Home page
Haber Menüsü


4.Uluslararası İzmit Sokak Tiyatrosu Festivali
 
Uluslararası İzmit Sokak Tiyatrosu Festivali bu yıl 1-10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşiyor.  

 
NTV-MSNBC
1 Ağustos—  Kocaeli Fuarı ve İzmit Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ortaklaşa düzenlediği Sokak Tiyatrosu Festivali’ne Türkiye’den 140, yurtdışından 32 olmak üzere 172 sanatçı katılıyor. Fransa, Meksika, Yunanistan ve Türkiye’den sanatçıların katılacağı festivalde, 8 yeni proje üretilecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu yılki festivalin en büyük özelliği her türlü sanat disiplininin ortak üretimine olanak tanıyacak bir yapıda gerçekleştirilmesi. Birçok sokak tiyatrosu sanatçısı, tiyatro yazarları, performansçılar, müzisyenler, tasarımcılar, plastik sanatçılar, fotoğraf sanatçıları, sinema sanatçıları, koreograf ve dansçıların katılacağı festivalde, sanatçılara eserlerini sunma ve İzmit’te beraber üretecekleri projelerini geliştirmeleri için 15 Temmuz’dan itibaren İzmit Fuarı ve çevresinde çalışma ve konaklama olanakları oluşturuldu.
       
       
FESTİVALDE 8 YENİ PROJE
       Fransa, Meksika, Yunanistan ve ülkemizden sanatçıların katılacağı 4. İzmit Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali’nde sekiz yeni proje üretilecek.
* Bunlardan ilki geçen yıl başlattığımız Yeni Yazarlar- Genç Yönetmenler projesi. İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun kuruluş amaçlarından ve sanat politikası olarak benimsediği “yeni tiyatro yazarlarımızın üretimini destekleme” düşüncesini farklı projelerle hayata geçiriyor. Bu sanat politikasının bir ayağını ise her yıl İzmit Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali’nde gerçekleştirilmekte. Yazar ve yönetmenler, Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Ana Bilim Dalı, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Yazarlığı Bölümü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dramaturgi ve Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü ve Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Dekorları ve Kostüm Bölümü ile ortak çalışılarak seçilmiştir. Geçen yıl Paris Gare au Theatre ile gerçekleştirdiğimiz projede her iki tiyatronun önerdiği 5 genç tiyatro yazarı 5 genç yönetmen ve profesyonel oyuncularla aynı zamanlarda Paris ve İzmit’te bir performans oluşturdular. Bu yıl projenin ikinci ayağı İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu prodüksiyonu olarak gerçekleşecek. 3 günlük bir maratonda yazarlar koşulları belirlenmiş bir konsept altında oyunlarını yazacak ve yönetmenler İzmit Şehir Tiyatrosu sanatçılarıyla sahneleyecekler. Geçen yıl fransızca bastırılan eserlerin bu yıl üretilenlerle birlikte yayınlanmaları için çalışmalar sürdürülmekte.
       
* Festivalin ikinci projesi Meksika’dan gelecek olan iki tiyatro sanatçısı Aziz Gual ve Andres Aguilar’dan oluşan “Duo De Dos” grubu. Oyuncu ve dansçılarla yapacağı “Smile Therapy” (Gülümseme Terapisi) ve Güney Amerika Palyaço tekniğini öğreteceği iki ayrı atölye çalışmasından sonra “De Risa en Risa Y Algo Mas” gösterisini hazırlayacak olan grup ayrıca Avrupa turnesi programında yer alan iki gösterilerini de festivalde sunacaklar.
       
* Üçüncü proje; geçen yıl festivale konser/gösteri’yle katılan Fransız Grup Von Magnet’in. Von Magnet, farklı disiplinlerde üretimleri olan ancak birlikte müzik yapmak için bir araya gelen bağımsız sanatçılardan oluşuyor. En büyük özellikleri konserlerinde oluşturdukları teatral kurgu. Von Magnet bu yıl projeye katılacak oyuncu, dansçı ve türk müzisyenlerle birlikte ortak bir proje geliştirecek.
* Yunanlı sanatçı Christiana Lambrinidis bedensel anlatım üzerine yoğunlaşmış bir tiyatro sanatçısı. Daha çok sokaktan insanların bedensel dilini araştırdığı ve bu özelliklerin ağır bastığı gösteriler hazırlayan Lambrinidis’in çingene kültürünün özelliklerini ve bedensel anlamda kullandıkları zenginlikleri belirleyen çalışmaları var. 1995 yılında Türk-Yunan kültür alışverişini sağlayan bir etkinlikte iki ayrı ülkede gösteriler hazırlayan sanatçı, festivalde İzmit’li kadınlarla birlikte çalışarak projesini oluşturacak.
       
* Sabine Jamet, şimdiye kadar ülkemizde birçok dans gösterisi, performans ve ortak projeler geliştirmiş bir sanatçı. Daha önce Assos Gösteri Sanatları Festivali’nde Assos’lu çocuklarla yaptığı çalışmalarla belleklerde iz bırakan Jamet, bu yıl İzmit’teki projesiyle Assos çocuklarıyla ve İzmit’teki çocukları biraraya getirecek. Deprem döneminde İzmit’te dans terapisi çalışmaları yapan İzmit Şehir Tiyatrosu’nun Albi (Fransa) turnesinde de yine İzmit’li sanatçılarla ortak çalışan Jamet ayrıca İzmit Şehir Tiyatrosu Modern Dans Atölyesi “Baobab” Modern Dans Grubu’yla üç hafta süren “İzmit Şantiye” projesi adında bir dans atölye çalışması gerçekleştirecek.
       
       İki yıldır festivalin açılışına gösteri hazırlayan Davul Tozu müzik grubu, bu yıl iki gün boyunca hazırlıkları sürecek olan Çocuk Esirgeme Kurumu çocuklarıyla birlikte geliştirecekleri “vurmalı çalgılar” orkestrası oluşturmayı planlıyorlar.
       
* Moskova’da doğmuş olan müzisyen Kamil Tchalaev 1989’dan beri Paris’te yaşayan sanatçı. İzmit Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali’ndeki projesi “Müziğin Den Hali” için Assos’ta dört yıldır çalıştığı çocukları davet etti. Tabi ki proje çalışma süreci boyunca katılmak isteyen İzmit’teki istekli çocuklara da açık olacak. Festivalde yapacağı dört günlük çalışmada ilk günü karşılaşma, ikinci günü müziğin oluşumu için kullanacağı aletlerin keşfi, üçüncü günü şekillendirme ve son günü de sonuçlandırma olarak niteliyor. Şimdiye kadar mekan ve yönleniş üzerine çalıştığı çocuklarla bu sefer hız kullanımı ve yavaşlama gibi zamanlama çalışmaları gerçekleştirecek. Bu 1996’dan beri sürdürdüğü araştırmanın da son alanı olarak festivalde sahnelenecek.
       
* Harris Kondosphyris şimdiye kadar Yunanistan’ın birçok şehrinde eserleri sergilenmiş Midilli kökenli bir heykeltıraştır. Çalışmalarında beton, cam ve ve metal gibi birbirinden çok farklı malzemeler kullanıyor. Sanatçı bu yıl, İzmit Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali’nin fuar alanında alçıyla kalıplarını aldığı ahtapotları sergileyecek. Kondosphyris ahtapotun karmaşık vücut hareketlerinden yararlanarak “Dokuz-ayak Havuzu” isimli projesinde bakış açısını ve bu bakış açısının karşılaştığı gerçeklik payını irdeleyecek. (Oktopot yunanca sekiz ayak anlamına geliyor)
       
SANATÇILARIN BİREYSEL KATILIMI
       
       Projelerde çalışmak üzere festivale birçok oyuncu, müzisyen ve dansçılar davet edildi. Festival boyunca İzmit’te konaklayacak olan sanatçılar farklı projelerde çalışabilecekler. Festivaldeki projelerin oluşması için sanatçı desteği anlamına gelen bu katılımda şu sanatçılar yer almakta: Erhan Tuna, Esra Bezen Bilgin, Engin Benli, Serhat Tutumluer, Betül Çobanoğlu, Mehmet Çevik, Ufuk Aşar, Ebru Kara, Aydın Sigalı, Mehmet Serimer, Nuri Karadeniz, Handan Bayındır, Alper Maral, Sarp Keskiner, Korhan Futacı, Harun Turan ve Mahmut Turan.
       
       
DİĞER ALANLARDAKİ GENÇ SANATÇILARA DA DESTEK
       
       İzmit Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali’nin en önemli amaçlarından biri de her alanda sokakta iş yapmak isteyen yetenekli tanınmamış genç sanatçılara festivalde kendilerini ifade etme olanağı tanıyarak destek vermek. Bu yıl da bu bağlamda, önümüzdeki yıllarda adından çok bahsedileceğini düşündüğümüz genç sanatçıları festivale davet ettik. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Modern Dans Bölümü’nden bu yıl mezun olan dansçıların kurduğu “Altamira”da genç koreograf Mihran Tomasyan ve İstemihan Tuna bu yıl farklı mekanlarda sahneledikleri üç korteografilerini bu sefer sokağa taşıyacaklar. İstanbul’da yaşayan Tolga Taluy “T-shirts are Better than Paintings” başlıklı bir yerleştirme ve bir de “Bir Yol Hikayesi” adını verdiği video-art projesini festivalde gerçekleştirecek. Bursa’dan festivale katılan Elif Nurşad Atalay yine festivalde hazırlayacağı bir resim sergisi ve bir kısa filmle programda yer almakta. İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda dört yıl önce bir atölye çalışması olarak başlayan daha sonra tiyatronun Modern Dans Atölyesi başlığı altında gelişen ve şu anda altı dansçıdan oluşan “Baobab” modern dans grubu’da festivalin gerçekleştiği Kocaeli Fuarı’nın farklı mekanlarında dört ayrı gösteri yapacaklar.
       
       Ayrıca, İzmit Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali’e her yıl farklı bir gösteriyle katılan Tiyatro İmge, bu yıl “Zologno Halayı”nı sunacaklar. 1995 yılında kurulan Tiyatro İmge düzenli olarak katıldıkları Hacı Bektaş Veli Şenlikleri ve Kamyon Atölyesi sanatçılarıyla İstanbul-Beşiktaş Balıkçılar Çarşısı’nda yaptıkları etkinliklerle sokaklarda gösteri yapma amaçlarını vurgulayan işler yapmışlardır.
       
       
AÇIKHAVA SİNEMASINDA; BELGESELLER, KISA FİLMLER
       
       Bu yıl programa alınan bir başka yeni etkinlik ise İzmit Fuarı alanında yer alan bir açıkhava sineması olacak. Ancak bu açıkhava sinemasının bilindik sinemalardan bir farklı yanı var; bu açıkhava sinemasında dünyada ve ülkemizde tanınan genç sinema sanatçılarının çalışmaları sergilenecek. Belgesel filmler, kısa filmler ve öğrenci projeleri adı altında gösterime sunulacak olan filmler için Bilgi Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü ile ortak çalışıldı. Dimitris Koutsiabassakos (Yun), Jill Godmillow (ABD), İlknur Ulutak, Hilmi Etikan, Sensu Curabay, Ethem Özgüven, Zeki Demirkubuz, Özkan Yılmaz, Hasan Özgen, Mustafa Bülbül, Aydın Ketenağ ve Can Candan festivalde filmleri izlenebilecek yönetmenler.
       
       
FESTİVALİN BELGESELİ...
       
       Manos Kornelakis, bu yıl festival süresince İzmit Fuarı alanında bulunan insanların yüz ifadelerini ya da davranışlarını, tepkilerini kameraya çekerek İzmit Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali’nin ruhunu yakalamaya çalışacak. Bu çalışma daha sonra festivale sunulacak olan bir film haline dönüşecek.. Daha çok senaryo, tiyatro oyunu ve çevirileriyle tanınan Manos Kornelakis yunanlı bir sanatçı.
       
       
ORGANİZASYONLA İLGİLİ BİLGİLER VE BAZI VERİLER...
       Kocaeli Fuarı ve İzmit Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ortaklaşa düzenlediği Sokak Tiyatrosu Festivali’ne Türkiye’den 140, yurtdışından 32 olmak üzere 172 sanatçı katılmakta. Her türlü sanat disiplinini içinde barındıran Sokak Tiyatrosu Festivali’nin yönetmeni İzmit B.B. Şehir tiyatrosu sanatçılarından Arzu Bigat Baril. Halkla İlişkiler, tanıtım,ulaşım-yerleşme, teknik bölümler olarak adlandırabileceğimiz diğer alanlarda ise organizasyona 9 kişi katılmakta.
       
       Festivale gelen tüm sanatçılar İzmit’te prefabrik yapılarda kalacaklar. Bir anlamda sanatçı kampına dönüşecek olan İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli Üniversitesi’ne tahsis ettiği Kocaeli Üniversitesi Kızyurdu, 44’ü festival boyunca toplam 150’ye yakın sanatçıyı konuk edecek. Festival süresince konuk sanatçıların yemek ihtiyaçlarını ise, işletmesi Fuar Müdürlüğüne ait olan Antikkapı Resturant karşılayacak.
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları