Home page
Haber Menüsü


 
Telecom Italia neden el değiştirdi?
 
Telecom Italia’nın Pirelli ve Benetton’a satılmasında da Brescialılar grubunun belirleyici rol oynadığı belirtiliyor. İtalya’daki genel kanaat, Brescialılar grubunun keseyi doldurarak tüm sorunlardan sıyrılmayı yeğlediği yönünde...
 
Lütfullah Göktaş / Roma
NTV
 
30 Temmuz—  Pirelli ve Benetton’un Telekom Italia’nın kontrolünü ele geçirmeleri, İtalya’da gündeme damgasını vurdu. Uzmanlar, sessiz sedasız gerçekleştirilen bu operasyonu, Pirelli’nin önemli bir başarısı olarak niteliyor. Uzmanlara göre, İtalya’da Fiat’tan sonra, artık Pirelli’nin sözü geçecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Telecom Italia’nın yeni patronları, artık Pirelli ve (Benetton’a ait) Edizione Holding. İki dev, telekomünikasyon alanında faaliyet için kolları sıvamış durumda. Pirelli, lastik ve kablo üretimine de devam edecek.
       Giysi sektöründe adını duyuran Benetton, son yıllarda süpermarketler zincirinden cep telefonuna varana dek muhtelif sektörlerde ortaklık girişimlerine imza atmış durumdaydı. Giysi sektörü Benetton’un gelirlerinin artık sadece 3’te 1’ini oluşturuyor.
Telecom Italia’nın yeni sahibi Pirelli ve Benetton

       Alınan Olivetti hisselerinin yüzde 60’ı Pirelli’nin, yüzde 40 Benetton’un. İki dev, Bell Holding’ten Telekom Italia’nın en büyük hissedarı olan Olivetti’nin hisselerinin yüzde 23’ünü satın almış durumda.
       Ellerinde mevcut hisseleri de eklendiklerinde, toplam oran yüzde 27’ye ulaşıyor. İtalya’da gündeme damgasını vuran bu gelişmenin ardından, Telecom Italia’da yönetim kadrosunda da değişikliğe gidilecek.
       
YÖNETİCİ DEĞİŞİKLİĞİ PAZARTESİ GÜNÜ
       Telecom Italia’da yeni yönetimin Pazartesi günü açıklanması bekleniyor. Roberto Colannino’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan alınacağı kesin. Tronchetti Provera “Pazartesi günü tüm isimleri açıklayacağım” diyerek ekliyor: “Şu an şunu söyleyebilirim, ben de Gilberto Benetton da bu işle doğrudan ilgileneceğiz. Yani hissedarlıkla yetinmek gibi bir niyetimiz yok”.
       Bu yeni ortaklıkta Provera’nın Başkan, Benetton’un Başkan Yardımcısı olabileceği, ünlü menajerlerin de işbaşına getirileceği belirtiliyor.
       Montedison’un Yönetim Kurulu Başkanı Enrico Bondi, e.Biscom’un Yönetim Kurulu Başkanı Silvio Scaglia, Autostrade’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vito Gamberale, Telekom Italia’nın Eski Yönetim Kurulu Başkanı Franco Bernabè, yönetime getirilebilecek adaylar arasında zikrediliyor.
       
TELECOM ITALİA NEDEN EL DEĞİŞTİRDİ?
       Peki Telekom Italia, neden el değiştirdi? 97’de özelleştirilen Telekom Italia, son dönemde bazı sıkıntılarla yüzyüzeydi. Telecom Italia’nın Yönetim Kurulu Başkanı Colannino, D’Alema liderliğindeki merkez sol hükümetle iyi ilişkiler içinde olan biri olarak tanınıyordu.
       Telekom Italia’nın “Brescia’lı yatırımcılar” diye nitelenen yeni aktörler tarafından fethedilmesi, o dönemde İtalyan kapitalizminde yeni bir atılımın göstergesi olarak yorumlanmıştı.
       Ancak Colannino, hissedarlara söz geçirmekte zorlanıyordu. Telecom Italia’nın Pirelli ve Benetton’a satılmasında da Brescialılar grubunun belirleyici rol oynadığı belirtiliyor. Gazetelere yansıyan haberlere göre, bu gelişmeler karşısında Colannino da havlu atmak zorunda kaldı.
       
BRESCIA GRUBUNUN İHTİRASI
       Gelişmeyi, Brescialılar grubunun, gerçek birer yatırımcı olmaktan ziyade, sadece finansal arzular peşinde koşan kişilerden oluştuğunun göstergesi olarak yorumlayanlar var. “İyi bir teklifle karşılaşınca, hemen satışa razı oldular” diyenler var.
       Pirelli ve Benetton’un Lüksemburg merkezli Bell Holding’e (Cuma günü borsada 2,7 Euro’dan işlem gören) Olivetti hisselerinin her biri için 4,17 Euro (toplam 7 Milyar Euro) önerdikleri belirtiliyor. Bu nedenle, operasyonu İtalyan kapitalizmin devlerin rövanşı olarak görenler de var. La Repubblica’nın ifadesiyle, “Berlusconi hükümeti kurulduktan sonra birkaç hafta içinde enerji Agnelli’ye, telekomünikasyon da Pirelli’ye gitti”.
       Öte yandan Telekom Italia, bir yandan borçların, bir yandan da yolsuzluk suçlamalarının sıkıntısı içinde idi. Colannino, borç sıkıntısını yeni hissedarlar bularak aşma peşindeydi. Yabancı ortaklara açılma ihtimal dahilindeydi. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle, Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümet, parlamenterlerden oluşan bir soruşturma komisyonu oluşturulmasını karara bağlamış durumdaydı.
       İtalya’daki genel kanaat, tüm bu faktörlerin etkisiyle, Brescialılar grubunun keseyi doldurarak tüm bu sorunlardan sıyrılmayı yeğlediği ve Colannino’nun da yelkenleri indirmek zorunda kaldığı yönünde.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları