Home page
Haber Menüsü


Fitch, Türkiye’nin notunu düşürdü
Fitch IBCA, Türkiye’nin uzun vadeli döviz notunu ‘B +’dan ‘B’ye indirdi.
NTV
2 Ağustos— Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu B+’dan B’ye, uzun vadeli yerel para cinsinden kredi notunu da B’den (B-)’ye düşürdü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fitch Türkiye’den yapılan yazılı açıklamada, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürerek, iç borçların sürdürülebilirliği ve sermayenin mali sistemin dışına çıkma riskleri konusundaki endişelerini ifade ettiği belirtilerek, “Şubat ayıdaki mali krizi takiben ilan edilen olumsuz izleme kaldırılmış olup, sadece görünüm olumsuz olarak değerlendirilmektedir” denildi.
        Açıklamada, Temmuz sonunda yapılan olağan ülke değerlendirilmesi toplantılarını takiben Fitch’in, Uluslararası Para Fonu (IMF) destekli programın henüz faiz oranlarının sürdürülebilir seviyelere düşmesini sağlayacak gerekli güven ortamının henüz piyasalarda oluşmadığının aşikar olduğunu belirttiği kaydedildi. Kamu ve fon bankalarının sermaye yapılarını güçlendirme maliyetinin üstlenilmesi ve piyasadaki cari faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle 2000 sonu itibariyle yüzde 58 olan iç borcun GSMH’ye oranının bu yıl yüzde 80’e ulaşarak büyük ölçüde arttığı belirtilen açıklamada, daha da önemlisinin iç borcun yapısının 2000 yılı sonundan itibaren belirgin olarak değişmeye başlaması, önceki dönemlere kıyasla enflasyon, faizler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı daha hassas bir yapı oluşturmasına neden olarak, kamu finansmanının dış şoklardan ve olası uygulama hatalarından etkilenme riskini artırdığına dikkat çekildi.
       
“TÜRKİYE’NİN DARBOĞAZDAN ÇIKIŞI MÜMKÜN”
        Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Fitch, Türkiye’nin içinde bulunduğu darboğazdan çıkışını mümkün görmektedir. İç borcun üçte ikisinin kamu sektörüne ait olduğu gerçeği, borcun kısa vadede döndürülememesi riskini azaltmaktadır. Yılın geri kalan bölümünde elde edilecek güçlü bir faiz öncesi fazla (GSMH’nın yüzde 5.5’i) ve önemli miktarlardaki IMF fonlarının girişi hükümete oldukça değerli bir zaman kazandırmaktadır. Bu da, hükümetin yıl sonuna kadar iç borç döndürme oranını yüzde 70’e düşürme imkanını kullanabilmesi anlamına gelmektedir. Parlamentonun tatilde olması, politik ortamın bir sükunet dönemine girmesine katkıda bulunmuştur. Reytinglerin temel belirleyicisi yıl sonuna kadar reel faiz oranlarının düşme eğilimini devam ettirmesi olacaktır.”
        Türkiye’nin halihazırdaki düşük kredi derecelendirme seviyesinde bile yabancı para ve yerli para cinsinden kredi derecelendirmeleri arasındaki bir derecelik farkın muhafaza edildiği belirtilen açıklamada, “Çok ciddi mali sorunlarla karşılaşılsa bile Fitch, hükümetin iç borcun yeniden yapılandırılmasını, dış yükümlülüklerinin aksatılmasına tercih edeceğine inanmaktadır. Halen, diğer yükselen piyasa ekonomilerindeki krizlerin bulaşıcılığı tehdidi sürerken uluslararası sermaye piyasalarına erişim imkanı kısıtlı görülmektedir” denildi.
       
“ÖDEMELER DENGESİ GÜÇLENECEK...”
        Açıklamada, Fitch’in, Türkiye’de kamunun dış borç ödeme yükünün Arjantin’den çok daha az olduğunu belirterek, 2001’in ikinci yarısında cari işlemeler fazlasında beklenen artış ve IMF ile Dünya Bankası’ndan gelecek önemli tutarda fon girişiyle ödemeler dengesinin güçleneceğini ifade ettiği kaydedildi. “Bununla birlikte kamu borcunun sürdürülebilirliğindeki hassasiyet göz önüne alınığında yabancı para cinsinden kredi derecesinin B’ye düşürülmesinin uygun olduğu düşünülmektedir” denilen açıklamada, kuruluş ayrıca, uygunsuz bir iç borç yeniden yapılandırılması durumunda yurtiçindeki sermayenin mali sistem dışına çıkması riskine dikkat çekti. Açıklamada, şöyle denildi:
        “Türkiye’nin bir hayli dolarize olan ekonomisinde, yerleşiklerin döviz mevduatlarında artış göstermektedir. Söz konusu birikimlerin mali sistem dışına çıkması durumunda Türkiye bir dış likidite krizi ile yüz yüze gelebilir. Bu endişeler, istikrar programında karşılaşılabilecek yeni güçlüklerin yaratacağı risklerle birleştiğinde ve kamu finansmanının bıçak sırtında bir dengede olması göz önüne alındığında olumsuz görünüm görüşü ağırlık kazanmaktadır.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları