Home page
Haber Menüsü


Bombacının son saatleri
 
Oklahoma bombacısı, Indiana’daki Terre Haute Hapishanesi’nde ölümünü beklerken, idamın gerçekleşeceği kasaba “sirk alanına” dönüştü.   Terra Haute'a gelen idam karşıtları ve taraftarları

 
Washington/Terre Haute
AA
11 Haziran—  ABD’de 1995 yılında bir kamu binasını bombalayarak 168 kişinin ölümüne yol açan Timothy McVeigh, idam cezasının infaz edileceği odaya birkaç adım ötedeki hücresinde son saatlerini yaşadı. Yaklaşık 1400 kişilik, yerel ve uluslararası medya için köy-kent denilebilecek bir yapı kurulurken, bir süredir “McVeigh idam spesiyalitesi” olarak, 2 dolara şiş kebap satan bir dükkan, idam günü gelince ilanını indirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İdamın infaz edileceği 60 bin nüfuslu küçük kasabaya, Oklahoma bombalama olayının kurbanları ve idam karşıtı gruplar dolarken, rahipler pazar ayinlerinde McVeigh’in idam konusunu işlediler.
       Güvenlik nedeniyle bugün resmi kuruluşlar tatil ilan edildi. İdam edilen 33 yaşındaki McVeigh’in ise, hücresinde gelişmeleri televizyondan izlediği, idam saatini “makul ve mağrur” bir ruh haliyle beklediği belirtiliyor.

İdam odası
       
       
McVeigh’e af mektubu

       Indiana’da gelecek hafta sonunda yapılacak güzellik yarışması için hazırlık yapan bir otel ise, idam için gelen gazeteci ordusunun ilgisini “kraliçe adaylarına” çekmeye çalışıyor. Federal hapishanenin tam karşısındaki bir fastfood merkezini işleten Raoul David, dükkanını bütün gece açık tutarken, gazetecilere röportaj vermeyi de ihmal etmedi.

Oklahoma kurbanları
       
       McVeigh ile hapishanede bir araya gelen rahip Ron Ashmore, pazar ayininde, “Benim tanıdığım Tim McVeigh, çok vahşi, çok yanlış bir şey yapmış olsa da, çok iyi, onurlu, duyarlı ve zeki bir adam. Yaptıklarını onaylamıyorum. Ancak yine de McVeigh, sadece bombacı olmanın ötesinde özellikleri olan bir insan” dedi.
       
SON GÖRÜŞME, AVUKATLARLA
       ABD’de 1995 yılında bir kamu binasını bombalayarak 168 kişinin ölümüne yol açan Timothy McVeigh, idam cezasının infazını beklerken, avukatlarıyla kısa bir görüşme yaptı. Indiana eyaletindeki Terre Haute Cezaevi yetkilileri, TSİ 15.00’te zehirli iğneyle idam edilecek McVeigh’in avukatlarıyla görüşmesinin “dış dünyayla son bağlantısı” olduğunu belirttiler.
       Cezaevleri Federal Bürosu sözcüsü Dan Dunne, Indiana eyaletindeki Terre Haute cezaevi müdürü Harley Lappin’den idam prosedürüyle ilgili bilgileri “sükunetle” dinlediğini açıkladı. Dunne, cezaevi önündeki basın açıklamasında “Mcveigh, son talimatları sükunetle dinledi” dedi. Mcveigh’in avukatları Robert Nigh ve Nathan Chambers, müvekkillerinin dün gece “yeterince” uyuduğunu ve yerel saatle 05.00’te (TSİ 12.00) kendisiyle bir saat görüştüklerini açıkladılar.
       Yetkililer, Oklahoma bombacısının son saatlerini veda mektupları yazarak geçirdiğini ve zaman zaman televizyon seyrettiğini söylediler. Cezaevleri Federal Bürosu sözcüsü Dan Dunne, McVeigh’in son yemeğinden sonra çikolatalı ve naneli dondurma yediğini belirtti. Sözcü, Mcveigh’in son 24 saatte ailesiyle görüşüp görüşmediği sorularını yanıtsız bırakırken, idamın “öngörüldüğü” şekilde zehirli iğneyle yapılacağını hatırlattı.
       
KURBAN AİLELERİ KENTE GELDİ
       Bu arada, kurban ailelerinden idamı kapalı devre televizyonda izlemek isteyenlerin infazın gerçekleştiği Terre Haute kentine geldiler. Kurban yakınlarını infazın yapılacağı cezaevine götürmek üzere 3 otobüsün yola çıktığı, toplam 325 kişinin McVeigh’in idamını seyretme talebinde bulunduğu belirtildi. Aileler kimlik kontrolünden geçtikten sonra kapalı devre televizyondan idamı izleyecekleri salona alınacakları, salonda fotoğraf çekmenin ya da görüntü kaydetmenin yasak olduğu kaydedildi. Salonda 8 sıra katlanır sandalyelerin yer aldığı, pencere bulunmadığı ve bir büyük ekran ve yanlara yerleştirilen 4 televizyon aracılığıyla McVeigh’in idamının izleneceği belirtildi.
       
ABD’DE İDAM CEZASI


       Oklahoma bombacısının idamı, 1963 yılından beri federal hükümetin infaz edeceği ilk idam oldu. ABD’de genel olarak idam cezaları eyalet kanunları çerçevesinde uygulanıyor. Federal suçlarda ise eyalet yönetimi değil, federal hükümet devreye giriyor. Uyuşturucu ticareti, terörizm ve casusluk, federal suç kapsamına giren ve cezası ölüm olan suçlar arasında bulunuyor.
       Dünyada, sanayileşmiş ülkeler arasında sadece ABD ve Japonya idam cezasını uyguluyor. İnsan hakları grupları ve Papa Jean Paul, ABD Başkanı George Bush’tan, McVeigh’i bağışlamasını istediler.
       ABD’nin 50 eyaletinin 38’inde ölüm cezası uygulanıyor. Cezayı uygulayan eyaletlerden Illinois’te, yasal sürecin adilliği konusunda kuşkular oluşması üzerine, vali tarafından ölüm cezalarıyla ilgili moratoryum ilan edildi.
       ABD’de 1976 yılından bu yana 716 kişinin idam edildiği belirtiliyor. Bush’un, başkan olmadan önce valiliğini yaptığı Texas eyaleti, 246 idamla, bu alanda birinci sırada geliyor. 82 idamla Virginia ve 51 idamla Florida eyaletleri, Texas’ı takip ediyor.
       İdam edilenlerin yüzde 55’ini beyazlar, yüzde 36’sını siyahlar, yüzde 7’sini Hispanikler ve yüzde 2’sini Kızılderililer ile Asyalılar oluşturuyor.

Hapishane        
       ABD’de geçen yıl 85 kişi idam edilirken, bu yıl, şu ana kadar 33 idam gerçekleştirildi. McVeigh’in zehirli iğneyle gerçekleşecek idamı, 34. olacak. ABD hapishanelerinde 3726 kişi, idam edileceği tarihi bekliyor.
 
       
    MSNBC News Oklahoma bombacısı idama hazırlanıyor
TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları