Home page
Haber Menüsü


Bankalar Yasası Resmi Gazete’de yayımlandı
Öncelikli yasalar kapsamında yeralan Bankacılık Yasası, Cumhurbaşkanı’nın onayı sonrasında Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasayla, TMSF bankalarının alacakları konusunda, amme alacaklarının tahsiline ilişkin kanun uygulanacak.
Ankara
AA
29 Mayıs— Öncelikli yasalar arasında yer alan Bankalar kanununda değişiklik yapan yasa, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yasaya göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankaların alacakları hakkında, Amme Alacaklarının Tahsiline ilişkin kanun hükümleri uygulanacak. Fona devredilen bankalarla ilgili alacak-verecek için mahkemeye gidilemeyecek. Bu konudaki karar “Takdir Komisyonu” tarafından verilecek.

   
 
       
   
MSNBC News Bankalar Yasası'na Sezer'den onay
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada Başkanı dışındaki Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) üyelerinin görev süresi sona erdiriliyor.
       Görevleri sona eren üyelerin yerine, 15 gün içinde Bakanlar Kurulu’nca atama yapılacak.
       Yeni yasa uyarınca, hisseleri kısmen veya tamamen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fon’una (TMSF) geçen bir bankanın yönetimi ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak elinde bulunduran kişilerin, banka kaynaklarını ve varlıklarını doğrudan veya üçüncü kişilere rehnetmesi, teminat göstermesi, ekonomik gücü olmayanlara kredi vermesi, karşılığında kredi temin etmek amacıyla kredi kullandırması suretiyle veya başkaca dolanlı işlemlerle edindikleri ya da üçüncü kişilere edindirdikleri her türlü banka kaynağı ve varlıkları, Fon alacağı sayılacak.
       Bu alacaklar hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak. Fon, her türlü hak ve alacaklara tedbir koymaya, muhafaza altına almaya ve bunlardan değeri Fon tarafından belirlenemeyenleri, Takdir Komisyonları tarafından hazırlanacak raporları da dikkate alarak, bankanın zararlarına mahsuben devralmaya yetkili olacak.
       Dava konusu yapılan varlıkların değerlerinin belirlenmesinde mahkemeye gidilemeyecek.
       Hazine Müsteşarlığı’nca, Fon’a ikrazen ihraç edilmiş bulunan devlet iç borçlanma senetlerinden doğan borçlar, Bakanlar Kurulu kararıyla tasfiye edilebilecek.
       Bir bankanın vereceği nakdi krediler ile teminat mektupları, kefaletler, gayri nakdi krediler, varlıklarının vadeli satışından doğan alacaklar, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile benzeri diğer sözleşmeler ile ortaklık payları, izledikleri hesaba bakılmaksızın kredi sayılacak.
       
İŞTİRAK ORANI YÜZDE 15
       Bankalar, ana faaliyet konuları para ve sermaye piyasaları ile sigortacılık olan ve bu konularda özel izin ve ruhsatla faaliyet gösteren mali kuruluşlar dışındaki herhangi bir ortaklığa, kendi özkaynaklarının en fazla yüzde 15’i oranında iştirak edebilecekler. Bu iştiraklerin toplam tutarı banka özkaynaklarının yüzde 60’ını aşamayacak.
       Hisseleri kısmen veya tamamen Fon’a ait olan bir bankanın hisselerinin üçüncü kişilere devir veya intikali halinde, banka tarafından bankanın eski ortakları, yöneticileri ve denetçileri hakkında açılmış olan dava ve takipleri, Fon tarafından kanuni halef sıfatıyla kalınan yerden devam olunacak. Bu dava ve takipler sonucunda hükmolunacak tutarlar Fon’a ait olacak.
       Kurucuların
       Öte yandan, Bankalar Kanunu’nda yer alan adli cezalarla ilgili hükümlere muhalefetten hüküm giymiş bulunanlar, banka kurucusu olamayacaklar. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden banka ortakları ile BDDK’nın iznini almadan pay edinen ortaklar, temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamayacaklar. Bankaların yönetim kurulu üyeleri ile yurtdışında kurulu bankaların Türkiye’deki şubelerinin müdürler kurulu başkan ve üyeleri, seçilmeleri veya atanmalarından sonra yerel ticaret mahkemesi huzurunda yemin edecekler. Aksine hareket edenler bankalarda imza yetkisine haiz görevli olarak çalıştırılamayacaklar. Bankalar, yemin etmeyen görevlilerin imza yetkilerini de hemen kaldıracak.
       
ÖZEL FİNANS KURULUŞLARI
       Yeni yasaya göre, Özel Finans Kurumları Birliği kurulacak ve bu Birlik tasarrufları güvence altına almak amacıyla Güvence Fonu oluşturulacak.
       Özel finans kurumları faaliyet izni aldıkları tarihten tarihten itibaren, bir ay içinde bu Birliğe üye olacaklar. Birliğin masrafları özel finans kurumlarınca karşılanacak. Oluşturulan Birlik, özel finans kurumlarındaki tasarrufları güvence altına almak amacıyla Güvence Fonu kuracak. Güvence Fonu’nun kaynağını özel finans kurumları sağlayacak.
       Faaliyetleri durdurulan özel finans kurumları için Özel Finas Kurumları Birliği tarafından bir Tasfiye Kurulu oluşturulacak. Faaliyet izninin durdurulmasına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren özel finans kurumu hakkındaki ihtiyati tedbir dahil her türlü icra ve iflas takibi durdurulacak.
       Birlik tarafından oluşturulacak Tasfiye Kurulu, özel finans kurumunu genel hükümlere göre tasfiye edecek. Bu kurumların tasfiye işlemlerinde İcra ve İflas Kanunu hükümleri uygulanmayacak.
       
BDDK ÜYELERİNİN DURUMU
       Kanunun yayımı tarihinden önce faaliyet izni kaldırılan özel finans kurumları hakkında, özel finans kurumlarının tasfiyesine ilişkin bu yasayla getirilen yeni hükümler uygulanmayacak.
       BDDK, Fon Yönetim Kurulu ve Fon’un karar, eylem ve işlemleri nedeniyle kişilerin uğradıkları zararlardan dolayı o kişiye değil, Fon’a dava açılacağı hükmü benimsendi.
       Bankalar ve özel finans kurumları, iştirak tutarlarını BDDK’ce belirlenecek dönem ve oranlar dahilinde 31 Aralık 2009 tarihine kadar azaltacaklar.
       Başkan dışındaki BDDK üyelerinin görev süresi ise yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sona erecek. Buna göre Bakanlar Kurulu, BDDK üyeliklerine yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki 15 gün içinde atama yapacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları