Home page
Haber Menüsü


 
Ankara’da kalan işler
 
Takas ihalesi sonuçlandı ama, hala geriye kalan işler var. En önemlisi FP’nin kapatılması istemiyle açılan ve sona gelinen Anayasa Mahkemesi’ndeki dava. Bu davada kapatma kararı çıkması halinde, dokunulmazlığı kalkan milletvekili sayısı önemli.
 
Şükrü Küçükşahin
 
18 Haziran—  Ekonomik öncelikle tasarıların hemen hemen tamamı, büyük bir aksilik olmazsa, bu hafta sonuna kadar yasalaşmış olacak. Meclis de, hükümet de önemli ölçüde rahatlayacak. Takas işleminin yaz boyunca uykularını kaçırmasını önleyecek şekilde sona ermesi de bir başka şans, hükümet için.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ama, hala geriye kalan işler var. En önemlisi FP’nin kapatılması istemiyle açılan ve sona gelinen Anayasa Mahkemesi’ndeki dava. Bu davada kapatma kararı çıkması halinde, dokunulmazlığı kalkan milletvekili sayısı önemli. Ankara’daki tahminlere göre, FP kapatılsa bile, milletvekilliği düşeceklerin sayısı ara seçimi zorunlu kılacak sayıda olmayacak.
       Hatta, küçük bir olasılık olarak, bazı milletvekilliklerinin düşürülmesi istemi ile Yüce Mahkeme’nin kapatma dışında bir ceza verebileceği bile konuşuluyor.
       
KUTAN ÇEKİLİYOR
       Buna rağmen, kapatma olasılığı üzerinde duranların sayısı çok daha fazla. Böyle bir karar çıkması halinde FP’nin en azından ikiye bölüneceği kesin. Dava sonucunu bekleyen Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki yenilikçi kanadın FP’yi terk edecek. Ancak, yenilikçi kanatta yer alan bazı isimlerin milletvekilliğinin düşebileceğini de anımsatmakta yarar var. Yenilikçi kanat yeni parti hazırlıklarını bitirirken, Necmettin Erbakan’a bağlılığı sürdüren gelenekçi kanadın da kendi partilerini kurmaması düşünülemez. Şimdiden söyleyelim, bu yeni partinin lideri FP’nin şimdiki genel başkanı Recai Kutan’ın olmayacak. Kutan, köşesine çekilmeyi bekliyor.
       
ARINÇ SÜRPRİZİ
       Yeni partide, lider olarak daha genç bir isme yer verilecek. Bu çerçevede birkaç isim öne çıkıyor. Bunlardan en sürprizi, yenilikçi kanatta yer alan Bülent Arınç.
       Arınç’ın Erbakan’ın adayı olarak yeni partide lider olabileceği FP kulislerinde konuşuluyor. Böylece gelenekçiler, yenilikçilere ilginç bir darbe vurulmuş olacak. Bu ismin olmaması halinde en büyük şans, Refahyol hükümetinde bakan olarak görev yapan Erbakan’a çok yakınlığı ile bilinen FP Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri’nin. FP İstanbul il başkanı Numan Kurtulmuş’un da adı geçmiyor değil; ama kendisi milletvekili olmadığı için olasılık son derece düşük. Sürpriz isim ise FP Grup Başkanvekili Avni Doğan.
       FP konusunda son dikkate alınacak şey, az sayıda da olsa bazı milletvekillerinin ANAP ve DYP’ye kayabileceğidir.
       
YENİ BAKAN ATANIYOR
       Kalan işler arasında, Sadettin Tantan’ın istifasıyla kabinede boşalan Devlet Bakanlığına atama da var.
       Hükümetin ANAP kanadının yapacağı bu atamanın, hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor. En şanslı isim Trabzon Milletvekili Ali Kemal Başaran. Başaran, yöresinde Eyüp Aşık’ın gölgesinde kalmış; ama taban yoklamalarında hep önde çıkan bir isim oldu. Mesut Yılmaz’a bağlılığı ile de tanınan Başaran, 3-4 Ağustos’ta yapılacak ANAP kongresinde, genel başkan adayı olmayı planlayan Aşık’a destek verebilecek az sayıdaki delegeyi parçalayabilecek bir isim.
       
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
       Meclis bu yasama döneminde de oldukça hızlı çalıştı. Şimdi yaz tatiline giriliyor ve tatil için iktidar partileri biraz acele ediyor.
       Belki haklı gerekçeleri var ve hatta siyaset biraz geri planda kalacağından, bu tatilin ekonomiye yararı bile olabilir. Buna rağmen, yine de çok değil, 10 günlük bir çalışmayla 37 maddelik Anayasa değişikliği paketi ve yüzyılın yasalarından biri olarak görülen Medeni Kanun Tasarısı yasalaşabilir. Böyle bir çalışma, hem Meclis’e daha fazla saygınlık kazandırır; hem de bir yandan Türkiye’nin daha demokratik bir ülke olabileceğinin işaretini verir, diğer yandan da Meclis’in saygınlığını artırır.
       Karar liderlerin; bakalım kararları ne olacak?
       
TAŞ DEVRİNDE KALANLAR
       Hep geri plana atılan; ama Türkiye’nin çok önemli sorunlarından biri olan, ölüm oruçları bir türlü sona erdirilemiyor.
       Bunda en büyük etken de, 1968 öğrenci hareketlerinin önderlerinden Kızıl Dany lakaplı Daniel Cohn-Bendit ‘in bile “Bunlar taş devrinde kalmış” dediği örgütlerin tutumu. Ölümler devam ediyor. Meclis, F Tipi cezaevlerinin daha uygun koşullarda olmasını sağlayacak üç tasarıyı yasalaştırdı.
       F Tipleri artık sivil toplum örgütlerinin de içinde yer aldığı kurullarca denetlenebilecek. Kaldı ki Avrupa Birliği’nden gelen tüm denetçiler de bu cezaevlerine olumsuz bakmadı. Ölüm oruçları da bitirilebilirse, Türkiye, belki de son yılların en sakin yazını geçirebilir. Dileriz.
       
       
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları