Home page

Haber Menüsü


Barthez, Manchester'ın Singapur'la yaptığı hazırlık maçında forvet oynamıştı.
Barthez
Kaleciden forvet olur mu?
Manchester United’ın son Uzak Doğu turnesinde ise ilginç bir olay yaşandı ve Singapur’la yapılan son hazırlık maçında Barthez, ‘kırmızı şeytanların’ yeni transferi Nistelrooy’la yer değiştirip forvet oynadı.
Derleyen: Cem Durak
NTV-MSNBC
    5 Ağustos—  Bazı kaleciler elleriyle olduğu kadar ayaklarıyla da sahada isimlerinden söz ettirmeyi sever. Renkli kişilikleriyle adeta bir stoper gibi görev yapmanın yanı sıra, zaman zaman antrenmanlarda da hücumda forma giyerler. Galatasaray bu açıdan şanslı bir takımdı örneğin. Simoviç sık sık ceza sahasının dışına çıkarak oyuna yaptığı katkıyla adından sözettirirdi. Sarı-kırmızılı taraftarlarda olduğu kadar, Türk futbolseverlerin de gönlünde taht kuran Yugoslav kalecinin bu çıkışları defansı da rahatlatırdı kuşkusuz. Taffarel’in ise Brezilya’da zaman zaman ileri uçta görev yaptığı ve birbirinden güzel goller attığı bilinen bir gerçek. Fakat bu saydığımız örneklerin hiçbiri işi, Manchester’in yıldızlarından biri olan Fransız kaleci Barthez kadar ileri götürmedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fabian Barthez, son zamanların en büyük kalecilerinden biri hiç kuşkusuz. Elleriyle olduğu kadar ayaklarıyla da hızlı olduğunu her fırsatta izleyenlere gösteren yetenekli kaleci, Fransa Milli Takımı’yla 98 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Şampiyonası’nı kazandıktan sonra, geçtiğimiz yaz Manchester United’a katılmıştı. Barthez, soğukkanlı stili, top sürme becerisi ve Old Trafford’un her bir yanına dağıttığı uzun paslarıyla tanınıyor. Ve tabii ki zaman zaman ileri çıkıp takım arkadaşlarını çıldırtmasıyla...
       
KALECİ FORVETTE OYNARSA...
       Fabian Barthez, dünyanın en çok risk alan kalecilerinden biri olmasına ve ara sıra defan adamlarını korkutmasına rağmen, Teknik Direktör Alex Ferguson onun hakkında hiç endişe duymuyor ve kendisine sürekli destek oluyor.
       Manchester United’ın son Uzak Doğu turnesinde ise ilginç bir olay yaşandı ve Singapur’la yapılan son hazırlık maçında Barthez, ‘kırmızı şeytanların’ yeni transferi Nistelrooy’la yer değiştirip forvet oynadı. Yaptığı hareketlerle takım arkadaşlarını çıldırtan (!) ünlü kaleci hakkında teknik direktör Ferguson “Fabian çok uzun zamandan beri beni rahatsız ediyordu ve Ruud da gerçekten yorulmuştu. Onun çok yetenekli bir oyuncu olduğunu biliyoruz ve bence bu bir problem olmayacaktır. Ortada Singapur’a yapılan bir saygısızlık da yok bence. Sadece herkesin formda ve hazır olmasını istiyoruz” diye konuştu.
       
FORVET SCHMEİCHEL
       Tabii ki Barthez, kalesini terk edip zaman zaman ileri çıkan ilk kaleci değil. Simoviç ve Avrupa’dan ayrıldıktan sonra futbol yaşamını bir süre Brezilya’da sürdüren Taffarel dışında, Barthez’in eski selefi Peter Schmeichel da arada sırada, o uzun ve geniş gövdesiyle ve çaresiz bir şekilde forvet hattına çıkmaktan mutluluk duyardı.

       Hatta 1995’te Rotor Volgograd ile oynanan ve 2-2 biten UEFA Kupası maçında ismini skor tabelasına yazdırmıştı. Yine 1995 yılında Everton’la oynanan FA Cup maçının uzatma dakikalarında Manchester bir korner kazanmış ve Schmeichel, yine bir forvet görüntüsüne bürünmüştü. Gerçi bu kez gol atamamıştı ama yine de rakip defansı rahatsız etmeyi başarmıştı.
       Tabii bu gibi çıkışların sorun yaşattığı da oluyordu. Örneğin Avrupa Şampiyonası’nda Hırvatistan-Danimarka maçında korner atışı sırasında ileri çıkan Schmeichel, kaptırılan topta zamanında geri dönememiş ve Davor Suker’in orta sahadan kaleye gönderdiği topun gol olmasını engelleyememişti.
       
CHİLAVERT: İSTİKRARLI NİŞANCI
       Aynı zamanda hem bir kaleci, hem de istikrarlı bir forvet olmanız tamamen hayal ürünü olan bir durum. Sadece Paraguaylı efsane kaleci Jose Luis Chilavert dışında...

       Chilavert, uzun mesafeden yaptığı frikik golleriyle rakiplerin canını öyle bir acıttı ki, artık neredeyse bu konunun uzmanı oldu. Yıldız kaleci kariyeri boyunca, 6’sı uluslararası olmak üzere tam 40 gol kaydetti.
       Tarihte de bu tür kalecilere sıkça rastlamak mümkün. Tottenham kalecisi Pat Jennings 1967 yılında Charity Kupası’ndaki maçta Manchester United’a bir gol atmıştı.
       Alex Stepney, uzun kariyeri boyunca penaltı golleriyle tanındı ve skor tabelasında ismine sıkça rastlandı.
       Ve işte size ilginç bir örnek. İsveç’li kaleci Ulrik Rundqvist bu yılın başlarında takımı Sunne’ın Gunnarskog’la yaptığı mücadelede hat-trick yaptı. Rundqvist, şu an İngiltere Milli Takımı’nın başında olan Sven Goran Eriksson’un eski takımı Degerfors’Un formasını giydiği bir maçta penaltı atışlarından üç gol kaydetti.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları