Home page
Haber Menüsü


 
Enis Öksüz: IMF kendini yargılasın
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, IMF’nin kendisini yargılaması gerektiğini, IMF idarecileri ve otoritelerinin de kendilerini gözden geçirmeleri gerektiğini kaydetti.
Diyarbakır
AA
 
    7 Temmuz —  Öksüz, “Bana ne IMF’den. Beni ilgilendiriyor mu? Ne dediyse yapmışım. Şimdi sıra onda... Yapılabilecek her şey yapılmıştır. Prensipler esastır” dedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       
       
       
“Yani, IMF dahil kuruluşlar her zaman haklı, her zaman doğru, bunların hiç kusuru yok... Peki yok idiyse, Bush neden bunları tenkit ediyordu? Bir çeki düzen vermek lazım bunlara demiyor muydu?”
ENIS ÖKSÜZ
Ulaştırma Bakanı
       Ulaştırma Bakanı Öksüz, Diyarbakır Havaalanı’nın terminal binasının açılışından sonra, alanda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, “zora düşmüş ülkeleri” içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için “ucuz kredi vermek, maliyeti düşük kaynak sağlamak” gerektiğini belirten Öksüz, şöyle konuştu:
       
Ankara’da IMF mektubu trafiği

       
“ZORA DÜŞENE İNSANLIK YAPILIR”
       “Zora düşene insanlık yapılır. Öyleyse, bizim dinlediğimiz nutukların dışında başka bir dünya da var. İfade edilenin dışında başka bir dünya da var. İşte, insanlığın çifte standart veya kendikendisini eleştirmek yerine, başkalarını eleştirmeyi marifet haline getirmek suretiyle kusur gizleme veya başkasına kusur atma, kusur u ona yükleme şeklindeki anlayış, iki insan arasında bile olsa devam ettiği gibi kuruluşlar arasında her zaman yarına ait birtakım belgeler hazırlamak ihtiyacı doğabiliyor. Bunlara dikkat etmemiz lazım.”
       
Ecevit: IMF haksızlık yapıyor

       
“IMF DE HATA YAPAR”
       Öksüz, bu sözlerinin IMF ile ilgili olup olmadığının sorulması üzerine ise şunları kaydetti:
       “IMF de dahil buna. IMF de kendisini yargılamalıdır. IMF’nin idarecileri de, IMF otoriteleri de kendilerini gözden geçirmeliler ve hatanın sadece dünya ülkelerinde veya dara düşmüş yüzlerce ülkede değil, bu ülkelere bir şeyler yapmak isteyen idarecilerde de hatalar olabileceğini hatırlatmamız lazım.
       
Ecevit: Tütün vetosu siyasi
“Sadece Telekom ya da bir tek kuruluş için veya bir Yönetim Kurulu’nda kimin şu veya bu görevi alacağı meselesinden dolayı mı bu işler böyle karışıyor zannediyorsunuz?”
ENIS ÖKSÜZ
Ulaştırma Bakanı
       Yani, IMF dahil kuruluşlar her zaman haklı, her zaman doğru, bunların hiç kusuru yok... Peki yok idiyse, Bush neden bunları tenkit ediyordu? Bir çeki düzen vermek lazım bunlara demiyor muydu? Onun için emredici kuruluşlar olmak yerine yol gösterici, anlayışlı olmak lazım. Aksi halde, sadece ülkeler kusurlu, yalnız Türkiye değil herkes kusurlu ama orada yardımcı olacak şu veya bu şekildeki kuruluşların kendilerini bunun dışında tutmaları yanlıştır.”
       
IMF: Veto krediyi etkilemeyecek

       
GAZETECİLERLE İLGİNÇ DİYALOG
       Enis Öksüz, bir gazetecinin, “IMF’nin Telekom Yönetim Kurulu’na karışmasını doğru buluyor musunuz?” şeklindeki sorusuna ise “Benim fikrimi öğrenemediniz mi? Neden tekrar tekrar söyletmek istiyorsunuz? Bu konuda Sayın Başbakanımızı, Sayın Başbakan Yardımcımızı dinliyorsunuz...” karşılığını verdi.
       Enis Öksüz’ün, daha sonra gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
* IMF, böyle söylüyor...
       Öksüz: IMF hiçbir şey söylemiyor.
       IMF bu konuda, pek de öyle sizin söylediğiniz gibi de değil...
* Siz geri adım atacak mısınız Telekom konusunda?
       Öksüz: Siz bir adım geri atsanız ne olur? Atın bir adım geri... Aradaki mesafe uzamış olur. Adım atmak ne demek? Benim tavrım bellidir. Benim tavrım sizin içindir. Benim tavrım milletim içindir. Ben yok burda, özür diliyorum, biz varız. Niye ben oluyor muşum? Sadece Telekom ya da bir tek kuruluş için veya bir Yönetim Kurulu’nda kimin şu veya bu görevi alacağı meselesinden dolayı mı bu işler böyle karışıyor zannediyorsunuz? Neden buraya çekiyorsunuz, topluyorsunuz hepsini? Ben onun için dikkatlerinizi çekiyorum...
       
“KIYTIRIK BİR PROBLEM”
* Peki nasıl bir çözüm olabilir?
       Öksüz: Yani bu, o 20 tane problemin içerisinde kıytırık bir problem. Problem mi acaba? Problem değil. Biz her şeyi yaptık. Bize düşen her şeyi yaptık. Şimdi biz tavrı nereden bekliyoruz? Bahane üretme merkezinden değil. Basındaki tarafgir ve kendi ülkesinin insanlarını, kendi ülkesinin görevlilerini tenkit ederek, başkasına yaranma imkanı yoktur. Bu anlayış içinde olmanız lazım. Dönüp dönüp size söylüyorum. Size düşüyor iş, bana değil. Size, basına düşüyor iş. Kamuoyunu siz oluşturuyorsunuz, ben değil. Yanlış oluşturursanız, birbirimizi incitiriz. Yanlış olur. Kendisini hırpalayan, kendi kendini döven adama ne derler? Pek de hoş bakmazlar. O durumdan uzaklaşmanız lazım.
* Sorun nasıl çözülecek?
       Öksüz: Bize göre sorun yoktur. Sorunu çıkaranlar vardır. Kendi kendine sorun çıkartmak isteyenler vardır. Biz bize düşen her şeyi yaptık. Her şeyi ama... Yapmadığımız hiçbir şey kalmadı... Sorun çıkartmak isteyenler vardır. Sorunu çıkaranlar, problemin de çözümünü beraberinde getirirler. Bu kadar basit bu mesele.
* IMF’den gelen mektupta bu ifadeler var...
       Öksüz: Hayır efendim... Öyle söylediğiniz kadar değil. Mektubu benden daha iyi bilemezsin...
* Bizim bilmediğimiz mektupta ne var? Asıl sorun ne o zaman?
       Öksüz: Sana ne bundan? Dur bakalım, mektup incelensin... Bırakın şu IMF’yi filan...Başka soru yok mu? Türkiye’nin gündemini böyle karartmayın.
* Biz karartmıyoruz Sayın Bakan...
       Öksüz: Siz karartıyorsunuz... Biraz yardımcı oluyorsunuz karartmaya... Ben basınla tartışmak için gelmedim buraya. Beni de tartışmanın içerisine çekmeyin.
* IMF İcra Direktörleri niye toplanmadı o zaman?
       Öksüz: Bana ne IMF’den... Beni ilgilendiriyor mu? Ne dediyse yapmışım... Şimdi sıra onda... Yapılabilecek her şey yapılmıştır. Prensipler esastır. O zaman siz de gazetecilik yapabilmek için IMF’den müsaade alın.
* Kıytırık bir problem demiştiniz...
       Öksüz: Efendim, benimle ilgili olan kısım, benim bakanlığımla ilgili olan kısım; rahatsızlık vardır... Yönetimin nasıl olacağı, kim olacağı konusunda prensipler vardır. O prensiplere uyulmuştur... Onun ötesindeki konuyu konuşmam...
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları