| | | İngiltere ve ABD ambargo uygulamasında değişiklik yapılmasını isterken, Konseyin diğer 3 daimi üyesi olan Fransa, Rusya ve Çin bu konuda farklı görüşleri savunuyorlar. Fransa ve Rusya tasarının içerdiği karmaşık hükümlerin 3 Hazirandan önce ayrıntılı olarak incelenmesi ve tartışılarak sonuca bağlanmasının olanaksız olduğunu ifade ettiler.
Yeni İngiliz tasarısı, Irak hükümetinin ithal edeceği sivil amaçlı malların kapsamını genişletirken, askeri ya da çift-amaçlı mallar üzerindeki denetimleri ağırlaştırıyor. Yüksek teknoloji ürünü bilgisayarlar ve bazı telekomünikasyon cihazları da bu kapsama giriyor. Irakın komşularıyla yaptığı ticareti kısıtlamayı da amaçlayan tasarı, Irakın komşularına satacağı petrol miktarına sınır getirirken, Türkiye, Suriye ve Ürdünün Irak ile yapacakları ticaretten sağlanacak gelirin, BM emanet hesabına yatırılmasını, sınır ticaretinde kaçakçılığın önlenmesini ve sınırların daha sıkı biçimde denetlenmesini de öngörüyor.
FRANSANIN DEĞİŞİKLİK ÖNERGELERİ
Diplomatik kaynaklar, Fransanın İngiliz tasarısında yapılması istediği değişikliklerle ilgili olarak bir dizi önerge verdiğini ifade ettiler. Bunlar arasında Irakın iç hat uçak seferleri yapabilmesini öngören hükmün yanı sıra tazminat fonuna ayrılacak paranın oranının arttırılmaması da bulunuyor. Irak halen petrol satışından sağladığı gelirin yüzde 25ini Kuveyt ve diğer kişi ve kuruluşlara yaptığı ödemelerin yapıldığı fona ödüyor.
Fransa, ayrıca yabancı yatırımların Iraka yatırım yapmalarına olanak verilmesini de istedi. Paris hükümeti, yabancı yatırımların Irak ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacağını savunuyor.
| |