Home page
Haber Menüsü


‘Ekonomi gibi toplum da kırılgan’
Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye’de sadece ekonominin değil, toplumsal yapının da kırılgan olduğunu belirterek en ufak olayda hemen krizden bahsedildiğini, bazı kuruntular ve kaygılar üretildiğini bu durumun da ekonimiyi olumsuz etkilediğini söyledi.
Ankara/Mardin
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
03 Haziran— Başbakan Bülent Ecevit, Şırnak’taki köykent projesinde incelemelerde bulunmak için Ankara’dan Mardin’e giderken özel uçak ATA’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ecevit, Yüksel Yalova’nın IMF’ye verilen niyet mektubundaki tütün yasasına karşı çıkmasının ardından meydana gelen şiddetli siyasi ve ekonomik tepkilerin ardından devlet bakanlığı görevinden istifasını değerlendirirken, “hükümetin uyumu bakımından son derece de sakıncalı bir durum ortaya çıkmıştı. Onun için Sayın Yalova’nın görevinden ayrılması aslında yadırganacak bir durum değil. Kendisi de bunu idrak etti ve görevini bıraktı” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Ecevit’e yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:
       Soru: Yüksel Yalova’nın istifasından sonra “Bakan bey konuştu diye istifaya mecbur bırakıldı” diye bir yorum vardı. Böyle bir şey çok uç yorum olmuyor mu?
       
“YALOVA HATASINI İDRAK ETTİ”
       Ecevit: Hükümetin uyumu bakımından son derece de sakıncalı bir durum ortaya çıkmıştı. Onun için Sayın Yalova’nın görevinden ayrılması aslında yadırganacak bir durum değil. Kendisi de bunu idrak etti ve görevini bıraktı.
       Soru: Yerine kim gelecek?
       Ecevit: Onu bilemem. Önce Sayın Mesut Yılmaz’ın belirlemesi lazım. Birlikte bir sonuca varırız, ama doğal olarak teklifin Sayın Yılmaz’dan gelmesi gerekir.
       Soru: Revizyon sanki ANAP tarafından yapılıyor. Buna ne diyorsunuz?
       Ecevit: Artık beni karıştırmayın. Başka partilerin iç işlerine karışmak istemiyorum.
       Soru: DSP’de düşündüğünüz bir değişiklik var mı?
       Ecevit: Hayır.
       Soru: Bakan sayısının indirilmesi söz konusu mu?
       Ecevit: Hayır.
       Soru: Yalova’nın istifasını sizin istediğiniz yolunda ifadeler oldu. Ne derece doğru?
       Ecevit: İkimiz de bunun gerekli olduğunu düşündük.
       Soru: Meclis Temmuz’da çalışıyor mu yoksa kapanacak mı?
       Ecevit: Henüz düşünmedik. Haziran’da ne kadar mesafe alınabilir, ona bağlı.
       Soru: Bir bakanın bir açıklaması ile bile döviz fiyatları yükseldi, faizler arttı. Türkiye’nin çok kırılgan bir ekonomik yapıya sahip olduğu görülüyor. Bunu ne zaman aşacağız?
       
“TARTIŞMALAR DEMOKRASİ GEREĞİ”
       Ecevit: Sadece ekonomi kırılgan değil, toplumdaki yapı kırılgan. En küçük bir olayda hemen krizden bahsediliyor. Birtakım kuruntular veya kaygılar üretiliyor. Bu da tabii, ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor. Bakanlar arasında tartışma çok doğaldır. Ama önemli olan anlayış birliğine varılmasıdır.
       Hükümet çalışmalarında bu hep sağlandı. Birtakım konular da tartışıldı. Bu doğaldır ve demokrasinin gereğidir. Ancak sonunda anlaşıldı. Bunun için biz yöntemler de oluşturduk. Sorun, öncesinde veya sonrasında 3 genel başkan tarafından ele alındı. Bakanlar Kurulu’nda bir konu görüşülüp kesin sonuca varılmadan önce, koalisyonu oluşturan 3 partinin genel başkanları birer bakan belirliyor ve onlar biraraya geliyorlar ve azami bir hafta içinde bir sonuç alıyorlar. O bakımdan hükümet içindeki uyum bir hayli sağlam. Ona rağmen herhangi bir bakandan yadırganan bir söz çıktı mı sanki bir krize giriyormuşuz gibi izlenim doğuyor.
       
“YENİ OLUŞUMLARLA İLGİLENMİYORUM”
        Soru: Bu hükümet yasal süresini doldurabilecek mi?
       Ecevit: Tamamlayabilmesini temenni ederim. Uyumlu çalışıyor. Temenni ederim diyorum, çünkü Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana ilk kez köklü yapısal reformlara kavuştu. Bunların sonuçları alınmadan seçime gidilmesi, bu hükümetin ömrünün sona ermesi çok yazık olur. Soru: Yeni oluşumlar var. Sayın İnönü’nün onursal başkan, Sayın Derviş’in başbakan olacağı yönünde iddialar var.
       Ecevit: Bunlar birtakım senaryolar. Bunlarla ilgilenmiyorum.
       Soru: Hem sağda hem solda seçimler öncesi yeni oluşumları şanslı görüyor musunuz?
       Ecevit: Bunlarla kesin olarak ilgilenmiyorum. O kadar yoğun işlerimiz var ki bu senaryolara vakit ayırmak içimden gelmiyor.
       Soru: Irak petrol ihracatını durdurdu. Bu, Türkiye’yi etkiler mi? ”
       
IRAK’IN KARARI TÜRKİYE’Yİ ETKİLER”
       Ecevit: Eğer, Güvenlik Konseyi’nde, Irak’ı da bir ölçüde tatmin edici bir çözüm bulunamazsa, petrol fiyatlarında, petrolün dış satımı duracağı için dünya petrol fiyatlarında da artış olabilir. Zaten artıyordu. Şimdi daha da çok artış olabilir. Bu da tabii Türk ekonomisini olumsuz yönde etkiler. Irak ile en yakından ilgili ülke Türkiye. Onun için Irak ile ilgili yaptırımlar, yaptırımlardaki değişiklikler, Güvenlik Konseyi’ne gelmeden önce, ayrıntılarıyla bizimle görüşülmesinde yarar olabilir. Fakat bunun için, iş işten geçmiş değil, Pazartesi günü ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Türkiye’ye geliyor. İlk dış gezisini de bildiğim kadar, Türkiye’ye yapacağına göre, bu konuda Türkiye’nin düşüncelerinin önemli olduğunu herhalde algılanmış olmalı. Onun için, Sayın Rumsfeld’in Türkiye’ye ziyareti şu sırada çok önemli.
       Soru: Rumsfeld’e yaptırımlar konusunda ne diyeceksiniz?
       Ecevit: Bunun teknik ayrıntılarına ben giremem, ama bu konuda Dışişleri’nde, Dış Ticaret’te, BOTAŞ’ta, TEAŞ ve TEDAŞ’ta, hepsini değerlendirecek uzmanlar var. Özellikle, BOTAŞ, Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanlığı ile ayrıntılı olarak görüşmek gerekebilir. Gerek ABD tarafından, gerek Güvenlik Konseyi tarafından nasıl kararlar alınacak, henüz belli değil. Nasıl tepki verilecek Irak’ın kararına, bu da henüz belli değil. Birkaç gün bekleyeceğiz.
       
AVRUPA GÜVENLİK VE SAVUNMA KİMLİĞİ SORUNU
       Soru: Sayın Rumsfeld ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği konusu da herhalde görüşülecek? Bu konuda nereye gidiyoruz?
       Ecevit: O konuda, Budapeşte’deki görüşmelerde, bizim beklentilerimiz doğrultusunda sınırlı da olsa bazı adımlar atıldı. Sayın İsmail Cem, o toplantıdan sonra Ankara’ya gelmediği için ayrıntıları görüşemedim. Bizim isteklerimiz tam olarak karşılanmıyor. Ancak dediğim gibi çok olumlu bir gelişme var. ABD’nin Türkiye’ye yaklaşımı, AB’ye nazaran daha anlayışlı.
       Soru: Brüksel’deki NATO zirvesinde, bu konuda siz ne diyeceksiniz?
       Ecevit: Bu konuda Türkiye’nin ödün veremeyeceğini, her vesileyle söylüyorum. Çünkü, güvenliği açısından son derece de önemli kararlar alınabilir. Bu kararın sürecinin dışında tutulmamız, son derece de adaletsiz ve bizim açımızdan kabul edilemeyecek bir davranış.
       
“KARARLAR, TÜRKİYE’YE DAYATILAMAZ”
       NATO’nun, AB’nin yakından ilgilendiği ülkeler arasında en önemli, en kritik ülke Türkiye... Balkan ülkeleri, Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Karadeniz, bütün buralarda Türkiye’nin ağırlığı var. Dolayısıyla bu bölgelere ilişkin olarak, alınacak kararlar, Türkiye’ye dayatılamaz. Türkiye’den katkı istenilecek fakat Türkiye, karar sürecine katılmayacak. Bunu, kabul edebilmemiz mümkün değil. Burada, nüanslar üzerinde bazı uzlaşma olanakları bulunabilir. O yönde dediğim gibi biraz gelişme var. Fakat henüz tatmin edici düzeyde değil. Elbette Sayın Rumsfeld ile bu konuda görüşülecek.
       Soru: Herhalde Sayın Rumsfeld geldiğinde Kuzey Irak da Irak bağlamında gündeme gelecektir. Ecevit: Tahmin ediyorum.
       Soru: Çekiç Güç ile ilgili “artık uzatmayın” diye bir talebiniz olacak mı?
       Ecevit: AB’den yeni istekler gelecek mi gelmeyecek mi, o akıllı önlemler konusunda çözüme nasıl varılabilecek, bütün bunlar Irak sorunuyla bağlantılı tabii.
       
IRAK’A İKİNCİ SINIR KAPISI
       Başbakan Bülent Ecevit, Mardin’de yaptığı açıklamada bölge halkının Habur kapısından daha iyi yararlanmasına yönelik çalışmaların çarşamba günü yapılacak bakanlar kurulu’nda değerlendirileceğini belirtti. Ecevit, Irak ile ikinci bir sınır kapısı sözü de verdi.
       
KÖYKENTE İNCELEME
       Başbakan Bülent Ecevit, Şırnak ve bu ile bağlı Başağaç köyünde inceleme ve temaslarda bulunacak ve halka hitabedecek.
       Başbakan Ecevi ve beraberindekiler, akşam Ankara’ya dönecek.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları