Home page
Haber Menüsü


 
Türk Telekom’un sahibi kim ?
 
Türk Telekom yönetiminin belirlenmesinden herkes mutlu iken, IMF niye mutsuz?
 
Murat Yeşildere
 
2 Temmuz—  Futboldan aşina olduğumuz “taktikler” artık içiçe girmiş olan siyasi ve ekonomik arenada da işe yarıyor. Türk Telekom’daki Yönetim Kurulu seçilememesi krizi 3-5-2 ya da 4-3-3 ile değil ama 4-2-1 ile çözülmüş!

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Son dört ayda yaşadığımız bu tip onlarca olaydan sonra olduğu gibi, odadan çıkan herkes de mutlu! Gerek hükümeti oluşturan siyasi partiler, gerek hükümet üyesi bakanlar ve gerekse de sayın Derviş varılan çözümün ideal olduğunu söylüyor.
       Tam biz IMF’den de “Allah razı olsun, bu üyeler boş kaldığında da bize gelip toparlayamadığımız ekonomileri düzeltmede akıl versin” açıklamasını bekliyorduk ki, IMF’in sayın Başbakan’ı arayarak mutsuzluğunu dile getirdiğini basından okuduk (Hürriyet Gazetesi; 01.07.2001). Anlayamadığımız sayın Derviş Türk Telekom Yönetim Kurulu’ndan memnun iken, IMF niye mutsuz?
       
YETKİNLİKLERİN ANALİZİ
       Önümüzdeki iki yıla şöyle bir bakarken, 2003 yılı sonundan itibaren tamamen liberalleşecek Türk Telekom sektörünün “tekel” konumundaki sabit hat operatörünü rekabete hazırlayacak stratejileri üretmekle yükümlü tutacağımız Yönetim Kurulunda, özel sektör tecrübesi olan üyelerin sayısını ve tecrübenin miktarını araştırmanızı öneriyoruz. Hazır bu sorunun cevabını ararken, Yönetim Kurulu üyelerinin önümüzdeki dönem için planlanan “özelleştirme”ye yönelik uluslar arası ve finans piyasa tecrübelerine de bir göz atın.
       Teknolojik birikim ve sabit yatırımlar ne kadar önemli olursa olsun, önümüzdeki yıllarda Telekom operatörlerinin birbirinden “ayırt” edilebilmesini sundukları hizmetler ve bu hizmetler sonucunda yaratacakları sinerji sağlayacak. Türk Telekom Yönetim Kurulu’nda, tüketiciye sunulacak hizmetler konusundaki pazarlamaya yönelik stratejilerin belirlenmesi becerisine sahip üyeler hangileridir ?
       
KURUMSAL YÖNETİM
       Yönetim Kurulu seçiminden sonra, Türk Telekom genel müdürünün görevine devam etmesine ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı görevini de sürdürmesine karar vermiş.
       Bir okurumuz da “Kurumsal Yönetim diye yazıyorsunuz da, kurumların sahiplerinin nasıl yöneteceğine karışamazsınız. İster bağımsız üye atarlar, isterlerse atamazlar ve hisse sahipleri şirketi kendileri yönetim kurulunda yönetirler” demiş. Okurumuz sonuna kadar haklıdır.
       
TÜRK TELEKOM’UN SAHİBİ KİM ?
       Kurumsal yönetim prensipleri gereği, kurumlarda yönetim kurulu başkanı, profesyonel yöneticiler ve hisse sahipleri arasında ilişki ve/veya örtüşmeler varsa, Yönetim Kurulunun üçte ikisinin bağımsız üyelerden oluşması tavsiye edilmektedir.
       Daha önce de dile getirdiğimiz şekilde Hindistan halka açık şirketlerde Yönetim Kurulu üyelerinin üçte birinin bağımsız üyelerden oluşması gerektiğini, yukarıdaki ilişki varsa da bu oranın yüzde 50’ye çıkacağını sermaye piyasaları mevzuatına dahil etmiştir. Ancak hisselerinin tamamına bir grup tarafından sahip olunan kurumların nasıl yönetileceği, hisse veya çıkar sahipleri tarafından belirlenebilir. Buraya kadar okurumuz haklı fakat resmin diğer yanında “BİZ” varız. Kamu kurumlarının sahipleri partiler, bakanlar, bakanlıklar, hükümet veya devlet değildir. Kamu kurumlarının “partiler” arasında, koalisyon protokolü adı altında “paylaşılması”, bu kurumların esas sahibi olan “BİZLERİN” haklarının korunmaması anlamına gelmez. Bu sebeple de bizim burada dile getirdiğimiz uyarı, kendi adımıza “haklarımızı koruma” ve “hesap sorma” niteliği de taşımaktadır.
       Bu çerçevede “ekonomi ve siyasetin birbirine karıştırılmaması” devlet yönetiminde esas olmakla birlikte, bunun anlamının, ekonomi yönetimi ve kurumlarının partizanca ve siyasi pazarlıklara göre paylaşılması olmadığını bir an önce anlamamız gerekiyor. Hükümetin görevi siyaset yapmak değil, temsil ettiği “hisse/çıkar sahibi” adına rasyonel kararlarla sahip olunan varlıkların değerlerinin yükseltilmesidir.
       Türk Telekom Yönetim Kurulu’na böyle zor bir dönemde seçilen üyelerin hepsine başarılar diliyoruz.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları