Home page
Haber Menüsü


Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük civciv tesisi Kalecik’te açıldı
Ross Breeders Anadolu şirketi tarafından kurulan Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük damızlık civciv kuluçka tesisi hizmete açıldı. Tarım Bakanı Gökalp, “Bugün burada, Türk tavuğu projesi başladı” dedi.
Ankara
AA
30 Mayıs— Ross Breeders Anadolu şirketi tarafından Kalecik’te kurulan, Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük ana damızlık civciv kuluçkahanesi, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp’in de katıldığı törenle hizmete açıldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankara Valisi Yahya Gür, bazı milletvekilleri, sektör temsilcileri ve şirketin yabancı yöneticilerinin de katıldığı törende konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, “bugün burada Türk tavuğu projesi başladı” dedi.
       Ülkelerin tarım ülkesi, sanayi ülkesi olarak ayrılmasının yanlış bir sınıflandırma olduğunu vurgulayan Gökalp, ülkelerin, milli gelirlerine göre gelişmiş ve gelişmekte olan olarak ayrılması gerektiğine dikkati çekti.
       Tarımda gelişmeden sanayileşmiş hiçbir ülke olamayacağını, ABD, Hollanda, Japonya, İngiltere gibi ülkelerin tarımda teknoloji ve ürün pazarladığını anlatan Bakan Gökalp, şöyle devam etti:
       “1980’lerde tarımıın ayaklarına zincir vurulmasaydı, köylü gerekli bilgi ve teknoloji götürülseydi, bugün her türlü tarımsal ürün yurt dışına pazarlanıyor olurdu. İki yıldır verimliliği artırmak amacıyla çalışıyoruz, genetik mühendisliği, biyoteknoloji bugün tarımın olmazsa olmaz alanlarıdır. Türk ineği projesini başlattık, çeşitli yorumlara neden oldu, şimdi burada Türk tavuğu projesini başlatıyoruz, bundan sonra, Türkiye’ye damızlık civciv ithal edilmeyecek. Burada üretilen damızlık civcivler, Orta Asya’ya, Ortadoğu’ya ihraç edilecek.”
       Hükümetin özel sektörü tarıma çekmek için özel çaba sarfettiğini anlatan Gökalp, ana şirket Ross’un dünyada damızlık üretiminde yüzde 32 pazar payına sahip olduğunu ve bu alanda dünyanın en büyük iki firmasından biri durumunda bulunduğunu hatırlatarak, bu işletmenin dünyada bir numara haline getirilip, damızlık yumurta üretiminin de burada üretilir hale getirilmesini istedi.
       Kalecik’te yatırım yaptıkları için şirket yetkililerine teşekkür eden Bakan Gökalp, doğal, suni, katkısız yem kullanımından dolayı Türkiye’de yetiştirilen tavukların dünyanın en sağlıklı beyaz et kaynağı durumunda olduğunu belirterek, bu ürünlerin de Avrupa pazarında yerini bulması gerektiğini vurguladı.
       Konuşmadan sonra, Ross-Breeders Anadolu’nun Genel Müdürü Paul Gittens, Bakan Gökalp’e dekteklerinden dolayı bir plaket sundu.
       
HUBUBAT FİYATLARI UYGUNDUR
       Törenden önce basın mensuplarının hububat fiyatlarıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Bakan Gökalp, açıklanan fiyatlar ile IMF’ye verilen niyet mektubundaki taahhütlerin üzerine çıkılmasının söz konusu olmadığını söyledi.
       Niyet mektubunda, dünya fiyatlarının yüzde 20 üzerinde fiyat verilmesinin öngörüldüğünü belirten Bakan Gökalp, ABD’de şu anda buğdayın ton fiyatının 129 dolar olduğunu, bu buğdayın Türkiye’ye gümrüksüz maliyetinin, yüzde 20 fiyat farkıyla birlikte 180 bin liranın üzerine çıktığını anlattı.
       Dışarıdan buğday getirmenin hiç bir şekilde ucuza malolmayacağını vurgulayan Bakan Gökalp, şöyle devam etti:
       “Son 30 yılda uygulanan ekonomik sistem sonucu, Türk çiftçisi sıkıntılı günler geçiriyor, gübre, mazot çok pahalı, şimdi verdiğimiz 164 bin liralık fiyatı Güney’de hasat edilen buğday için geçerli, orada verim daha yüksek, Ağustos’da fiyat 170 bin liranın üzerine, Eylül’de de 183 bin liranın üzerine çıkacak. Böylece, daha büyük verim alan İç ve Doğu Anadolu çiftçisi emeğinin karşılığnın alabilecek.”
       TMO’nun üretilen tüm buğdayı alma gibi bir iddası olmadığını, piyasayı regüle edecek (düzenleyecek) düzeyde alım yapacağını anlatan Bakan Gökalp, bu ekonomik şartlar içinde buğdaya en iyi fiyatı verdiklerini kaydetti.
       Geçen yıl yüzde 20 enflasyon hedefine karşın yüzde 32.4 gerçekleşme olduğunu anlatan Bakan Gökalp, enflasyon farkının memura verilmesine rağmen, çiftçinin mağdur kaldığına dikkati çekti.
       
GİTTENS: KALECİK CİVCİVİ İLE DE TANINACAK
        Tesisin açılışında konuşan Ross-Breeders Anadolu Genel Müdürü Paul Gittens, şimdiye kadar şarabıyla ünlü olan Kalecik’in bundan sonra civcivleriyle ünlü hale geleceğini söyledi.
       Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, tavukçuluk sektörünün sıkıntılarına rağmen, yatırımı öngörülen zamanda ve bütçede tamamladıklarını anlatan Gittens, şöyle konuştu:
       “Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük ve en mükemmel ana damızlık kuluçkahanesini açıyoruz, en iyi damızlıkları üretip burayı mükemmeliyetin merkezi haline getirmek istiyoruz. Tesisten sadece Türkiye’nin değil, çevre ülkelerin de damızlık civciv ihtiyacını karşılayacağız.”
        Ross-Breeders’in İskoçya Merkezi Genel Müdürü Migel Berton da, Türkiye’deki tavuk eti üretimi ve tüketimi pazarının 1980’den sonra yüzde 80 oranında büyüdüğünü dikkat çekerek, bu büyümenin ilerisi için çok önemli bir potansiyel vaad ettiğini vurguladı.
        Buna rağmen, Türkiye’deki kişi başına tavuk eti tüketiminin Avrupa’dakinin yarısı düzeyinde olduğunu kaydeden Berton, Türkiye’deki yatırımcıların girişimciliği, sektörün geleceği için ümit vaad ettiğini vurgularken, burada, İskoçya’da üretilen kalitede damızlık civciv üretmekten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
       Toplam 4 milyon dolara malolan tesiste yılda 3.9 milyon adet et amaçlı damızlık civciv üretilecek. 35 kişinin çalıştığı tesiste son derece yoğun temizlik önlemleri alınıyor, hava dahil, dezenfekte edilmeyen hiçbirşeyin girişine izin verilmiyor.
       Verilen bilgiye göre, Türkiye’de damızlık civciv ihtiyacının hemen hemen tamamı ithalatla karşılanıyordu, yıllık 5 milyon adet damızlık civciv ithalatı için 10.15 milyon dolar döviz ödeniyordu.
       Tesisin devreye girmesinden sonra, bunun yaklaşık 2 milyon adedi tesiste üretilen civcivlerden karşılanacak, tesiste üretilen damızlık civcivlerin kalan bölümü çevre ülkelere ihraç edilecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları