken, 2001 yılında 38.5 katrilyon lira vergi geliri bekleniyor. Bu yıl toplam kamu gelirlerinin ise 50 katrilyon lira düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
       
YPK’da bütçeye son şekli verilecek

       Toplantıda ayrıca, reel sektör konusu da görüşüldü. Açıklamada, reel sektörün kalkınmasına katkıda bulunacak ve bu kesimin orta vadede rekabet gücünü de arttıracak tedbirlerin hızla sonuçlandırılacağı ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:
       “Hükümetimiz 2002 yılı programının başarılı bir şekilde uygulanması bakımından önem arzeden, yapısal reformları süratle gerçekleştirilmesine ve ekonomik politikaların kararlıkla uygulanmasına devam edecektir.”
       
YPK’da farklı rakam tartışması

       
KİMLER KATILDI?
       Başbakan Bülent Ecevit Başkanlığında yapılan Yüksek Planlama Kurulu toplantısı, yaklaşık 2.5 saat sürdü.
       Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan, Mesut Yılmaz, Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Yılmaz Karakoyunlu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan katıldı.
       Toplantıya ayrıca, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ertan Dikmen, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Ali Helvacı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Hamit Ayanoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca, Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanı Şefik Yıldızeli, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ve diğer ekonomi bürokratları katıldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları