|
|
|
Florida-Cape Canaverall Üssünden 7 Nisanda fırlatılan Odysseyin rota manevrası aslında 15 Nisanda yapılacaktı, ancak bugün mümkün oldu. JPL Odyssey Projesi Müdürü David Spencerin verdiği bilgiye göre, saatte 105 bin 711 km hızla seyreden Odysseyin 5 ay sonra 24 Ekimde Mars çevresindeki yörüngesine ulaşması için 460 milyon km gitmesi gerekiyor. Bu mesafe, Dünyanın Güneşe uzaklığının 3 katı.
Odyssey, yol boyunca da bilimsel veri topluyor. Bunlar arasında uzayın milyarlarca ışık yılı ötelerde derinliklerinden gelen gamma ışını salımı ve Güneşin 11 yılda bir artan patlama-fırtına etkinliğinin ölçümleri bulunuyor.
HEDEF SU BULMAK
Mars Odyssey uzay aracının asıl hedeflerinden biri, Mars gezegeninde su bulmak. Arthur C. Clarkeın filme çekilen bilim kurgu romanı 2001: A Space Odysseyden esinlenerek Mars Odyssey adı verilen uzay aracı, kızıl gezegen Marsa bugüne kadar gönderilen en nitelikli uzay aracı. NASAnın 1999daki iki başarısız girişiminin kurtarıcısı olarak görülen Mars Odysseyin, görevini başarıyla tamamlaması ümit ediliyor.
Odyssey aracının, 2,5 yıl boyunca gezegenin kayalarındaki mineralleri inceleyecek ve suyun olup olmadığının anlaşılması için hidrojen gibi temel elementleri ölçecek.
NASAnın 1999da Marsa gönderdiği Mars Climate Orbiter uzay aracı, mühendislerin ölçü birimlerini karıştırmaları yüzünden parçalanmıştı. NASAnın, bundan bir hafta sonra fırlattığı Mars Polar Lander uzay aracı da motorların erken kapatılması nedeniyle gezegene çarparak inmiş ve kaybolmuştu.
NASAnın, başka bir fiyaskoyu önlemek için Odyssey uzay aracı için 297 milyon dolar yatırım yaptığı hatırlatılıyor. Odysseyin internet adresi şöyle: http://mars.jpl.nasa.gov/odyssey/index.html |
|