Home page
Haber Menüsü


Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz

 
Krizleri katlayan adam
Hesaplamalara göre Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’ün neden olduğu krizlerin maliyeti, birkaç milyar doları aştı. Öksüz, gerek Telekom’da gerekse Sivil Havacılık Yasası’ndaki düzenlemeler sonrasında geri adım attı; ama yine de yiğitliği kimseye bırakmadı.
Şükrü Küçükşahin
    11 Temmuz—  Bugünlerde Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’le ilgili yazı yazmak, ister istemez, zorunluluk haline geldi. Ben de geçmişe dönük bazı anımsatmalarda bulunarak bu zorunluluğa uyuyorum. Bakan olduğu günden beri sert çıkışları ile öne çıkan Enis Öksüz, hep dürüstlüğü ve ülke severliğini dile getirdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ÜSLUBUNDA SORUN VAR
       Ama onun içinde yeraldığı krizlerin ülkeye maliyeti, kimi hesaplamalara göre, birkaç 10 milyar doları aştı bile. MHP içinde kendisini potansiyel lider görebilen ve küçük bir grup tarafından da desteklenen Öksüz’ü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bugüne kadar her fırsatta destekledi. Hem de MHP’nin bazı etkili isimlerinin, “Enis Bey’in üslubunda sorun var” demesine rağmen.
       Ama, sonunda, Bahçeli de bu noktaya geldi. Öksüz’ün içinde olduğu krizlerin büyük çoğunluğu Telekom konusunda. Öksüz’e göre, Telekom Türkiye’nin en stratejik ve en kazançlı kuruluşu. Bu nedenle sahip çıkılmalı. Bu görüşe hak vermemek mümkün değil; ama Öksüz, Telekom’un özelleştirilmesi gündeme geldiğinde, bunu savunan herkesi neredeyse vatan haini, belli odakların adamı gibi niteledi.
       Öksüz, açıkça ifade etmese de, her fırsatta Telekom’un özelleştirilmesine karşı çıktı, engelleyici tutum aldı.
       
TELEKOM KRİZLERİ
       Kasım krizinden sonra, Telekom’la ilgili direnişler, kamuoyu önünde ve daha açık bir şekilde yapılmaya başlandı.
       Öksüz, önce, Telekom’un özelleştirmesine tümden karşı çıktı: Sonra özelleştirilecek oranın yüzde 33’e çıkarılmasına direndi. Şubat krizinin ardından da bu oranın yüzde 51’e yükseltilmesine itiraz etti. Ben bunları birer cümle ile geçiyorum; ama her seferinde tartışmalar haftalarca sürdü.
       Üzerinde yapılan konuşmalar, birkaç ciltlik kitap haline gelebilecek kalınlığa ulaştı. Telekom krizleri bunlarla da bitmedi; lisans devirleri, Telekom İhale Komisyonunun yapısı da Öksüz ve ilgili bakanlar arasında kriz nedeni oldu. Tüm bu tartışmalarda karşı tarafı ya Devlet eski Bakanı Yüksel Yalova, ya da Kemal Derviş temsil etti.
       Öksüz, araya bir de Sivil Havacılık Yasası’nda yapılacak düzenlemeler konusundaki kirizi sokuşturdu. Öksüz, Türk Hava Yolları’nın fiyat tarifesini belirleme yetkisini, bu kuruluşun Yönetim Kurulu’na devretmemek için epeyce direndi. Son iki krizi ise krizi yazmaya bile gerek yok, daha çok taze.
       
SÖYLEDİKLERİNİ YUTTU
       Tüm bu krizlerin nasıl sonuçlandığını da anımsayalım.
       Hemen hemen tümü, ne kadar uzun sürse de, Öksüz’ün tutumunu aksine sonuçlandı. Öksüz, eninde sonunda, geri adım attı; ama yine de yiğitliği kimseye bırakmadı. Son derece mert olduğunu, attığı her adımın, söylediği her sözün arkasında yiğitçe durduğunu söyledi.
       
TARİHE GEÇECEK SİYASİ
       Hele bir geri adımı var ki, tarihe geçecek bir olay. Sivil Havacılık Yasası’nda değişiklik öngören tasarı Meclis’te görüşülürken, tasarıyı, hükümet adına Öksüz savundu.
       İstese gelmeyebilir, tasarıyı bir başka savunabilirdi. Ama, Öksüz, hükümete ayrılan sıralara oturdu. Görüşmeler sırasında söz kendisine geldikçe, tasarıyı yerden yere vurdu. Tasarıyla Türk sivil havacılık hayatının öldürüleceğini bile söyledi. Peki, bunu söyleyen bir bakandan ne beklenir? Tasarıya ‘Red’ oyu vermesi, değil mi? Ama öyle olmadı. Öksüz, tasarıya ‘Kabul’ oyu vererek tarihe geçti. Ne diyelim bu da onun siyaset yapma üslubu.
       
AMACI NE?
       Bu krizler yaşandıkça, Öksüz’ün tutumuyla ilgili olarak, kendimce gerekçeler aramaya çalıştım. Zaman zaman Meclis’te, Öksüz’le sohbet etme olanağı buldukça, sorularıma yanıt aradım.
       Gerçekten de ilk göze çarpan, üslubundaki sertlik oldu. Bir de, bazı sorulardan çok kolaylıkla rahatsız olabiliyor; hemen soruyu soranı, belli odakların taleplerine göre hareket etmekle suçlayabiliyor. Böyle bir psikoloji içinde. Bütün bunları geçtim.
       Ama, Telekom Yönetim Kurulu’na 7 üyenin atandığı gün, Meclis bahçesinde, bir grup gazeteci arkadaşla yaptığımız görüşmeyi unutamıyorum. Öksüz’le bu sohbet sırasında, Türkiye’nin sorunları ve sorunlardan çıkış yolları üzerinde de konuşuldu. Öksüz, çözüm konusunda bazı görüşlerini açıkladı.
       Ancak, saydığı alternatifler arasına, “Bir ülke, bir savaş geçirirse de, savaştan sonra düzlüğe çıkabilir” maddesi çok dikkatimi çekti, beni şok etti. Bunun öylesine bir laf olduğunu düşünmek istiyorum. Yoksa, yaşanan bütün bu krizlerin bir amacı mı var, sorusu akla gelebiliyor. Hele, bu görüşü dile getirenin adının önünde ‘bakan’ ve ‘prof’ titirleri varsa... İşte o zaman, hep birlikte, “Tanrı Türkü Korusun” demek gerek.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları