Home page
Haber Menüsü


Metin Münir
 
Oyak Bank birinci lige hazırlanıyor
 
Fon kapsamındaki Sümerbank’ın OYAK tarafından alınmasında son aşamaya gelinirken; Sümerbank’ın Oyak Bank’la birleştirilmesi 5. büyük bankanın oluşmasına yol açacak.
 
Metin Münir
 
23 Temmuz—  Bugüne kadar sadece üyelerine ve grup şirketlerine hizmet veren küçük bir kuruluş olan Oyak Bank sınıf atlamaya hazırlanıyor. Eğer bir son dakika değişikliği olmazsa, önümüzdeki Cuma günü Sümerbank, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)’a satılacak. Ardından Oyak Bank ile birleştirilecek. Böylece Oyak Bank, şube sayısı sıralamasında, bir sıçramayla ilk beş özel banka arasına girercek.

   
 
       
   
MSNBC News Metin Münir: Kriz yabancı bankalara yaradı
MSNBC News Metin Münir: Derviş'ten koordinasyonsuzluk özürü
MSNBC News Demirbank HSBC ile evleniyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Öz varlık sıralamasında 37. sırada yer alan Oyak Bank’ın şu anda 11 şubesi var. Geçtiğimiz Şubat ayında hepsi batık olan Bank Kapital, Egebank, Yaşarbank ve Yurtbank ile birleştirilen Sümerbank’ın ise 300 den fazla şubesi var.
       Bankalar Birliği’nin Ocak ayı istatistiklerine göre İş Bankası’nın 847, Akbank’ın 590, Yapı Kredi Bankası’nın 423, Garanti Bankası’nın 284 şubesi bulunuyor.
       
NAKİT ZENGİNİ
       Subay ve astsubaylara emekliliklerinde sosyal güvence sağlamak üzere 1961 yılında kurulan OYAK Türkiye’nin en büyük 10 holdingi arasında bulunuyor. Otomotiv (Renault), sigortacılık (AXA) ve çimento sektörü (Adana Çimento Sanayi) dahil olmak üzere 24 şirkette iştiraki var. Geçtiğimiz yıl sonunda karı 217 trilyon lira (o günkü kurla takriben 450 milyon dolar) oldu.
       Kurum subay ve astsubayların, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı çalışanlarının ve OYAK personelinin maaşlarından kesilen yüzde 10’larla besleniyor.
       Bu kesintiler OYAK’ı Türkiye’nin sayıları çok az olan “nakit zengini” şirketleri arasında soktu.
       Amerikalı bir bankacı “OYAK’ın benzersiz özelliği paranın kıt ve pahalı olduğu bir ekonomide nakit zengini olmasıdır” diyor ve ekliyor: “Bu bir başarı garantisidir.”
       Türkiye’nin en içine kapalı şirketlerinden biri olan OYAK’ın bankacılık sektöründe neden bu kadar büyümek istediği bilinmiyor. Meçhul olan bir başka şey, OYAK’ın bankaya ne kadar sermaye tahsis edeceği ve stratejisinin ne olacağı…
       
SERMAYE VE PERSONELDEN YANA SORUN YOK
       Ancak, analistler hem sermaye, hem de personel bakımından OYAK’ın bu adımı destekleyecek potansiyele sahip olduğunu söylüyorlar. Adının açıklanmasını istemeyen bir banka analistinin görüşü şöyle: “OYAK geçen sene köklü bir yönetim değişikliğine gitti. Bünyesinde bu işin üstesinden gelecek kadrolar var. Ama önemli olan şu: Oyak Bank bugüne kadar bir devlet bankası gibi çalışan küçük bir kuruluştu. Yeni Oyak Bank’ı ne kadar uluslararası standartlara göre faaliyet gösteren bir banka yapacaklar? Veya yapacaklar mı?”
       Oyak Bank, şu ana kadar OYAK’ın en başarılı ve kârlı yatırımlarından biri değil. Derecelendirme kurumu Fitch’in geçtiğimiz ay yayınlanan kısa bir raporu bankanın iki yıl arka arkaya zarar ettiğini gösteriyor. Rapor bankanın ‘özvarlık kalitesi’nin zayıflığına dikkat çekiyor. Banka bunları dengelemek amacıyla hissedarlarından aldığı nakit ile sermayesini yüzde 32 artırdı.
       Banka analisti Gülnur Uçok, Oyak Bank’ın batık kredilerinin sektör ortalamasının üzerinde, karlılığının ise altında olduğunu söylüyor. Özel sermayeli ticari bankalar gurubunda batık kredi oranı Mart 2001’de yüzde 3.9 iken Oyak Bank’ta 12.7 idi. Ortalama aktif karlılığında da Oyak Bank’ın yüzde -5.3’ü, 1.2 olan ortalamanın altında kalıyor.
       
ENJEKTE EDİLECEK MİKTAR
       Fitch analistlerinden Edward Thompson, “Oyak Bank’ın bugüne kadar iyi bir performans göstermemesi, bundan sonraki performansının iyi olmayacağı anlamına gelmez” diyor, “arkasında büyük bir grup var.”
       Thompson’a göre OYAK’ın Sümerbank’ı kaça alacağı ve ardından içerisine ne kadar para enjekte edeceği çok önemli iki husus. Oyak Bank’ın tarihi 1984 yılında Bank of Boston’un İstanbul’da bir şube açması ile başladı.
       Bank of Boston, 1990’da Oyak, Alarko ve Cerrahoğlu’yla beraber 4 ortaklı bir banka haline geldi. OYAK 1993’te diğer bütün hisseleri alarak bankanın tek sahibi oldu. Türk Boston Bank’ın ismi 1996’da değiştirilerek Oyak Bank oldu. Bu tarihe kadar kurumsal hizmet veren banka Ankara, Adana, İzmir ve Bursa’da, ağırlıklı olarak grup firma ve çalışanlarına hizmet vermek üzere şube açmağa başladı.
       1994’da İrlanda’da Oyak European Finance ve 1996’da Almanya’da Oyak Anker Bank’ı satın aldı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları