Home page
Haber Menüsü


IMF: Toplumun desteği çok önemli
Uluslararası Para Fonu IMF’nin 8. gözden geçirme dönemi değerlendirmesinde, faiz dışı bütçe fazlası hedefinin tutturulmasının ve uluslarararası finans çevrelerinin yanısıra, toplum desteğinin Türkiye için çok önemli olduğu vurgulanıyor.
Washington
AA
10 Ağustos— IMF’nin 12 Temmuz’da tamamlanan 8. gözden geçirme dönemine ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’nin ekonomik programının başarıya ulaşması için faiz dışı bütçe hedefinin tutturulmasının ve uluslararası finans çevrelerinin yanısıra toplum desteğinin çok önemli olduğu vurgulandı. IMF, Haziran ayında gerçekleştirilen borç takasının başarılı olduğunu kaydetti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Rapor, yeni ekonomik programın onaylandığı 15 Mayıs ile 1.5 milyar dolarlık ikinci kredi diliminin serbest bırakıldığı 12 Temmuz tarihleri arasındaki gelişmeleri ve incelemeleri kapsıyor.
       Raporda, Türkiye’yi sarsan iki büyük ekonomik krize karşın, en büyük dört özel banka konumundaki Türkiye İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi ve Garanti Bankası’nın, “likit ve karlı kalmayı başardığı” belirtildi.
       Değerlendirme raporunun sonuç bölümünde, IMF uzmanları, şu tavsiye ve uyarılarda bulundu: “Başarı için ekonomik program, hatasız ve eksiksiz olarak uygulanmalı.
       Enflasyonu indirmeye yönelik parasal politika, dalgalı kur esasına göre sürecek. Gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5.5’i olarak hedeflenen faiz dışı bütçe fazlası hedefinin tutturulması, programın başarısı açısından yaşamsal önem taşıyor.
       Bankacılık reformu yönünde atılan olumlu adımlara ek olarak, bu sektördeki muhtemel problemler, çok yakından izlenerek zamanında belirlenmeli, gerekli ve kararlı eylemler hemen gerçekleştirilmeli.
       Yapısal reformlar konusuna daha fazla ivme kazandırılmalı. Programın başarısında uluslararası finans çevrelerinin ve toplumun desteği kritik önem taşıyor.”
       
15 MAYIS SONRASI
       IMF uzmanlarının, sekizinci gözden geçirme dönemine ilişkin 15 Mayıs’tan sonraki ekonomik gelişmeler ana hatlarıyla şöyle değerlendirildi:
       “Ekonomik programın, IMF İcra Direktörlerince 15 Mayıs’ta onaylanmasına olumlu piyasa tepkisi kısa sürdü. Faiz oranları, hükümetin programa birlik içinde sahip çıktığına ilişkin kuşkulardan, Mayıs ayındaki bazı sapmalardan ve borç takasıyla ilgili belirsizlikten dolayı düşürülemedi.
       Enflasyonda ise iniş trendi yakalandı. Piyasalardaki kuşkulara karşın program bazı önlemlerdeki gecikmeye karşın olumlu şekilde uygulandı.
       Programın tam uygulanması ve piyasa güveninin sağlanması durumunda, faiz oranlarında düşme sağlanacağı üzerinde fikir birliğine varıldı.
       Hükümet, Mayıs’taki buğday taban fiyatları ve kamu işçi zamlarıyla meydana gelen sapmaların telafisi için gerekli adımları atacağını belirtti.
       Haziran’da çıkarılan ek bütçe, program doğrultusunda olumlu bir adım oldu. Hükümet, borçların döndürülebilmesi için uluslararası finansman desteğinin yanısıra, özel sektörün katkısına yöneldi.”
       
TAKAS BAŞARILI
       IMF değerlendirmesine göre, Haziran ayında gerçekleştirilen borç takasının başarılı olduğu vurgulandı. Bankaların elindeki Türk Lirası esaslı hazine bonolarının daha uzun vadeli ve dolara endeksli kağıtlarla takas edilmesi sonucu hükümetin borç ödeme profili önemli ölçüde ilerlediği belirtildi. Aynı şekilde bankaların dış pozisyonları da olumlu etkilendiği kaydedildi.
       Raporda, bankacılık konusundaki önlemlere de değinilirken, krizlerden Türk bankalarının genelde zayıflayarak çıktıkları anlatıldı. Buna karşın, dört büyük bankanın, yılın birinci çeyreğinde finansal açıdan zayıflamalarına karşın likit ve karlı kaldıkları belirtilirken, 23 orta ve küçük bankanın ise önemli ölçüde zayıfladığı kaydedildi.
       IMF raporunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun talebi doğrultusunda, birçok bankadan sermaye artırımına gitmelerinin istendiği hatırlatıldı.
       Bu bankalardan üçünün, bu işlemi gerçekleştirememesi ve ikisinin planlarının inandırıcı bulunamaması nedeniyle fona devredildiği, bir bankanın durumunun açıklığa kavuşması için de Ağustos sonuna kadar süre tanındığı belirtildi.
       IMF uzmanlarının değerlendirmesinde, bankacılık önlemlerindeki bazı gecikmeler ve Telekom üst yönetimi konusundaki anlaşmazlık yüzünden ikinci kredi diliminin verilmesinin 3 Temmuz’dan 12 Temmuz’a geciktiği hatırlatılırken, son oluşturulan Telekom yönetim kurulu ve idaresinin ekonomik programa uygun olduğu kaydedildi.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları