Home page
Haber Menüsü


 
Enflasyon ve faizler
 
Genel görüntünün şu an için rahatlatıcı olmadığını kabul etsek de, yaz aylarında taşlar yerine oturdukça borçlanma vadeleri uzamaya, faizler düşmeye ve kaçınılmaz olarak borsa buna tepki vermeye başlayacaktır. Dönem “risksever” yatırımcıların dönemi.
 
Burçin Mavituna
 
28 Mayıs—  Artık her konuyu liderler zirvesine taşıyoruz. En son hububat taban fiyatlarının belirlenmesi için toplanan Bakanlar Kurulu, yine uzlaşmayı liderler zirvesine havale etti. Bu arada piyasada tansiyon arttı. Dolar 1,125,000 liraya yükseldi, bono ve borsada satışlar hızlandı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumhurbaşkanı Sezer’in Bankacılık Yasası’nı onaylamadan son güne kadar beklemesi de tedirginlik yaratıyordu. Görülüyor ki, piyasalar, programın icraat safhasında yapılan patinajlardan rahatsız olduğunun sinyalini veriyor. Yatırımcılar gecelik faizleri tercih ediyor.
       
Önümüzdeki Pazar günü Mayıs ayı enflasyonu açıklanacak. Gerçi yatırımcıların Mayıs ayının fiyat artışlarına çok hassas olduklarını düşünmüyorum. Yatırımcılar daha çok programın uygulaması üzerine kafa yorup gelişmeleri satın almaya çalışıyorlar.
       Enflasyon beklentileri Mayıs ayında da yüksek. Piyasada, aracı kuruluşlar arasında beklenti toptan eşya fiyatlarında yüzde 8, tüketicide ise yüzde 7 civarında. Bu artışlar piyasalar tarafından kabullenilmiş görünüyor. Daha üzerinde rakamlar süpriz karşılanır.
       
ENFLASYON YAZIN SAKİNLEŞİR...
       Eğer toptan eşyada artış yüzde 8 ile sınırlı kalırsa, bu yıl Ocak-Mayıs arasında enflasyon yüzde 42 düzeyine yükselmiş olacak.
       2001 yılsonu yüzde 70 enflasyon bekleyenler de tahminlerine biraz daha gülümseyecek. Bir kere daha hatırlamamızda fayda görüyorum, yıl sonu 57.6 olan TEFE rakamı bir tahmin. Kesinlikle hedef değil. Enflasyonda hedef uygulamasına henüz geçilmedi.
       Geçilmesi için finansal sistemin güçlenmesi bekleniyor. Peki, 57.6 hedefini hangi varsayımlarla hesapladılar?
       Program ve mevsimsellik etkileri bir arada düşünülürse, yaz ayları boyunca (Haziran, Temmuz ve Ağustos) aylık enflasyon artışları enflasyonu tekrar düşüş trendine çekecek.
       Sağlanacak disiplin ve yaz sonlarında uygulanacak enflasyon hedeflemesi ile de yılın son çeyreğinde aylık yüzde 2 seviyesinde artışlar hedefleniyor.
       Eğer, uluslararası piyasalarda petrol ve diğer hammadde girdilerinde süpriz fiyat artışları yaşanmazsa ve program uygulanmaya devam ederse yılsonunu yüzde 70 ile 60 arasında kalan 2001 yılı toptan eşya fiyat artışıyla tamamlamamız mümkün görünüyor.
       Kriz etkilerini düşününce yaz aylarında enflasyonun takrar düşen bir trende girmesi moralleri yükseltecektir.
       
HAZİRAN AYI YÜZDE 80 FAİZLE GELİYOR
       Yatırımcılar yıl sonu enflasyonu yerine daha çok Haziran ayı ve sonraki aylık enflasyonlara konsantre olacak, aylık enflasyonun trendini takip edecektir. Zira, geçen hafta faizlerin yıllık bileşik yüzde 70 seviyesinde alıcı bulamaması ve 13 aylık tahvil ihracında faizin yükselme eğilimi enflasyonda düşüş trendi teyit edilmediği için gerçekleşti. Piyasa riski daha yüksek faiz ile taşımak istiyor. Bu da Haziran ayında bono ihraçlarında faizlerin sınırlı gerileyebileceğini düşündürüyor.
       
HAZİNE KISA VADEDE RAHAT
       Haziran ayı borçlanma programı 31 Mayıs Perşembe günü açıklanacak. Bankaların Hazine ile yapacakları borç takası da yine Haziran ayı içinde netleşecek. Borç takası sistemde bankaların açık pozisyon riskini azalttığı için rahatlama sağlayacaktır.
       Ne var ki, takas edilecek bono ve tahvillerin tanımları ile yeni borçlanma ensturumanının vade, miktar ve faizini görmeden bu konuyu enine boyuna yorumlamak mümkün değil. Şu andaki görünümle Hazine’nin Haziran ayında 9 katrilyon lirayı aşan iç borç geri ödemelerini kısa vadeli bono ihraçları ile mevcut yıllık bileşik yüzde 80 faiz sınırında rahatlıkla tamamlamasını bekliyorum.
       Takas konusundaki olumlu gelişmeler faizleri daha aşağı çekebilir. Ama Hazine, 6 ve 9 ay üzerinde borçlanabilmek için yüksek faizi kabul etmek durumunda. 6 ay ve üzerindeki vadelerde Hazine rahat değil.
       Görünüm...
       1. Döviz satış baskısında, ani yükseliş beklenmiyor.
       2. Para, gecelik repo piyasasında birikiyor.
       3. Uzun vadeli bonolar yıllık bileşik yüzde 70 getiri ile cazip bulunmuyor.
       4. Bankalar ihalelerde eskisi kadar iştahlı değil. Katılım daha düşük.
       5. İMKB-100 endeksi düşüş trendi içinde. İşlem hacimleri zayıf.
       Genel görüntünün şu an için rahatlatıcı olmadığını kabul etsek de yaz aylarında taşlar yerine oturdukça borçlanma vadeleri uzamaya, faizler gerilemeye ve kaçınılmaz olarak borsa bu ortama tepki vermeye başlayacaktır. “Risksever” yatırımcıların dönemi.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları