Home page
Haber Menüsü


Arjantin’de yeni programa destek artıyor
‘Sıfır açıklı bütçe’ planına muhalefetten de destek geldi. Amerikan yönetimi programı desteklediğini açıkladı.
Buenos Aires
AA
14 Temmuz— Arjantin’de, ekonomik krizden çıkış için uygulanacak program konusunda muhalefetten hükümete destek geldi. Gelişmeleri yakından izleyen Amerikan yönetimi de krizden çıkmak için gösterilen çabaları desteklediğini açıkladı. Arjantin’de son ekonomik krizi aşmak için çabalar sürerken, hükümet siyasi desteğini artırmayı başardı.

   
 
       
   
MSNBC News Cavallo: IMF'den ek kredi istemiyoruz
MSNBC News Arjantin harcama kısıntısına destek arıyor
MSNBC News S&P Arjantin'in notunu düşürdü
MSNBC News Arjantin daha çok kemer sıkacak
MSNBC News Piyasalarda Arjantin depremi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Koalisyonun büyük ortağı radikal yurttaş birliği lideri Raul Alfonsin, yılın ikinci yarısında bütçede bir buçuk milyar dolar tutarında kesinti yapılmasını öngören programı destekleyeceğini söyledi.
       Hükümete bir destek de senatoda çoğunuluğu oluşturan muhalefetteki Peronist’lerden geldi. Peronistler, ekonomi bakanı Arjantin’in süper ekonomi bakanı Domingo Cavallo’nun planını destekleme kararı aldı. Muhalif ekonomistlere göre, mali bütçede kesintiler gerekiyor, ancak, bunun adilane yapılması zorunlu.
       Öte yandan, militan bir sendika, kemer sıkma tedbirlerine karşı mücadele edileceğini bildirdi.
       Cavallo ise, Arjantinliler’e moral vermeye çalıştı. Halktan sakin olmalarını isteyen Arjantin ekonomi bakanı, ödeme takvimi, para birimi ve mali sistemin istikrarını koruyacaklarından emin olduğunu söyledi.
       Cavallo, bu hafta sunulan bütçe harcamalarında kısıntı planınıyla, vergi gelirlerinin harcamalara yetirilmesi ve “yıkıcı” faiz oranlarından borçlanmadan kaçınılacağını, bunun da, “mutlak surette organizasyonsuz, adaletsiz ekonomiye yeniden dönülmesine” karşı tek alternatif olduğunu söyledi.
       Washington da, Latin Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin’deki gelişmeleri yakından izliyor. Başkan Bush’un ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice, Arjantin’in içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmak için uluslararası para fonu IMF ile birlikte çalışmasını gerektiğini bildirdi.
       IMF ise bir açıklama yaparak krizin diğer piyasalara bulaşma riski bulunmadığını, ancak ekonomik pakedine destek vermesine karşın yeni kredi vermeyi düşünmediğini bildirdi.
       
PİYASALARDA DEPREM SÜRÜYOR
       Gelişmekte olan piyasalarda, Arjantin kaygısı nedeniyle ulusal para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, menkul kıymetler borsalarında da düşüşler kaydedildi. Arjantin‘in ekonomik sorunları, 140 milyar dolarlık borçlarını ödemeyeceği ya da peso‘yu devalüe etmeye zorlanacağı endişesi sonucu, Brezilya Merkez Bankası‘nın çabalarına rağmen, real dün yeni bir düşüş rekoru kırdı. Dolar, 1994‘den bu yana ilk kez 2.590 reale çıktı.
       Brezilya Merkez Bankası‘nın döviz borsasına müdahale edip dolar satmasıyla, real biraz toparlanıp, 1 dolar bir ara 2.520 reale kadar indikten sonra, realdeki düşüş yeniden başladı.
       Sao Paulo‘daki bir borsacıya göre, piyasalar “Arjantin‘in borçlarını ödeyemez hale gelmesi kaçınılmaz olduğu“ kanısında. Bunun ne zaman olacağını kestirmeye çabalayan Brezilya‘daki borsacılar kendilerini korumak için ne yapacaklarını düşünüyor. Arjantin‘nideki kriz, Brezilya‘nın yanı sıra, Şili para birimine de değer kaybettirirken, Meksika‘nın para birimi ve borsaları da son günlerde baskılara maruz kaldı.
       Gelişen piyasalardaki dalgalanmalar Güney Afrika‘ya da sansıyor ve Johannesburg borsasında gelecek hafta düşüşler bekleniyor. G. Afrikalı yatırımlcılar, Wall Street‘te Perşembe günkü yükselişleri sürdürebilir görmüyor. Wall Street‘te teknoloji şirketlerinin hisse senetlerinin fiyatları Perşembe günü son iki ayın en yüksek değer artışını kaydetmişti.
       G. Afrikalı borsacılar, ayrıca, koalisyon hükümeti içindeki anlaşmazlıkların yatırımcıları güvenli alanlara yöneltmesi karşısında, Arjantin‘in sorunlarına kısa vadede çözüm görmüyor. Güney Afrika para birimi rand, dolar karşısında yeni bir düşüş rekoru kırarken, dolar, bu hafta 8.34 rand‘a yükseldi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları