Home page
Haber Menüsü


 
Muhalefetsiz olmuyor
 
İktidar partileri, hükümet içinde kendi aralarında çok tartıştıklarından, Anayasa paketinin de çok tartışılarak daha iyi hale geleceğini sanıyor.
Anayasa paketi de eğer onların, diğer konularda yaptığı tartışmalarına benzeyecekse, yandık.

 
Şükrü Küçükşahin
 
2 Temmuz—  Anayasa Mahkemesi Fazilet Partisi’ni kapatınca, bu partinin milletvekilleri TBMM çalışmalarından çekildiler. Kapatılan FP’nin Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu, çekilme gerekçelerini, “Anayasa değişiklikleri buraya gelene kadar iktidarı yalnız başına bırakacağız” diye açıkladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  FP’li 103 milletvekili TBMM Genel Kurulu’nun terk ederken, iktidar partilerinin, biraz da, “Oh be, tasarıları daha kısa sürede çıkarabileceğiz” havasında olduğu gözden kaçmadı.
       Gerçekten de FP’nin çalışmalara katılmaması üzerine, Doğru Yol Partisi’nin de genel olarak onayladığı tasarılar süratle yasalaştı. Yine de zaman zaman DYP’nin gücü hissedilmedi değil.
       
NEREDEYSE ŞENLİK YAPILACAKTI
       Ama ne olduysa, FP’den sonra DYP de TBMM’nin son çalışma gününde, genel kurulu terk eme kararı aldı.
       Onların gerekçesi eski FP’lilerden biraz farklıydı: “Hükümetin çıkarmak istediği tasarıların milletle hiçbir ilgisi yok.” DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven bu gerekçeyi açıkladıktan sonra, iktidar partilerinin milletvekillerinin alkışları arasında,arkadaşlarıyla birlikte, kulislere çıktılar.
       TBMM Genel Kurulu iktidar partilerine kaldı. Burada DYP’ye, “Madem tasarılar milletin yararına değildi, neden kalıp da, milletin verdiği muhalefet etme görevinin gereğini yapmadınız?” diye sormalı. Ama, bu hakkı saklı tutarak, iktidar partilerinin, DYP’nin de çekilmesi üzerine, biraz da sokak tabiriyle ‘sevindirik’ olduklarını söylemeliyiz.
       
JET HIZIYLA YASALAR GEÇTİ
       Öyle ki, muhalefetten bir tek milletvekilinin hazır bulunmadığı Genel Kurulu’a, her zaman Meclis’de görmeye alışık olmadığımız, iktidar partilerinin liderleri bile katıldı. Çünkü, bir günde çıkarılması planlanan 7 tasarı alelacele yasalaşabilecekti. Hatta, Meclis Danışma Kurulu’na sunulan çalışma programında olmayan bazı tasarıların bile, muhalefetin olmaması fırsat görülerek, yasalaştırılması için zemin de yoklandı.
       Sonuçta, normal bir dönemde, belki de, bir haftada yasalaşabilecek tasarılar, okunup oylandı ve jet hızıyla 2-3 saatte kabul edildi. Toplam 96 madde olan tasarılar üzerinde söz alıp kürsüye çıkan olmadı.
       O tasarılar yasalaştı; ama görüldü ki muhalefet olmadan çalışan parlamentolar, demokratik görüntüden uzak, tasdik makamı haline geliyor. Boşuna, “İktidarlar dünyanın her ülkesinde var; ama muhalefet olmayan ülkelere demokratik ülke değil”denmemiş.
       Kapatılan FP’lilerin TBMM’yi terk etmelerini, partilerinin kapatılmasından doğan duygusallığa bağlanabilir; ama DYP’nin tutumu Meclis’e hiçbir olumlu katkı sağlamamıştır. Onların bu tutumuna karşılık, iktidar kanadının ise, muhalefetsiz bir Meclis’i özler havada olması hiç anlaşılır ve makul görülür tavır değil.
       
ANAYASA PAKETİ GEÇERDİ
       Aslında, iktidar kanadının genel politikasında, muhalefeti göz ardı etme eğilimi var. Son olarak, Meclis’in tatile sokulmasında da muhalefetin onayı aranmadı.
       Üstelik, hem FP’nin, hem de DYP’nin, Anayasa değişikliği paketini tatilden önce ele alma talebi vardı. İktidar partileri bunu neden kabul etmedi, anlamak mümkün değil.
       Ama, son MGK toplantısındaki duyarlılık bu konuda bazı işaretler veriyor. Yine de, Türkiye’nin demokratik,insan haklarına saygılı bir hukuk devleti olması yolunda çok önemli işlev göreceğine inanılan Anayasa paketi, muhalefetle işbirliği içinde gerçekleştirilebilirdi. Bunun zemini vardı; liderlerin söylediklerinin aksine milletvekilleri de hazırdı. Şimdi araya 2.5 ay girecek.
       Bu süreçte, paketin tırtıklanması, çark etme gibi girişimler ortaya çıkabilir. Bunlar olmasa bile, 17 Eylül’de bugünkü uzlaşma ve bugünkü hava yakalanabilecek mi acaba? İktidar partileri, hükümet içinde kendi aralarında çok tartıştıklarından, Anayasa paketinin de çok tartışılarak daha iyi hale geleceğini sanıyor.
       Anayasa paketi de eğer onların, diğer konularda yaptığı tartışmalarına benzeyecekse, yandık. Yine güven kaybı,yine zaman kaybı demek. Çünkü, son dönemde, onların sayesinde, hem de pek çok kez, ‘kimin hangi dine hizmet ettiğini’ anlamakta zorluk çektik. Bu kez çekmesek bari...
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları