Home page
Haber Menüsü


Okuyan, iş güvencesine destek istedi
Çalışma Bakanı Okuyan, “İş Güvencesi Yasası’nın rafa kaldırılmadığını ve Başbakanlık’ta olduğunu belirterek, “Bu meselenin biraz uzadığı doğrudur. Ancak bazı işçi sendikalarımızın da daha duyarlı davranması lazımdır” dedi.
Ankara
AA
19 Haziran— Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın rafa kaldırılmadığını ve Başbakanlık’ta imza aşamasında bulunduğunu hatırlatarak, “Bu meselenin biraz uzadığı doğrudur. Ancak bazı işçi sendikalarımızın da daha duyarlı davranması lazımdır” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Okuyan, Türk-İş’e bağlı Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çelik ve yönetim kurulu üyelerini makamında kabul ederek, bir süre görüştü. Okuyan, kabulde yaptığı konuşmada, 4447 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’nın iptal edilmediğini, emekliliğe geçiş maddesine ilişkin 10 fıkranın iptal edildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını açıklamasının ardından, geçişe ilişkin yeni düzenlemenin yapılacağını bildirdi.
       Özelleştirme nedeniyle işini kaybedenlerin kamuda istihdam edilmelerinin doğru olacağını anlatan Okuyan, özelleştirmenin dünyanın bir gerçeği olduğunu, Türkiye’nin bundan geri adım atmasının düşünülemeyeceğini belirtti.
       Okuyan, 4447 sayılı yasa uyarınca SSK’ya 10 milyar liranın üzerinde prim borcu bulunan kişi ve kurumları kamuoyuna açıkladıklarını, kamuoyunun bunu bilmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
       
“TÜRKİYE, TAAHHÜDÜNÜ YERİNE GETİRMELİ”
       İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın rafa kaldırılmadığını ve Başbakanlık’ta imzaya açıldığını anımsatan Okuyan, bu konuda ilgili bakanlıklardan görüş istendiğini, bu görüşlerin Başbakanlığa ulaşma aşamasında olduğunu kaydetti.
       Okuyan, 1475 sayılı İş Yasası, 2821 sayılı Sendikalar Yasası, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası’nda yapılacak değişiklikleri görüşmek üzere, 26 Haziran Salı günü Ankara’da, Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TİSK genel başkanları ile 30 Haziran Cumartesi günü ise İstanbul’da, konfederasyon genel başkanları ve öğretim üyeleri ile biraraya geleceğini ifade etti. Okuyan, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Burada niyetimiz, yıl sonuna kadar 1475, 2821 ve 2822 sayılı yasalardaki değişiklikleri hazırlamak, iş güvencesi de dahil hepsini çıkartmış olmaktır. İş Güvencesi Yasası’na hala işverenlerin direndiği doğrudur. Hala direnç ortaya koydukları, bunu engellemeye çalıştıkları doğrudur. Ancak, ulusal programda, kısa vadede çıkartılması taahhüt altına alınmış bir yasadır. Bu ulusal programı da vereli 2 ayı aşkın süre geçmiştir. 9 ay içinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, AB’ye karşı ulusal program çerçevesinde bu taahhüdünü yerine getirmek mecburiyetindedir. İş Güvencesi Yasası’nın çıkması, ne Bakanlığımızı ne de hükümeti bağlayan konudur. Bunu aşan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin taahhüdü pozizyonuna dönüştü. Bu meselenin biraz uzadığı doğrudur. Ancak bazı işçi sendikalarımızın da daha duyarlı davranması lazımdır. İş Güvencesi Yasa Tasarısı konusunda, bazı işçi sendikalarımızın çok duyarlı olmadıkları bir gerçektir. Bununla ilgili ciddi, kararlı ve örgütlü bir biçimde bu yasanın sahiplenilmesi lazımdır.”
       Okuyan, bir soru üzerine, bu yılki ILO Çalışma Konferansı’nda Türkiye açısından çok yararlı bir sonuca ulaşıldığını, 29 yıldan beri her yıl Aplikasyon Komitesi’nde kınanan Türkiye’nin bu yıl kınanmadığını bildirdi.
       Okuyan, bu yıl ilk kez Aplikasyon Komitesi’nde, 158 sayılı sözleşmeye ilişkin olarak hükümete ve Bakanlığa teşekkür edilerek, yapılan şikayetin gündemden düşürüldüğünü söyledi.
       Ayrıca, Okuyan, TİSK’in “İş güvencesini kıdem tazminatıyla birlikte düşünüyoruz” görüşüne, Aplikasyon Komitesi’nde ittifakla karşı çıkıldığını belirtti. Okuyan, Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmaların hatırlatılması üzerine de komisyonun bu konuda sağladığı uzlaşmanın, Türkiye için bir kazanım olduğunu kaydetti.
       Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çelik ise KİT’lerin, altyapısı hazırlanmadan özelleştirilmesinin binlerce insanı işinden ettiğini ve ekonomiyi kayba uğrattığını belirtti.
       İş Güvencesi Yasası’nın çıkması için gösterdiği çabadan dolayı Bakan Okuyan’a teşekkür ettiklerini vurgulayan Çelik, bu yasanın bir an önce çıkmasını beklediklerini söyledi.
       Çelik, özelleştirme kapsamına alınan bazı şeker fabrikalarına işçiler ve pancar ekicileriyle birlikte talip olduklarını da kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları