Home page
Haber Menüsü


 
Yüce Mahkeme cevher bulacak mı?
 
Anayasa Mahkemesi Fazilet Partisi’nde karar aşamasında. Ankara’da yapılan tahminler şöyle: Yüce Mahkeme, FP’yi kapatacak; ancak ülkeyi bir genel veya ara seçime sürüklememek amacıyla, milletvekilliğine son verileceklerin sayısını sınırlı düzeyde tutacak.
 
Şükrü Küçükşahin
 
22 Haziran—  Fazilet Partisi davasında, artık, sona gelindi. Büyük bir olasılıkla, Anayasa Mahkemesi kararını bugün açıklayacak. Ankara’da tahminlerin çoğu şöyle: Yüce Mahkeme, FP’yi kapatacak; ancak ülkeyi bir genel veya ara seçime sürüklememek amacıyla, milletvekilliğine son verileceklerin sayısını sınırlı düzeyde tutacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir de, Türkiye’nin artık parti kapatan bir ülke olmaktan çıkmasını diledikleri için kapatma kararı çıkmayacağını düşünenler var. Bu çevrelerin umutları küçük de olsa var.
       
KORKU EKONOMİNİN SARSILMASI
       Ama, hemen hemen herkesin ortak korkusu, kapatma kararı verilmesi halinde, krizden çıkmaya çalışan ülke ekonomisinin yeniden sarsılması. Hele bir de ülkenin seçime sürüklenmesi olasılığı, korkuyu kabusa dönüştürüyor.
       Bu noktada en büyük sorumluluk Anayasa Mahkemesi üyelerinin sırtında. Onların da, bütün bunları düşünmediklerini söylemek mümkün değil. Anayasa Mahkemesi, falanca yasanın, falanca maddesine göre hareket eden bir yargı makamı değil.
       Bu mahkeme, kendisi usul yaratabilen bir erk. Hiçbir yasa maddesinde, Anayasa Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurması ile ilgili yazılı kuralı yoktur. Ama, Yüce Mahkeme bu yola uygulamaktadır. Mahkeme, 25 aydır, hem anamuhalefet partisinin, hem de Türkiye’nin üzerinde bir karabasan gibi duran dava ile uğraşıyor.
       Kolay verilebilecek bir karar değil. Mahkemenin, önünde şimdi, ülke gerçeklerini de göz önünde bulunduracak, hatta ülkeye bir çıkış olacak, her tarafı memnun edecek bir cevher yaratacak formülü bulması bekleniyor. Yüce Mahkeme’nin böyle bir cevher bulması geleceğe yönelik umutları da artıracaktır.
       
İKTİDARDAN SİTEM
       Böyle bir cevherin bulunmasını isteyenlerin başında da siyasiler geliyor. Hatta, özellikle iktidar partilerinin yöneticilerinde Anayasa Mahkemesi ile ilgili bir alınganlık bile söz konusu.
       Onlar göre, Meclis, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa değişikliğini bundan aylar önce gerçekleştirecekti. Ancak, Anayasa Mahkemesi’nden yapılan açıklamalar bu yolu tıkadı. O zaman kimse, çıkıp “Bu Yüce Meclis’e baskıdır” demedi. Kararın, Meclis iradesine de uygun olma umutlarını beslendi. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi’nin, FP’nin, “Kararın bir süre ertelenmesi” yönündeki dilekçesini reddetmesi derin üzüntü yarattı.
       İktidar partilerinden birinin yöneticisi üzüntüsünü, “Yani bu ülkenin kaygılarını gidermekte Anayasa Mahkemesi’nin de rolü yok mu?” diye dile getirdi.
       
MAHKEMEDE HASSAS DENGE
       Yeniden dava ile ilgili tahminlere dönecek olursak, dün akşam görüştüğüm pek çok siyasi ve iyi haber alan iş dünyasının temsilcileri, kapatma kararı verileceğini söylemekle birlikte, sonucun seçim getirici olmayacağının altını çizdiler.
       Buna rağmen, Mahkemenin kararını üzerinde herhangi bir yargıda bulunmanın yine de çok zor olduğunu söylemek gerek. Çünkü, mahkeme 6/5 dengesi pek çok konuda ortaya çıkıyor. FP davasında önemli bir karar olan Siyasi Partiler Yasası’nın 103’üncü maddesi ile ilgili karar 6/5 ile çıktı. Yani bir kişi bile görüş değiştirseydi, bu yargılama belki de olmayacaktı.
       Ayrıca, mahkemenin böyle bir kararı önemli ekseriyetle açıklama çabası gözleniyor. Bu nedenle de dava süreci uzayıp duruyor. Yani sürpriz bir sonuç da çıkabilir.
       
GEREKÇELİ KARAR BEKLENECEK
       Bu arada, Anayasa Mahkemesi’nin, kararını bugün açıklaması ve kapatma yönünde hüküm vermesi halinde, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini de anımsatmakta yarar var.
       Öncelikle, milletvekilliği düşecek olanlarla ilgili kararın yürürlüğe girmesi için, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının yayınlanması beklenecek. Gerekçeli karar yayınlandıktan sonra milletvekilliği düşmüş sayılacak.
       Ancak, bunun fiiliyata geçmesi, kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunması ile mümkün olacak. Ondan sonra, milletvekilliği düşenlerin, işledikleri suç varsa yargılanması süreci başlayacak.
       Partinin kapanma işlemi ise, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayınlanması ile tamamlanacak. Gerekçeli karar yayınlanana kadar Faizlet Partisi bütün parti etkinliklerini sürdürebilecek. Varsa, devlet yardımını bile alabilecek.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları