Home page
Haber Menüsü


RADYO GÜNLERİ
Ana Sayfa Bu Hafta Live Ýçerik Programlar Yayýn Alanlarý Ýnsan Kaynaklarý Dinleyici Görüþleri

 

 
   

10:35 Irak Operasyonu Özel Yayını
16:00 - 18:00 Halkın Sesi

ADANA - Merkez 97.0, ANKARA - Merkez 104.7, ANTALYA - Merkez 102.2, BURSA - Merkez 97.4, EDİRNE - Merkez 96.5 ESKİŞEHİR - Merkez 91.0, İSTANBUL - Çamlıca 102.8, İZMİR - Bayraklı 95.7 KOCAELİ - İzmit 96.8, MUĞLA - Bodrum 102.2, MUĞLA - Fethiye 102.3, MUĞLA - Marmaris 102.8, AFYON 102.8 ANTAKYA 105.4, AYDIN 93.0, BATMAN 96.2, BİLECİK 102.8, ÇEŞME 102.8 DENİZLİ 91.7, ERZİNCAN 102.0,Burdun 90.4, G.ANTEP 107.0 İSKENDERUN 88.8, K.MARAŞ 101.0 KAYSERİ 102.8, KONYA 89.0 KUŞADASI 106.1, MANİSA 102.8, MARDİN 102.5 NAZİLLİ 94.5, OSMANİYE 102.8 SAMANDAĞI 102.8, S.URFA 89.1, SİVEREK 104.0
ARKASI YARIN KUŞAĞI HAFTAİÇİ HERGÜN SABAH 10:35'TE VE TEKRARI 22:05'DE







RADYO GÜNLERİ

Radyo Günleri, ‘Kanlı Düğün’ (F.G. Lorca), , Herodot tarihi (Tarık Dursun K.), Sinekler (Sartre), Kayıp Bir Denizci (Marquez), gibi dünya edebiyatından seçkin eserlerin TRT uyarlamalarına yer verecek.

Bu eserler arasında Anton Çehov, John Steinbeck, Dostoyevsky, E.M. Forster, Ahmet Hamdi Tanpınar, Friedrich Dürenmatt, Albert Camus, Mehmet Rauf, Ernest Hemingway, William Faulkner, Eugene O’Neill, Shakespeare, Sait Faik, Jean Paul Sartre, William Saroyan, Gustav Flaubert, Strindberg, Franz Kafka, Tennesee Williams, Agatha Christie gibi edebiyat ustalarının eserlerinin İstanbul Şehir Tiyatrosu sanatçıları tarafından mikrofona uyarlanmış ve seslendirilmiş örnekleri bulunuyor.
Birer “radyo klasiği” olarak kabul edilen radyo tiyatrosu ve arkası yarınların dünyada ve Türkiye’de geçmişine şöyle bir baktığımızda ise bir çok şaşırtıcı gerçekle karşılaşıyoruz.

RADYO TİYATROSU
Radyo tiyatrosu’nun doğum yeri tartışmalı. BBC ile Amerikan radyoları “ilk olma” yarışını birbirlerine bırakmamakta kararlı. Ancak kaydı bulunan ilk radyo tiyatrosu ne İngiltere’de, ne Amerika’da, ilk kez Almanya’da, Berlin Radyosu tarafından “mikrofona kondu”. Bu eser Schiller’in “Haydutlar”ıydı.

Daha önce ünlü ve başarılı tiyatro oyunlarının sahneye mikrofon konarak taş plaklara kaydedildiği ve radyoda dinleyiciye sunulduğu biliniyor. Ancak böylesi ürünler radyo tiyatrosu olarak değerlendirilmiyor. Radyo tiyatrosu, bir oyun, roman yada öykünün yada tümüyle radyo tiyatrosu olarak yazılmış özgün bir eserin stüdyoda, ses ve müzik efektleri eşliğinde yeniden üretilmesiyle ortaya çıkan radyo programlarına deniyor.
İlk radyo tiyatrosu programının tarihi tartışmalı da olsa, yaygınlaşması İkinci Dünya Savaşı sırasında oldu. Almanya, İngiltere ve Belçika’da, sığınaklarda bombardımanın bitmesini bekleyenler için ilgi çekici programlar tasarlanırken radyo tiyatrosu, müzik programlarının önüne çıktı. O dönemden bu yana da bir radyo klasiği olarak varlığını sürdürmekte.

TÜRKİYE’DE RADYO TİYATROSU
Türkiye’de radyo tiyatrosu, TRT öncesi dönemlere uzanıyor. Özellikle İstanbul Radyosu 1950’li yıllarda ilk radyo tiyatrosu örneklerini vermeye başladı ve bunu gitgide sistemleştirdi.

Baki Süha Ediboğlu, Ekrem ve Cemal Reşit Rey kardeşler ilk mikrofona koyucular olarak ünlendiler. Bedia Muvahhit, Afife Ediboğlu, Hadi Hün, Perihan Tedü, Kemal Tözem, Sami Ayanoğlu, Şaziye Moralı, Vasfi Rıza Zobu, Ercüment Behzat Lav, Behzat Butak, Suavi Tedü ise ilk radyo tiyatrosu oyuncuları olarak...

Televizyonun olmadığı, radyonun evde izlenebilen tek kitle iletişim aracı olduğu dönemde radyo tiyatrosu gitgide bir geleneğe ve alışkanlığa dönüştü. Bu geleneği miras alan TRT’nin arşivlerinde, taş plaktan dar banta uzanan inanılmaz zenginlikte bir arşiv var.
NTV Radyo’da Radyo Tiyatrosu birer saatlik oyunlar halinde her Pazar saat 11:05’de ve 19:05’de (tekrarı) yayınlanıyor.

ARKASI YARIN
Arkası Yarın türü radyo programları, beklenilenin aksine radyoda doğmadı. Güneydoğu Belçika’daki Arden bölgesinde çeşitli vardiyalarda işe gidip gelen kömür işçilerini oyalamak ve eğlendirmek amacıyla banliyö trenlerinde tiyatro aktör ve aktristlerinin canlı olarak seslendirdiği bazı oyunlar, trenin hoparlörlerinden vagonlardaki işçilere dinletiliyordu.
Ancak uzun oyunlar madenci köylerinden yakındaki ocaklara giden işçilerin yolculuk süreleri için uzun olunca oyunları farklı sürelere bölerek bölüm bölüm yayınlamaya başladılar. Bu eğlence kısa süre içinde işçilerin büyük beğenisini kazanınca bunu radyo yoluyla bütün ülkeye yayma fikri doğdu ve ardından da Arkası Yarın bir radyo klasiği olacağı yolculuğuna başladı.

TÜRKİYE’DE ARKASI YARIN
Türkiye’de Arkası Yarın’ların mikrofona taşınması radyo tiyatrosuna göre epey gecikti. 1950’lerde önce çocuklar için arkası yarınlar üretildi. Ancak büyüklerin de bu radyo dizilerini izlemeye başlaması üzerine “büyükler için” arkası yarınlar üretilmeye başladı.
Televizyonun olmadığı dönemlerde Arkası Yarın’lar altın çağını yaşadı. O kadar ki, dinleyicilerin yayın saatinde radyo başında toplandığına bile tanık olundu.

Bir başka özellik de Ankara Radyosu’nun bu alanda öteki radyolara göre (İstanbul ve İzmir) daha ağır basmasıydı. Önceleri beş ve yedi bölümlük diziler olarak düzenlenen Arkası Yarın’lar gitgide 13 hatta 18 bölümlük dizilere döndü.

NTV Radyo’da Arkası Yarın’lar 20 dakikalık bölümler halinde hafta içi her gün saat 10:30’da ve 19:05’de (tekrarı) yayınlanıyor.
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları