Home page
Haber Menüsü


 
ANAP, Tantan’la yol ayırımında - 2
 
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın ilişkileri sadece ANAP lideri Mesut Yılmaz’la değil, ANAP’la da bitmiş gibi. Ancak ANAP, Tantan’ı bakanlıktan alma cesareti gösteremiyor, Tantan’ın da istifa niyeti yok.
 
Şükrü Küçükşahin
 
18 Mayıs—  ANAP’la İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın yol ayrılmış gibi bile. Ancak ANAP, Tantan’ı bakanlıktan alma cesareti gösteremiyor, Tantan’ın da istifa niyeti yok.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Salı günü yapılan ANAP Grup Toplantısı’ndan sonra,artık bu partiyle Tantan’ın, ilişkilerinin en alt düzeye indiği çok rahatlıkla söylenebilir. Yani, Tantan’ın ilişkileri sadece Yılmaz’la değil, ANAP’la da bitmiş gibi.
       Salı günkü toplantıda, kürsüye çıkan her milletvekili Tantan’ı eleştirmiş, hatta Manisa Milletvekili Ekrem Pakdemirli, Tantan’ın Beyoğlu Asayiş Amiri olduğu dönemle ilgili bazı anılarını anlatırken, küçümseyici ifadeler de kullandı.
       ANAP’ın son toplantılarına katılmayan Tantan bunları duymadı, onu savunacak bir tek arkadaşı da yoktu.
       
ANAP’TA, TANTAN’A GÜVENSİZLİK OYU
       Tantan, ANAP grubunda ilk kez eleştirilmiyor. Ama önceki toplantılarda, yapılan tüm eleştiriler Mesut Yılmaz tarafından göğüsleniyor, Yılmaz, bütün desteğini Tantan’ın arkasına koyuyordu.
       Bu devir sona erdi. Aksine, kürsüye çıkan Yılmaz, çok açık ifadelerle bir tek adını anmadan Tantan’ı çetelerle mücadeleden halk kahramanlığı çıkarmakla suçladı.
       Gerçeği söylemek gerekirse, Salı günkü ANAP Grup toplantısı, Tantan’a güvensizliğin test edildiği toplantıdır. Bir oylama yapılmadı; ama ANAP grubu Tantan’a güvensizlik oyu verdi. Bunun anlamı, eğer bir başka zaman olsaydı, Tantan’ın bakanlıktan çekilmesi, istifa etmesi gerekirdi. Çünkü, bakanlar sadece Meclis Genel Kurulunda, gensoru ile düşürülmez. Kendi gruplarında güvensizlik oyu verilerek de düşürülür. Partili olmanın gereği budur.
       Tabii ortada resmi bir oylama olmadığı için,Tantan üzerine alınmıyor. Oysa ANAP, daha dün, bu güvensizliği bir başka şekilde de ortaya koydu. Mesut Yılmaz, başta olmak üzere 51 ANAP milletvekili, tele kulak konusunda Meclis araştırması yapılmasını istedi.
       
YILMAZ ZAMAN KOLLUYOR
       Kara mizah gibi bir olay. İktidarda olan, icraat gücü bulunan ANAP, Başbakan Yardımcısının da imzasıyla, kendi bakanının sorumluluğundaki bir konuda Meclis araştırması istiyor. Çünkü, ANAP, Tantan’ın kabineden uzaklaştırılmasını çok istemekte; ancak bu cesareti gösterememekte.
       Bu nedenle Tantan’ı istifaya zorlamakta. Çünkü, Tantan’ın arkasındaki hala güçlü bir kamuoyu desteği var. Bunun üstüne, DSP başta olmak üzere koalisyonun iki ortağıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in desteğini de koymak gerek. Desteğin gücünü bilen Tantan ise istifayı hiç düşünüyor gibi görünmüyor. En azından şimdilik. Ama bu köprünün altından daha çok sular geçecek. Yılmaz, bazı dostlarının aksi yöndeki telkinlerine rağmen,Tantan’ı bakan yaptığından artık çok ama, çok pişman. Pişmanlığın fayda etmediğinin de bilincinde.
       Sadece zaman kollamakta. Üstelik, partisinin Meclis grubunun tam desteğine de sahip. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, Tantan’ın kaybedecek hiçbir şeyi yok. Bu durum Tantan’a güç veriyor. Ancak ANAP örgüt de artık Tantan’ın yanında değil. Çünkü, Tantan hiçbir zaman ANAP örgütlerine sıcak gelmedi. Örgütten ve milletvekillerinden gelen tüm talepleri geri çevirdi.
       Bu arada Yılmaz da sanki “Artık kaybedecek bir şeyim kalmadı” havasında; fakat kavganın zorluğunun da bilincinde.
       Tantan’ın istifasını istemekte zorlanıyor, Tantan da istifa etmiyor. Azil sürecini çalıştırılması mümkün görünmüyor. Buna Ecevit geçit verse bile, ki oldukça zor, Cumhurbaşkanı Sezer’in onaylaması mümkün görünmüyor. Bu savaşta iki tarafın da zarar göreceği kesin. Ama Tantan’ın daha az kaybı olacağı da net.
       Bütün bu gelişmeler bize gösteriyor ki, bu konuda daha çok şey yazacağız, daha çok şey göreceğiz. Zamanı geldiğinde.
       
ÖLÜM ORUÇLARINA SON
       TBMM F tipi cezaevleri ile ilgili üç önemli tasarıyı yasalaştırdı.
       Artık sivil toplum örgütlerinin de içinde yer alacağı bağımsız kurullar cezaevlerini denetleyebilecek. Şimdi sivil toplum örgütlerine ve tutuklu yakınlarına ölüm oruçlarına son vermek için daha büyük çaba gösterme görevi düşüyor. Ölümü kutsamanın, ölümle inatlaşmanın kimseye en ufak yararı yok.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları