Home page
Haber Menüsü


Arjantin ve dolara talep İMKB’yi vurdu
Arjantin’de konsolidasyona gidilebileceğine yönelik beklentiler ve Merkez Bankası’nın iki döviz satış ihalesine karşılık yoğun talebin sürmesi; piyasaları olumsuz etkiledi. Endeks yüzde 7.8 düşerken, dolar serbest piyasada 1 milyon 352 bin lira.
İstanbul
NTV-MSNBC
11 Temmuz— Türkiye’de ‘tam işler yoluna giriyor’ demeye hazırlanırken, Arjantin’de borç konsolidasyonuna gidilebileceğine yönelik beklentiler; gelişmekte olan piyasaları kötü vurdu. İstanbul Borsası’nda Ulusal 100 Endeksi yüzde 7.8 düşüşle 8.730 puana indi. Endekste hafta başından bu yana düşüş yüzde 14.14’e ulaşırken, toplam işlem hacmi 287 trilyon lira düzeyindeydi. Endeks 11 Nisan’dan bu yana en düşük düzeyine geriledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ARJANTİN ENDİŞELERİ VURDU
       Türkiye gibi Uluslararası Para Fonu’yla birlikte program uygulayan Arjantin’de bir konsolidasyona gidileceğine yönelik endişeler, tüm gelişmekte olan piyasaları vurdu. Polonya, Güney Afrika ve Macaristan gibi ülkelerde para birimlerinde sert düşüşler yaşanırken; en kötü darbeyi Türkiye yedi.
       Arjantin’in dün gerçekleştirdiği 3 ay vadeli borçlanmada şimdiye kadarki en yüksek faiz olan yüzde 14.01’i vermesi ardından, Arjantin’in borç konsolidasyonuna yönelebileceği beklentileri gelişmekte olan piyasaların dengesini bozdu. Arjantin’in 2005 vadeli Eurobond’larında faiz yüzde 24.97’yle tarihinin en yüksek düzeyine çıktı.
       Arjantin endişesi, Polonya Zlotisi ve Güney Afrika’nın para birimi rand başta olmak üzere, ulusal para birimlerinin değer kaybına yol açtı.
       Polonya Zlotisi yüzde 4 değer kaybederek dolar karşısındaki değeri son yedi ayın en düşük düzeyine indi, 1 dolar 4.51 zlotiye çıktı. Zloti son bir hafta yüzde 13 değer kaybetti.
       Güney Afrika para birimi rand da 8 sent değer kaybetti, 1 dolar 8.3350 randa çıktı. Rand, Temmuz ayı başından beri yüzde 4 değer kaybetti.
       
İMKB’de sert düşüş
       Güne başlarken Türk Telekom konusunda pürüzlerin aşılması, IMF ve Dünya Bankası’nın kredi dilimlerini değerlendirmek üzere bugün toplanacağı açıklamalarıyla yukarı hareket gözlendi. İlk seansta en yüksek 9.856 puanın görülmesi ardından, seans 9.445 puanla yüzde 0.25 kayıpla kapandı.
       Merkez Bankası’nın döviz satış ihalelerine yönelik yeni düzenlemeleri sonrasında iki satış yapılırken, iki aşamada toplam 216 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi. Döviz satış ihalesinde ortalama kur 1 milyon 334 bin 128 lira oldu. Dolara yönelik talebin sürmesi ve yaşanan güven bunalımının olumsuz etkileriyle, ikinci seans başından itibaren yoğun satışlar geldi. Endeks yüzde 7.8 kayıpla günü 8.730 puandan kapattı. Endeks 13 Nisan’dan bu yana en düşük değerlerine gerilerken, dolar bazında endeks 0.8 cent düzeyine indi.
       Uzmanlar, Arjantin’den gelebilecek konsolidasyona yönelik beklentilerle sert düşüş gözlendiğini belirtirken, IMF İcra Kurulu öncesinde alınabilecek böylesi bir kararın Türkiye’nin gündemden düşmesine neden olabileceği görüşündeler.
       
DÖVİZ HIZ KESMEDİ
       Bu arada, Merkez Bankası’nın döviz satış ihalesi programını açıklaması sonrasında, yaptığı iki döviz ihalesinde 216 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.
       İlk ihalede ortalama 1 milyon 287 bin 155 lira olan kur, öğleden sonra dövize olan talebin frenlenmesi amacıyla düzenlenen ikinci ihalede 1 milyon 334 bin 128 lira olark gerçekleşti. Merkez Bankası, Temmuz ayında düzenleyeceği ihaleler ile 700 milyon dolar tutarında minumum döviz satışı yapmayı planlıyor.
       Merkez Bankası verileri itibariyle piyasa 5.472,5 trilyon lira artıda bulunurken, işlemler yüzde 63 düzeyinden yapıldı.
       Bono piyasasında ise en fazla işlem gören 6 Mart tarihli bononun bileşik faizi yarın valörlü işlemlerde yüzde 107.38 düzeyine çıkarken, bankalararası piyasada dolar alışta 1 milyon 290 bin liradan 1 milyon 390 bin liraya çıktı.
       Bu arada, serbest piyasada güne 1 milyon 295 bin lira satış fiyatıyla başlayan dolar, gün sonunda 1 milyon 352 bin liraya yükseldi. Günü 568 bin liradan açan markın piyasa kapanışındaki fiyatı 598 bin lira düzeyinde oluştu. Serbest piyasada bir ara doların satış fiyatı 1 milyon 380 bin, markın satış fiyatı ise 600 bin liraya kadar çıktı.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları