Home page
Haber Menüsü


Uzmanlar: Enflasyon hedefi iyimser
Uzmanlar, Serdengeçti’nin açıkladığı Para Programı’nda kamu ve fon bankalarının güçlendirilmesinin hedeflendiğini ancak, yüzde 52.5 olarak açıklanan enflasyon hedefinin üzerine çıkılabileceğini ifade ettiler.
İstanbul
NTV-MSNBC
15 Mayıs— Merkez Bankası tarafından açıklanan 2001 Yılı Para Programı’nı değerlendiren ekonomistler, para programının beklenenden daha gerçekçi olduğunu kaydederek, programla ilgili ayrıntıların Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in açıklamalarıyla netlik kazanacağını belirttiler.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ata Menkul Kıymetler Başekonomisti Altuğ Karamenderes, para programının beklenenlere oranla ‘daha gerçekçi’ olduğunu belirterek, “Serdengeçti, hedeflerin yeniden revize edilebileceği yorumunu yaptı. Net İç Varlıklar tavanının değiştirilmesiyle birlikte programın tamamının açıklanması zor. Bunun rezerv paraya yansıması nasıl olacak? Bu açıklanan rakamlardan, dış destekle gelecek paranın kamu bankalarının yabancı bankalara olan borçlarının ödenmesinde kullanılabilir olacağını düşünüyorum” dedi.
       Karamenderes, genel bir değerlendirme yapılacak olursa programın oldukça kontrollü olduğunu söylerken; “Bununla birlikte enflasyon rakamlarındaki iyimserlik, programı zorlaştırıyor. Programda genel itibariyle esneklik olması tabiiki olumlu bir gelişme. Çünkü esneklik kalktığında durum güçleşiyordu” dedi.
       Karamenderes, “Enflasyonun ne olacağını gelecek aylarda göreceğiz. Asıl para politikası şekillenmesi Temmuz ayında olacak” dedi.
       
Türkiye’nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı (Word dosyası)

       
DOÇ. DR. ALKİN 9 MADDEDE YORUMLADI
       İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Alkin, Para Programı’nı 9 madde yorumladı. Anahatlarıyla Kerem Alkin’in yorumu şöyle:
       1- Merkez Bankası dövize ancak piyasanın maliyetleri artarsa müdahale edecek.
       2- Merkez Bankası’nın dövize müdahalesi brüt ve net döviz ile sınırlı.
       3- Para Programı, enflasyona endeksli para politikasına geçişi hedefliyor.
       4- Bunun için; bankacılık sektörü iyileştirilecek, ekonomi ve siyaset arasındaki ilişki sınırlandırılacak, piyasada sürprizler yaşanmayacak, mali disiplin sağlanacak.
       5- “Halkın cebindeki para + bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları paranın tümü” demek olan Para Tabanı yılsonuna kadar yüzde 47 artacak, 7.3 katrilyon lirayı geçmeyecek.
       6- Net İç Varlık takip edilecek. Yılsonunda 21 katrilyon lirayı geçmeyecek.
       7- Dövize ilgi artarsa, Merkez Bankası faizleri artıracak.
       8- Vatandaşın tasarruflarını vadeli hesaplarda değerlendirmesi teşvik edilecek.
       9- Bankaların faiz yarışına girmesi engellenecek. Hazine kağıtları cazibesini sürdürecek,
       
BANKALAR GÜÇLENDİRİLECEK
       CNBC-E yorumcularından ve NTVMSNBC yazarı Burçin Mavituna da, enflasyon hedefinin iyimser olduğunu düşünüyor. Mavituna, yılsonnuda hedeflenen enflasyon oranının üzerinde bir oran görebileceğimizi belirterek, programın temel amaçlarından birinin, kamu ve fon bankalarının güçlendirilmesi olduğunu ifade etti.
       Mavituna programı şu 3 temel nokta üzerinde analiz etti:
       “1- Dışarıdan gelecek olan kaynak öncelikli olarak kamu ve fon bankalarının bilançolarının güçlendirilmesi ve küçültülmesi için kullanılacak. Bu operasyon piyasaların Türk Lirası açısından rahatlamasına sebep olacak. Bunun etkisiyle de fonlama baskısından kurtulan bono faizlerinde düşüş görebilecek.
       2- Merkez Bankası, döviz kurlarını dalgalanmasına karışmadan ancak aşırı taleplerde müdahale hakkını elinde tutacak. Faiz enflasyonla mücadelede en önemli silah olacak.
       3- Programda öngörülen yüzde 52.5 oranındaki enflasyonun daha üzerinde bir oran görebiliriz. Fakat, Merkez Bankası programla ilgili revizyon hakkını elinde tutuyor. Aslen kriz sonrasında oluşan enflasyon rakamları aşırı yüksek olduğu için enflasyonun aniden soğuması zaten beklenmemeli. Gözler yaz dönemiyle başlayacak olan programın etkilerine yönelik olacak ve efnalsyonun kademeli olarak düşüşü izlenecek.”
       
SÜRPRİZ YOK, KUR SERBEST
       CNBC-E Sabit Getirili Menkul Kıymetler Uzmanı Artunç Kocabalkan da, yaptığı değerlendirmede, “Açıklanan para programı piyasanın beklediğinden çok farklı değil. Netleşmesi, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in açıklamalarından belli olacak. Anlaşıldığı kadarıyla, Merkez Bankası’nın verdiği mesaj, “Kura çok fazla müdahale etmeyeceğim. Kurun ucu açıktır. Aşırı tepkiler beklenmiyor” şeklinde” dedi.
       Kocabalkan, Para Programı’yla kamu bankaları ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamındaki bankaların da rahatlatıldığı da kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları