Home page
Haber Menüsü


 
Siz kimin uydususunuz?
Yeni Mezunlara Öneriler III:
 
Kişinin kendi eksiklerinin (politik olarak doğru deyişle: “gelişmesi gereken yönlerinin”) neler olduğunun farkında olması çok önemli bir özellik, bir olgunluk işareti.
 
İdil Akidil
NTV-MSNBC
 
28 Mayıs —  Ancak gelişmesi gereken yönlerinin, isteklerini, kararlarını hatta tüm yaşam biçimini etkileyecek şekilde öne çıkması durumunda, kişinin hedefi “kendini geliştirme”den, “başkalarına yetişme”ye dönüyor. Kendisinin iyi olduğu alanlara değil de, başkalarına göre kendisini yetersiz bulduğu noktalara odaklanıyor... Galiba bunun bir başka adı da “kendine güvensizlik”.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçen hafta bir kaç grup mezun adayı ile tanıştım. Gelecekten, iş bulmaktan, iş hayatına hazırlanmaktan bahsettik. Kendilerinin ne yapmak istediklerinden, iyi oldukları konulardan, sektörlerdeki fırsatlardan, ilginç/yeni iş alanlarından daha çok, başkalarının nasıl olduklarından konuştuk. Soruların odaklandığı nokta: “Nasıl onlar gibi olabilirim? Veya, nasıl onlardan farkım olmadığını gösterebilirim?”di.
       
İdil Akidil’in diğer yazıları

       Okul yılları boyunca, benim de bazı baskılar yaşadığımı hatırlıyorum. Aslında kendi kendime, bazen eksik bilgimle, bazen geleceğin belirsizliği yüzünden yarattığım, sadece benim hissettiğim baskılar. Kimi zaman da başkaları yaparken benim yapmadığım şeylerdi bu baskıyı yaratanlar. Ya da tam tersi... “Özel dersle okulu destekleyenler daha başarılı olurlar.”, “Bölümde, İnsan Kaynakları vb. yerine Finans ağırlıklı dersleri almak gerekir”, “Okuldan sonra hemen master yapanlar, işe girerken daha çok tercih edilir.”, Sosyal Bilimler öğrencileri: “Bizim işimiz zor; hep İşletmeciler tercih ediliyor. “, İşletme öğrencileri: “Asıl bizimki zor, doğru düzgün bir uzmanlığımız yok. Mühendisler, daha da iyisi İşletme “master”li Mühendisler işe alınıyor hep.”, Mühendis adayları: “Mutlaka “master” gerekiyor, sosyal yönümüz eksik.” ... (Kişi ya çevresinin etkisiyle oluşur, ya da çevresini etkileyerek onları oluşturur. Ron Hubbard )
       Geliştirilmesi gereken taraflarla uğraşmak da önemli. Ancak kendi farklılığınızı, değerinizi göz ardı etmek, onların üzerine odaklanmamak pahasına da olmamalı.
       Kendi hakkınızda düşünmüş olmak, olumlu ve olumsuz taraflarınızı sıralayabilmek, benzerlerinizden hangi alanlarda üstün olduğunuzu belirlemek, kısaca kendinizi tanıyabilmek çok kolay değil, ama sonrasını oldukça kolaylaştırıyor. Neleri yaparken daha başarılı olabileceğiniz, neden başkasının değil de sizin o işe alınmanız gerektiği gibi soruları yanıtlamanıza yardımcı oluyor.
       Almanca Öğretmenliği’nden mezun olacak biriyle yaptığımız konuşmanın özeti, konuya karşıt iki taraftan nasıl bakılabileceğine örnek olabilir: Öğretmen olmak istemiyordu ama İşletmecilere kıyasla iş bulma şansının az olduğunu düşünüyordu. Bir açıdan bakınca, okul derslerinin konuları ve dağılımı nedeniyle sayısal yeteneğini pek geliştirememiş olabileceğini, finans/pazarlama gibi konulara uzak olduğunu söylemek mümkün. Ama diğer bir bakış açısıyla, birçok işletmeciden daha iyi Almanca konuşabileceği için birçok çok uluslu şirketin ilgisini çekebilir. Ayrıca “öğretmenlik” formasyonu veren dersleri nedeniyle “takım yönetebilme”, “psikoloji”, “pedagoji” gibi konularda daha bilgili olduğu söylenebilir. Sözel yeteneği de daha gelişmiş olmalı. Bu yönlerini öne çıkararak, İnsan Kaynakları, Pazarlama gibi alanlardaki başlangıç düzeyindeki işlerde birçok İşletme mezununun önüne geçebilir... İlk seçenek, İşletmecilerin uydusu olmak, diğeri ise kendi başına bir gezegen olmayı seçmek.
       Başkalarının uydusu olmak. Sadece onların görüşleri ile kararlar almak. Herkes yapıyor diye yapmak... Kişiyi gitgide seçeneklerinden, gerçeklerden ve kendisinden uzaklaşıyor. Birçok doğru bildiği yanlışla yaşamaya itiyor. Paradigmalar biribirinin ardından geliyor... Ve insan, sürekli birşeylere yetişmeye çalışıyor... Kendinden uzaklaşıyor.
       Pratik: Mezun olurken, okulunuzun/bölümünüzün size kattığı değeri, boş zamanlarınızda neleri yapmayı tercih ettiğinizi, sınıf arkadaşlarınızdan farklı olarak öne çıkan özelliklerinizi düşünmüş olarak iş başvurularınızı yapın, mülakatlara girin. Boş bir kağıda güçlü ve zayıf yönlerinizi sıralayarak başlayabilirsiniz. Sadece teknik bilgi ve becerinizi düşünmeyin. Diğerlerine göre daha mı hızlısınız? Uzun süre konsantrasyonunuz bozulmadan çalışabiliyor musunuz? Veya hataları bulmakta daha usta olabilirsiniz... Zayıf yönlerinizi yazarken de cesur olun. Unutmayın, her zayıflık da aslında birer fırsattır.
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları