Home page
Haber Menüsü


 
Ekonomik ‘OHAL’ olmaz
 
İstanbul, her fırsatta, Ankara’yı suçlamasını çok iyi biliyor. Anlıyoruz, Ankara doğru düzgün karar almıyor, hata yapıyor, peki bunu kabul ettik de öyle de, İstanbul’un yarattığı söylentilere ve spekülasyon üzerinde hareket edilmesine ne demeli?
 
Şükrü Küçükşahin
 
13 Temmuz—  Yine hükümetin kendi kendine yarattığı bir kriz yaşadı, Türkiye. Bunun sonucu IMF ile gerginlik yaşandı,borsa düştü, dolar çıktı. Telekom Yönetim Kurulu ile ilgili olarak yaşatılan bu akıldan uzak kriz, yine IMF’nin istediği şekilde çözüldü. Türk milletinin milli gururundan söz edenler, bir sonraki adımlarını göremediklerinden, gerçekte ne kadar kağıttan kaplan olduklarını bilmeden meydan okuduklarından, yine bütün halkı moralsiz bıraktılar.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yine hükümet, kendi kendine, IMF dayatmalarını onaylamış hale düştü. Bunların yönetim tarzı... Rahmetli Turgut Özal dönemi ile bu hükümet dönemi arasındaki en büyük farklardan biri de burada kendini gösteriyor.
       
GÜZELLİKLE YAPMAK VARKEN
       Özal, IMF ile yapılan anlaşmaların gereğini yerinin getirirken, hiç birinde IMF’yle çatışma içinde olmadı; aksine yapılan her şey, sanki Özal’ın ve onun parlak ekibinin parlak fikirlerinden ibaretti.
       Acaba toplumun gururu öyle mi, böyle mi daha çok inciniyor? Hükümetin ekonomi yönetiminde gösterdiği böylesine ‘akıl almaz’ hatalar, piyasaları olumsuz etkileyince,üstene bir de Arjantin rüzgarları gelince, yeni bir moral çöküntüsü ve yeni bir ekonomik kriz mi geliyor, sorusunun sorulmasına neden oldu.
       Böylesi bir dönemde, krizin gelmesi için ellerini ovuşturup her gün yarattıkları spekülasyonlarla ortalığı sarsan, duyduğu her şeye inananlar da tuz biber ekiyor, gelişmelerin üzerine.
       
İSTANBUL’UN SPEKÜLASYON MERAKI
       İstanbul, her fırsatta, Ankara’yı suçlamasını çok iyi biliyor. Anlıyoruz, Ankara doğru düzgün karar almıyor, hata yapıyor, peki bunu kabul ettik de öyle de, İstanbul’un yarattığı söylentilere ve spekülasyon üzerinde hareket edilmesine ne demeli?
       İstanbul, bu huyundan ne zaman kurtulacak. İstanbul’da bazıları Başbakan’ın sağlığı üzerinden yarattıkları dedikodularla para kazanmayana ne zaman son verecekler? Şimdi yeni bir spekülasyon dile getiriliyor. Ekonomik kriz nedeniyle Ekonomik olağanüstü hal ilan edilecekmiş! Bunu kim yapacakmış?
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer. Sezer, Anayasa’nın119’uncu maddesine göre böyle bir karar alacakmış... Önce, Anayasa’nın 119’uncu maddesini okuyalım: “Tabi afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.”
       Bazıları bu maddeyi öne sürerek, böylesi bir kararı dört gözle bekliyorlar, anlaşılan.
       
SEÇİM DAHA KOLAY BİR YOL
       Ama, bu iş hiç de sandıkları gibi kolay değil. Öncelikle ne hükümet, ne de cumhurbaşkanı böyle bir yola başvurmaz. Seçim kararı alınması bundan daha kolay.
       Avrupa Birliği’ne aday bir ülkede böylesi karar alınabileceğini ileri sürmek, bence olanaksız. Ayrıca IMF’nin bu kez işleri sıkı tutması, bugüne kadar sergilediği başarısız uygulamalarla eleştiri oklarını üzerine toplayan IMF’nin, yeni yönetimi Türk örneğini başarıya ulaştırmak zorunda olduğunu biliyor.
       Bunları Türkiye’nin artıları olarak görüp, çıkması gereken tüm yasaların da çıktığını düşünerek, uygulama i çin baskı yapmak daha akılcı çözüm olacakken, Türkiye’nin zaten olumsuz görüntü sergileyen imajını daha da bozacak yöntemlere başvurmanın, ülkeye yararı olamaz.
       Hükümetin veya bazı bakanların akıl almaz davranışları ne kadar engelleyici olsa da, spekülatörler ne kadar, başta Başbakan’ın sağlık durumu olmak üzere birçok konuyu kendi karları için kullansa da, Türkiye’de, ekonomik olağanüstü hal ilanını talep etmek, sistemi çok zorlayacaktır. Herhalde, böylesi bir karara, ilk karşı çıkacaklar da, başta TÜSİAD, İstanbul sermayesi olur.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları