|
|
|
Bakan Derviş, soru üzerine, takas kapsamına alınacak iç borç miktarının 4 ile 5 milyar dolara ulaşabileceğini doğruladı. Eski ekonomik programın dayandığı döviz çıpası sisteminin çöküşünde, enerji fiyatlarındaki aşırı artış ve Euronun değerinin düşmesinin etkili olduğuna işaret eden Derviş, buna rağmen Türkiyenin, eski programla enflasyon beklentilerinin kırılmasından hala yararlanabileceğini kaydetti.
MALİ DESTEĞE TEPKİLER OLUMLU
Bu arada, IMFnin Türkiyenin yeni ekonomik programı benimsemesi ve buna bağlı mali destek paketini onaylaması, uluslararası finans çevrelerinde memnuniyet yarattı.
Uzmanlar, mali çevrelerde Türkiye hakkında daha iyimser bir imaj doğduğunu kabul ederken, bunun uluslararası piyasalarda işlem gören Türk Hazine bonolarına olan talebe yansıması için belli bir zaman geçmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Dünyanin en köklü finans merkezlerinden Londradaki yatırım uzmanlarının ortak görüşü, IMFnin beklenenin üzerinde bir kaynak sağladığı ve Türkiyenin bu kaynakla borç sorununu çözüp bankacılık sistemini düzene sokabileceği yönünde oldu. Londra merkezli AXA Yatırım Fonunun gelişmekteki piyasalar sorumlusu Vincent Megard, IMF paketinin iyi bir haber olarak değerlendirerek Böyle büyük bir miktarla Türkiye sorunlarını çözebilir dedi.
Bear Stearns International kuruluşunun yatırım uzmanı Tim Ash de, Devlet Bakanı Kemal Dervişin gelişiyle Türkiyede birşeylerin değiştiğini söyledi. İngiliz uzman, bununla birlikte beklenmedik siyasi dalgalanmaların, yeni ekonomik prdogramı da tehlikeye sokabileceği uyarısında bulundu.
Deka Kapital yatırım kuruluşu yetkilisi Christian Schiweck ise anlaşmadan sonra Türkiye hakkında daha iyimser bir görüş sahibi olduklarını vurgularken, kesin bir karar vermek için programın nasıl uygulandığını gözleyeceklerini belirtti.
Uzmanlar, uluslararası yatırım kuruluşlarının yeni ekonomik programın uygulamada nasıl yürütüleceğini bir kaç ay gözledikten sonra, sonucun başarılı olmasına bağlı, porföylerindeki Türk Hazine bonolarını artırabileceklerini kaydediyorlar. |
|