Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:36 TS 31 May., 2000
Eski Bakan’a yolsuzluk suçlaması  
Necati Can   Eski Gümrük ve Tekel Bakanlığı Başmüfettişi Necati Can, 1997-98 yıllarında dönemin Gümrük Müsteşarlığı’ndan sorumlu Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu ve bürokratlarını, hayali ihracatlara bilerek yardımcı olmakla suçluyor.
Gümrük ve Tekel Bakanlığı eski Başmüfettişi Necati Can
İstanbul
NTV-MSNBC
 
   30 Mayıs —  Gaziantep’te yapılan “Paraşüt Operasyonu”yla yeniden gündeme gelen hayali ihracat skandallarının boyutu ve işleyişini eski bir gümrük başmüfettişi anlattı. Uzun yıllar Gümrük ve Tekel Bakanlığı’nda Başmüfettiş olarak görev yapan Necati Can artık serbest çalışıyor. NTV’de yayınlanan Yakın Plan programına da konuk olan Necati Can, NTVMSNBC’ye, özellikle 1980’den sonra tespit ettiği hayali ihracatları tarihleri ve boyutlarıyla ayrıntılı olarak anlattığı raporunu verdi. 

   
 
       
    MSNBC News Altınbaş'a 3 koldan inceleme
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gümrük ve Tekel Bakanlığı eski Başmüfettişi Necati Can, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve çeşitli bakanlıklara hitaben gönderdiği 17.08.1999 tarihli ve “Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndaki Yolsuzluklar Hakkında” başlıklı raporunda, 1988 yılında dönemin Gümrük Müsteşarlığı’ndan sorumlu Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu’nun hayati ihracatlara göz yumduğu ve yolsuzluk olaylarını ortaya çıkaran müfettiş Mehmet Yıldırım’ı tehdit ettiği iddia ediliyor. Raporda ayrıca Yıldırım’ın “tehdit edildiği, öldürüleceği veya intihar edeceği resmi makamlara bildirildikten bir süre sonra trafik kazasında ölmesi” de dile getiriliyor.
Eski Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu, hayali ihracatlara göz yummakla suçlanıyor.
Rifat Serdaroğlu        Can, en çok hayali ihracatın “hayali ihracatlara bilerek yardımcı olmakla” suçladığı eski Bakan Serdaroğlu ve bürokratlarının döneminde gerçekleştiğini belirtiyor. Necati Can’ın Cumhurbaşkanı’na hitaben gönderdiği raporda özetle şu iddialar yer alıyor:
       “07.071998 tarihli raporda adı geçen Mehmet Yıldırım’ın anlattığı yolsuzluk olayları ile ilgili belgelerin ve iddiaların doğru olduğunu bilen ve hayali ihracat yaptırmaya kararlı olan Gümrük Müsteşarlığı’ndan sorumlu Devlet Eski Bakanı Rifat Serdaroğlu, önce Mehmet Yıldırım’ı makamına davet ederek tehdit etmiş, verdiği bilgilerin gerçekdışı olduğuna dair İstanbul’dan Ankara’yaü getirttiği müfettişe bu şekilde ifade vermesini istemiş, kendi gözetiminde Teftiş Kurulu Başkanı’nın da yardımıyla, hukuk ve teftiş kurulu teamüllerini çiğneyerek ifade değiştirtmiştir. 15.07.1998 tarihinde ifadesi tehditle değiştirilerek alınan Mehmet Yıldırım ifade sonrası hemen cep telefonundan arayarak ‘ağır baskı altında olduğunu, tehdit edildiğini, çocuklarının veya kendisinin öldürtüleceğini, bu baskıdan dolayı intihar etmeyi bile düşündüğünü’ söylemiştir. Bakanın memuruna yönelik ölümle tehdidi aynı gün tedbir alınması için başbakanlık dahil ilgili makamlara yazı ile intikal ettirilmiştir. (Ek.2) Mehmet Yıldırım, bu şekilde ifadesi değiştirtilerek alındıktan bir müddet sonra, Ankara-İzmir yolunda normal bir kaza mı, yoksa intihar mı olduğu anlaşılamayan bir şekilde, otomobil çarpması sonucu hayatını kaybetmiştir. (Ek.3)”
       Hayali ihracat sisteminin Türkiye’de nasıl işlediğini Necati Can şöyle anlatıyor:
       “Sahte belgelerle devlet hazinesi soymak için devlet çatısı altında çeteler oluşturuldu. Yolsuzluğa açık bürokrat ve denetçiler kendilerine yakın siyasi güçle birleşiyor. Devlet memurunun maaşını ödeyemezken, hayali ihracat yapanlara milyonlarca dolar ödeme yapıyor. Yargıya intikal ettirilen davalar uzatılıyor. 15 yıl süren hayali ihracat davaları var. 80’li yıllarda giderek gelişen bir çete sistemi oluştu.”
       Tespit ettikleri yolsuzlukları rapor eden dürüst müfettişlerin tehdit edildiğini belirten Necati Can, “Müfettişlere ‘dokunmayın, sizi yakarız’ diyorlar. Onlar da rapor yazmaya bile korkuyor” diye anlatıyor, denetim sisteminin nasıl tıkandığını. Hayali ihracat soygunun boyutunun sadece İstanbul’da 1,5 katrilyon TL olduğunu kaydeden Can, yolsuzluk yapabilmeleri için İzmir’den firmaların İstanbul’a taşındığını söylüyor. Hayali ihracatların sadece İstanbul’dan değil, Trabzon’dan ve Paraşüt Operasyonu’nda olduğu gibi Gaziantep’ten de yoğun olarak yapıldığını belirtiyor Necati Can.
       Eski başmüfettiş Can 17.08.1999 tarihli raporunda, yapılan tüm uyarılara rağmen, hayali ihracatın nasıl “göz göre göre” yapıldığını şöyle ifade ediyor:
       “...
       İzmir’den İstanbul’a Muharrem Karaduman tarafından hayali ihracat yapmak için davet edilen ve 07.07.1998 tarihli rapordaki belgelerde ismi geçen firmalardan birinin hayali ihracat yaptığını ihbar alan İstanbul Gümrükler Muhafaza Başmüdürlüğü, Kaçak İstihbarat ekipleri, hayali ihracat belgelerini düzenleyen gümrükleme bürosuna 14.02.1999 günü baskın düzenlenmiş, burada hayali ihracatta kullanılan çok sayıda fatura ve kaşe ele geçirmiştir. Resmi belgeler ve ifadelerden, İzmir’in başarılı Muhafaza Başmüdürü olarak Bayındır Holding’in hayali ihracatını ortaya çıkardığı için Bakan tarafından sürgün edilen rahmetli Mehmet Yıldırım’ın iddialarının tamamen doğru olduğu, rüşvetle İstanbul’a tayin edilen Muharrem Karaduman’ın, sahte faturalar kullandırarak, hazineyi aynı hayali ihracatçı firmalara soydurduğu bir kere daha ispatlanmıştır. (EK. 8,9,10,11,12)
       ...
       Eski Bakan Rifat Serdaroğlu’nun ve bürokratlarının bilerek yardımcı oldukları hayali ihracata dayanılarak çalınan 15 milyon dolarlık KDV iadesi ile ilgili Defterdarlık Belgelerinin incelenmesi:
       Muharrem Karaduman’ın organize ettiği hayali ihracata dayanılarak, sadece bir firma için ödenen 15 milyon dolarlık KDV iadesinin resmi ödemeleri ile ilgili, İzmir Defterdarlığı Hasan Tahsin Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 2284 sayılı, 09.02.1999 tarihli yazısı (10 nolu ek) tetkik edildiğinde, hayali ihracatın Rifat Serdaroğlu ile başlayıp, yine onunla bittiği, olayların ihbar edildiği ve inceleme yapılan dönemlerde para çalınamadığı, hükümetin düşeceğinin ve Bakanın gideceğinin anlaşıldığı son 4 ayda, görülmedik bir şekilde 10 milyon dolardan fazla para çalındığı, dolayısıyla hayali ihracatın Bakanın bilgisi ve desteği ile gerçekleştiğinin tespit edilmesi...”
       
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları