Home page
Haber Menüsü


Cinnet getiren Veliaht Prens Dipendra, artık Nepal Kralı
Nepal’de kral ve kraliçeyi öldüren prens, tahta geçirildi
Nepal’de Veliaht Prens Dipendra, Kral ve Kraliçeyle birlikte 11 Kraliyet ailesi mensubunu öldürdükten sonra intihara kalkıştı. Komaya giren prens, Devlet Konseyi tarafından Nepal’in yeni kralı olarak tahta geçirildi.
Katmandu/New York
AA
    2 Haziran—  Başbakan ve orduya yakın kaynakların açıklamasında, 29 yaşındaki Veliaht Prens Dipendra’nın, Narayan Hity Kraliyet Sarayı’nda akşam yemeği sırasında aile içinde çıkan büyük bir tartışma sonucu, Nepal Kralı Birendra, Kraliçe Aishwarya, Prens Nirajan, Prenses Shruti ve kraliyet ailesine mensup toplam 11 kişiyi öldürdükten sonra intihar ettiği belirtildi. Kendini vuran Veliaht Prens’in komada olduğu açıklandı. Devlet radyosunun haberine göre, komada bulunan prens, acil olarak toplanan Devlet Konseyi tarafından Nepal’in yeni kralı olarak tahta geçirildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak 29 yaşındaki Prens Dipendra, görevini yerine getirebilecek durumda olmadığı için, amcası Prens Gyanendra’nın kral vekili olarak atanmasına karar verildi.
       Saraya yakın kaynaklar, saldırıya, Veliaht Prens’in evlilik planlarıyla ilgili bir tartışmanın neden olabileceğini söylediler.
       Nepal basınında yer alan haberlere göre, Nepalli astrologlar Veliaht Prens’in 35 yaşından önce evlenmesi veya çocuk sahibi olması durumunda Kralın öleceği kehanetinde bulunmuşlardı.
       Nepal Kralı Birendra Bir Bikram Shah Deva (55), 1972’de tahta geçmişti. Peru’daki Aydınlık Yol gerillalarını örnek alan Maocu gerillaların, 1996 yılında başlattığı silahlı mücadelede 1500’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Nepal’deki anayasal monarşiye son vermek ve feodal yapıyı yok etmek için savaştıklarını söyleyen Maocu gerillalar, ülkedeki 75 bölgenin 29’unda faaliyet gösteriyor.
       Bu arada, Başbakan Girija Prasad Koirala’nın hükümeti olağanüstü toplantıya çağırdığı bildirildi. Olayla ilgili resmi açıklamanın bugün yapılması bekleniyor.
       Öte yandan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, yayımladığı mesajda Nepal’deki olaydan dolayı “derin üzüntü” duyduğunu belirtti.
       
KRAL VEKİLİNE GÖRE KRAL VE KRALİÇE KAZAYLA ÖLDÜRÜLDÜ
       Nepal’de kral, kraliçe ve kraliyet üyelerinin ölümünden sonra, kral vekilliğine getirilen Prens Gyanendra, saraydaki trajedinin, “otomatik silahın aniden ateş almasıyla meydana gelen bir kaza” olduğunu söyledi. Prens Gyanendra, devlet radyosu aracılığıyla halka yönelik mesajında, Veliaht Prens Dipendra’nın tartışma sonucu kral ve kraliçe ile kraliyet ailesinden bazı kişilerin öldürdüğüne dair haberlerle ilgili açıklamada bulunmadı. Kral ve kraliçenin ölümünden sonra kral ilan edilen Dipendra’nın komada olduğunu ve görevini yürütemeyeceğini belirten Gyanendra, ulusun sorumluluğunun kendisinde olduğunu ve Nepal halkından tam destek almayı umduğunu kaydetti.
       Nepalli yetkililer, Gyanendra’nın kaza olarak nitelendirdiği trajediye, akşam yemeğinde çıkan bir tartışmanın yol açtığını söylüyorlar. Yetkililer, annesine karşı gelerek Hint asıllı bir kadınla evlendiğini açıklayan Dipendra’nın, anne ve babasının buna karşı çıkmasına sinirlendiğini ve otomatik silahla ailesini taradığını ifade ediyorlar.
       
CESETLER YAKILDI
       Nepal’de, Veliaht Prens Dipendra tarafından öldürüldüğü belirtilen Kral, Kraliçe ve diğer 6 kraliyet üyesinin cesetleri, Hindu geleneklerine uygun olarak yakıldı.
       Bambu ve bronzdan yapılmış tahtırevanlar üzerine konulan kraliyet ailesi üyelerinin cenazeleri, Brahma rahiplerinin omuzlarında kutsal Bagmati Nehri’nin kıyısındaki Pashupatinath tapınağına getirildi. Tapınakta sandal ağacı tahtası üzerine yerleştirilen kırmızı kefenler içindeki cenazeler, ateşe verildi. Kraliyet ailesinden Deepak Bikram Şah, Kral ve Kraliçe’nin odunlarını ateşlerken, Brahma rahipleri diğer cenazeleri ateşe verdiler.
       Cesetlerin yakıldığı tapınağa giden yolları dolduran Nepalliler, “Çok yaşa kral. Kralımız ve ulusumuz bizim için yaşamlarımızdan daha değerlidir” diye bağırdılar ve dualar ettiler.
       
HİNDİSTAN BASINI, NEDEN OLARAK MELEZ BİR KADINI GÖSTERDİ
       Hindistan basınında, Nepal’deki saray trajedisinin nedeninin, Hint anne ve Nepalli babadan doğan Devyani Rana adlı bir kadın olduğuna dair haberler yer aldı. Hindustan Times’a göre, Rana, dün öğleden sonra güvenlik nedenleriyle uçakla Nepal’den Hindistan’a gitti.
       Indian Express gazetesindeki haberde ise, Rana’nın Dipendra ile nasıl tanıştığı anlatıldı. Habere göre, Rana’nın annesi Usha Raje Scindia, Hindistan’ın orta kesimindeki Madya Pradeş eyaletinde yaşayan asil bir aileden geliyor. Devyani Rana’nın babası ise Nepalli asil Rana ailesinden gelen eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Paşupati Rana. Rana ailesinden çok sayıda başbakan çıktığı belirtiliyor. Gazeteye göre, öldürülen kral ve 2 kardeşinin de bağlı olduğu Nepal’deki Şah hanedanlığının üyeleri, ülkede istikrarı sağlayabilmek için eşlerini genellikle Rana ailesinden seçiyorlar. Bu durumda mükemmel bir çift oluşturan Prens Dipendra ve Devyani Rana, ilişkilerini gizlemiyor, sık sık Katmandu’daki Kraliyet Sarayı yakınlarındaki bir lokantada pizza yerken görülüyor. Ancak, Hintlilere karşı olan Nepallilerin ülkede sık sık olaylar çıkarttığını belirten Indian Express’e göre, kraliyet ailesi “Gelecek kraliçenin damarlarında Hintli kanı taşımasının iyi bir fikir olmadığı” görüşüne vardı. Gazeteye göre, Devyani Rana ile evlenmekte kararlı olduğunu söyleyen Prens Dipendra’ya, babası Kral Birendra ve annesi Kraliçe Aishwarya karşı çıktı ve ona asla kral olamayacağını söylediler.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları