Home page
Haber Menüsü


Kemal Sunal  
Kemal Sunal, ölümünün 1. yılında anıldı
Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, Türk sinemasının sevilen aktörü Kemal Sunal, anısına bir dizi etkinlik düzenlendi
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    3 Temmuz —  Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden, Türk sinemasının sevilen sanatçılarından Kemal Sunal, ölümünün birinci yılında önce Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında, daha sonra ise Beyoğlu Emek sinemasında düzenlenen törenlerle anıldı. Sanatçının hayranları, Sunal’ın son filmi “Propaganda”yı bir kez daha izledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçirdiği kalp krizi sonucu geçen yıl yaşama veda eden sinema sanatçısı Kemal Sunal’ın eşi Gül Sunal, eşinin, her yıl doğum günü olan 11 Kasım’da Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törenlerle anılacağını söyledi. Gül Sunal, Kemal Sunal’ın rol aldığı son filmi olan “Propaganda”nın galasının yapıldığı Emek Sineması’nda düzenlediği basın toplantısında, eşini kaybetmenin acısını çalışarak ve üreterek hafifletmeye çalıştığını ifade etti. Sanatçının sevenleriyle buluşması için kostümleri, aksesuarları, notları ve görüntülerinin geçen yıl 11 Kasım’da, Kemal Sunal Sanat Merkezi’nde sergilendiğini hatırlatan Sunal, aynı serginin, Sunal’ın öğrenim gördüğü Vefa Lisesi’nin “Geleneksel Vefa Bozası Günü”nden başlayarak bir hafta süresince tekrarlandığını belirtti.
Kemal Sunal son filmi "Porpaganda"da
Kemal Sunal
       
BELGESEL VE KİTAPLAR HAZIRLANIYOR
       
       Gül Sunal, müziği Melih Kibar’a ait, Nihat Özcan ve Cüneyt Özdemir’in eşinin sanat yaşamını ele aldıkları bir belgesel film hazırlığı içinde olduklarını, bu filmin 11 Kasım’da yapılacak törende gösterileceğini bildirdi. Sanatçının “TV ve Sinemada Kemal Sunal güldürüsü” adlı yüksek lisans tezinin Om Yayınevi tarafından yayınlanacağını belirten Gül Sunal, gazeteci-yazar Levent Evkuran’ın hazırladığı ve eşinin 82 filmi, filmlerin ölçüleri, özel anıları ile fotoğraflarının yer aldığı bir kitabın da Om Yayınevi tarafından Eylül ayında piyasaya çıkacağı müjdesini de verdi. Yeni eğitim-öğretim yılında üniversitelere ve okullara ulaşarak Kemal Sunal’ı buralarda da yaşatmaya çalışacaklarını vurgulayan Sunal, “Onu sevenleriyle paylaşmak için, her yıl doğum günü olan 11 Kasım tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından tahsis edilen Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenleyeceğimiz törenlerle anacağız” dedi.
       
“VAKIF KURMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ”
       
       Kemal Sunal’ın eşi Gül Sunal, bir gazetecinin, “eşi adına bir vakıf kurulup kurulmayacağına” ilişkin sorusu üzerine, eşinin anılarını yaşatmak için hazırladıkları projelere Kültür Bakanlığı’nın destek vermeye çalıştığını, ancak bir vakıf kurmayı düşünmediklerini söyledi. Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal da, babasının ölümünü kabul edemediğini, bu nedenle sanatçıyı ölüm yıldönümünde değil doğum gününde anacaklarını ifade etti. Kemal Sunal’ın kızı Ezo Sunal ise, “O her zaman bizimle yaşıyor. Onu görmesek bile yaşadıklarımızı paylaşıyoruz” dedi. Anma nedeniyle basın toplantısının düzenlendiği Emek Sineması’nın fuayesi sanatçının afişleriyle donatıldı ve son filmi Propaganda, ücretsiz olarak gösterildi. Film gösterimine Sinan Çetin, Yılmaz Erdoğan ile Kemal Sunal’ın yakınları ve sevenleri katıldı.
       
MEZARI BAŞINDA DA ANILDI
       
“Her telefon çalışında Kemal’in beni aradığını düşünüyorum. O var... Yok olmadı”
HALIT AKÇATEPE
Oyuncu
       Kemal Sunal’ın mezarı başında başlayan anma töreninde bir konuşma yapan sanatçı arkadaşı Halit Akçatepe, Kemal Sunal’ı her zaman yanında hissettiğini söyleyerek, “Her telefon çalışında Kemal’in beni aradığını düşünüyorum. O var... Yok olmadı” dedi. Akçatepe, yaşadığı sürece Kemal Sunal’la birlikte olacağını ifade ederek, “1, 10, 50 ve 100 yıl geçse de sen insanlarla yaşıyor olacaksın. Her zaman insanları eğlendirip güldüreceksin. Sen hep bizimle berabersin. Canımın içi, kulakların çınlasın” diye konuştu.
       Törende söz alan bir diğer oyuncu İlyas Salman da, insanların Sunal’ın erken ölümüne üzüldüğünü belirterek, “Ortalık fark edilenlerle değil de, fark edilmek isteyenlerle doldu. Kemal’in fiyatı yoktu. Ücretini almadan gitti. Yerine bir sürü soytarı bıraktı. Ona üzülüyorum” dedi. Oyuncu Sümer Tilmaç ise, Kemal Sunal’ın ölümünden sonra telif haklarının gündeme gelmesine rağmen Sunal’ın filmlerinin yayınlanmaya devam ettiğini ve bu konuda herhangi bir girişimde bulunulmadığını söyledi. Anma törenine sanatçının eşi Gül, oğlu Ali, kızı Ezo, annesi Saime, babası Mustafa ve kardeşleri Cemil ile Cengiz Sunal, sanatçı arkadaşları Ercan Yazgan, Bülent Kayabaş, Zafer Algöz, Cem Davran, Melike Demirağ, yönetmen Ünal Küpeli ve sevenleri katıldı. Kemal Sunal’ı anma töreni Beoğlu Emek Sineması’nda devam edecek.
       
KEMAL SUNAL’IN HAYATI
       
       Türk Sineması’nın efsaneleşmiş isimlerinden biri olan Kemal Sunal, 1944 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lise’sinde son sınıf öğrencisiyken Kent Oyuncuları’nda profesyonel olarak çalışmaya başladı. Lise yıllarında tiyatroya başlayan sanatçının hayatı, lise son sınıftayken Felsefe öğretmeni Belkıs Balkır’ın onu Müşfik Kenter’e teslim etmesiyle değişir. Kent Oyuncuları’nda profesyonel olur, bu arada üniversitenin birinci sınıfına başlar. İlk başlarda tiyatro ile üniversiteyi birlikte götürmeye çalıştıysa da turneler nedeniyle öğrenimine ara vermek zorunda kalır. Bu, yıllar boyu içinde kalan bir ukde olacaktır. Kent Oyuncuları’ndan sonra sırasıyla Ulvi Uraz Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu ve en son Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda oynadı. Burada oynarken 1972 yılında Ertem Eğilmez’in filmindeki bir rol için Sunal’ı beğenip seçmesiyle sinemaya adımını attı. Sunal, kariyeri süresince toplam 82 film çevirdi.
  Sunal'ın önemli filmleri
Zübük
Salako
Süt Kardeşler
Kibar Feyzo
Köyden İndim Şehire
Davaro
Kapıcılar Kralı
Sütçüler Kralı
Öğretmen
Yoksul
Düttürü Dünya
Hababam Sınıf
Tosun Paşa
Polizei
Canım Kardeşim
Devlet Kuşu
Ortadirek Şaban

       Türkiye’de özel televizyon kanallarının artışıyla, dizi filmlere yönelen sanatçı, yarım bıraktığı üniversite eğitimini bitirmeyi aklına koyarak, bir yandan öğrencilik hayatını sürdürdü. Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü’nden 1995 yılında mezun olan Sunal, ardından yine aynı bölümde yüksek lisans da yaparak mezun oldu. Filmografisinin tamamını sayfalara sığdırmanın imkansız olduğu aktörün, Türk sinemaseverleri tarafından herbiri defalarca izlenmiş filmleri, halk arasında “Kemal Sunal filmi” tabirinin doğmasına yol açtı. 1977 yılında Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü alan Kemal Sunal, son olarak çekimlerine yeni başlanan ve Ali Özgentürk’ün yönettiği “Balalayka” adlı filmde “Necati” rolünü üstlenmişti.
       
“STRES İLACIYIM”
       
       Rol aldığı filmlerin yüzlerce kez seyredilmesini ve eskimemesini, verdiği mesajlarla açıklayan sanatçı kendi ağzından şöyle diyordu: “Kemal Sunal filmlerinin yüzüncü kez seyredilmesinin tek nedeni, halkın gülmek istemesidir. Ekonomik baskı altında zor günler geçiren vatandaş, evine geldiği zaman dışarıda yaşadıklarını unutmak istiyor. İktidarlar bugün ayakta kalabiliyorlarsa Kemal Sunal sayesinde oluyor. İnsanlar benim filmlerimi gördüğü zaman dertlerini unutup, neşeleniyorlar. Dolayısıyla ben insanların stres ilacıyım. İnsanların stresini alıyorum. Diğer yandan Kemal Sunal filmlerinin vermiş olduğu mesajlar bugün bile geçerliliğini koruyor. Bu açıdan bakınca halkın benim filmlerine sarılması bir anlamda çok üzücü. Bu Türkiye’nin bir adım bile ileri gitmemiş olmasının bir göstergesidir.”
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları