Home page
Haber Menüsü


Irak’ın Kuveyt’i işgalinin 11. yılı
 
Irak, 11 yıl önce 2 Ağustos 1990 tarihinde, Kuveyt’in üzerinde “tarihten gelen bir hak” iddia ederek bu küçük petrol zengini ülkeye girdi.  

 
NTV-MSNBC
2 Ağustos—  Irak lideri Saddam Hüseyin’in emriyle başlayan Kuveyt işgali, tüm dünyanın dikkatini bölgeye çekti. Ortadoğu petrolünün en önemli kaynaklarından Kuveyt’i Saddam’a kaptırmak istemeyen ABD, olaya seyirci kalmadı ve müttefikleriyle birlikte “televizyondan naklen izlenen ilk savaş” olarak hatırladığımız Çöl Fırtınası Operasyonu’nu başlattı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Irak, Kuveyt işgaline son vermemenin ve Batılı ülkelere kafa tutmanın bedelini ağır ödedi. Batılı müttefikler, Irak Ordusu’nu Kuveyt’ten çekilmeye zorladı, Irak’taki bir çok stratejik tesisi yerle bir etti.
Körfez Savaşı'nda ABD askerleri

       Sekiz ay süren Körfez Savaşı’nın bitmesiyle de Irak’ın bedel ödeme süreci sona ermedi. Irak bu kez de ağır bir ambargo ve çocukların tedavisini imkansız kılan, halkı zorluk içinde yaşamaya mahkum eden maddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.


       Tüm bu zorluklara rağmen, başta ABD olmak üzere Batı’lı ülkelerin devirmek için her yolu denediği Saddam Hüseyin, hala ülkede “tek adam” konumunda.
       Son aylarda ABD ve Irak’ın ilişkilerinde belirgin bir gerginlik gözleniyor. Irak’ın şiddetle karşı çıktığı “akıllı yaptırımlar” projesini Birleşmiş Milletler’e kabul ettirmeye kararlı olan ABD, sık sık Irak’ın uçuşa yasak bölgelerde denetim yapan Amerikan ve İngiliz uçaklarına karşı giderek saldırganlaştığı yönünde açıklamalar yapıyor. Irak’ın Batı’ya kafa tutan tavrında da herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Geçtiğimiz günlerde Irak’tan yapılan bir açıklamada, “Her türlü askeri saldırganlığa cevap verebilecek güçteyiz” ifadesi kullanıldı. CNN’in dün verdiği bir habere göre de, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon kaynakları, Irak’ın muhtemel bir hava saldırısına karşı hazırlık yaptığını belirtiyorlar.Kısacası, Irak’ın 11 yıl önce bugün gerçekleştirdiği Kuveyt işgalinin ve ardından gelen olayların izleri silineceğine gitgide derinleşiyor. Irak ise, işgali, “sömürgeci ve siyonist komploya karşı bir hareket” olarak savunmaya devam ediyor. Bugün bir açıklama yapan Irak lideri Saddam Hüseyin, ülkesinin düşmana karşı koyarak, onu Irak halkı karşısında yenilgiye uğrattığını söyledi. Saddam Hüseyin görüşmede, düşmanın, Irak’a karşı üstün teknoloji kullandığını belirterek, “düşmanımız yenilgiye uğradı ve gelecekte de uğrayacaktır çünkü onlara meydan okuduk” dedi. Irak ile çarpışanların eninde sonunda yenileceğini iddia eden Saddam Hüseyin, “düşman, başarı elde edemeyecektir” diye konuştu. Irak lideri, askeri sanayide ve Hava Savunma Komutanlığı’nda yaratıcı Irak zihniyetinin ortaya koyduğu kazançlardan ötürü memnuniyetini de dile getirdi.
       
KUVEYT’TEN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
       Kuveyt, Irak’ın 1990 yılındaki işgalinden kurtulmasına katkıda bulunmasından ötürü Türkiye’yi minnetle andığını bildirdi. Kuveyt’in Ankara Büyükelçiliği, Irak’ın 2 Ağustos 1990’da Kuveyt’i işgal etmesinin 11. yıldönümü için yaptığı yazılı açıklamada, işgalden kurtulmalarına yardımcı olan ülkelere şu sözlerle teşekkür etti: “Kuveyt Devleti, bu üzücü olayı hatırlarken, bu işgali reddeden, Kuveyt’in bağımsızlığını ve tüm toprakları ve sınırları üzerindeki egemenliğini savunarak vatanımızın Irak rejiminin zalim ve düşmanca planlarından kurtulmasına katkıda bulunan Türk hükümeti ve ulusunun kahramanca tutumunun yanı sıra diğer dost ve kardeş ülkelerin tutumlarını minnet ve şükranla anmaktadır.” Uluslararası topluma BM Güvenlik Konseyi’nin tüm kararlarına uyulması çağrısında bulunan büyükelçilik, “Kuveyt’ten çaldıklarını iade edene kadar Irak rejimi üzerindeki yaptırımların sürdürülmesini de” istedi. Açıklamada, Irak’ın işgalinin Kuveyt’i olumsuz yönde etkilemeye devam ettiği belirtilerek, tüm ülkeleri Irak rejiminin Kuveyt’e karşı uyguladığı “tehditkar ve kışkırtıcı” politikasından vazgeçirmek için gerekeni yapmaya davet etti.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları