Home page
Haber Menüsü


Demirel'in, Barmek Holding'in sahibi Hüseyin Arabul'la yaptığı telefon görüşmelerinin deşifresi, geçtiğimiz günlerde gazetelerle yayınlanmıştı.
Demirel: Telefon dinlemek ayıp
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, telefonlarının dinlenmesine tepki gösterdi.
Ankara
AA
    15 Mayıs—  “Bir ülkede telefon dinlemek kadar ayıp tasavvur edemiyorum” diyen Demirel, herkesten şüphelenilmesinin ülkeyi yaşanmaz hale getireceğini kaydetti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Barmek Holding’in sahibi Hüseyin Arabul’la yaptığı telefon konuşmasının dinlendiği ortaya çıkan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bunun Türkiye’nin imajı bakımından tahripkar olduğunu söyledi.
       Demirel, dün Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda Demokrat Parti’yi 51 yıl önce iktidara taşıyan 14 Mayıs 1950 seçimlerini konu alan bir konferans verdi. Konferanstan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirel, “Bir ülkede telefon dinlemek kadar ayıp tasavvur edemiyorum” dedi. Demirel şunları söyledi:
       
“OLMAZ KARDEŞİM OLMAZ”
       “Benim ya da başka birinin telefonunun dinlenmiş olması aynı ayıp. Bu ülkede herkesten şüphelenirseniz ülkeyi yaşanmaz hale getirirsiniz. Bu ülkede herkes güvenlik içinde yaşamak istiyor. Olmaz kardeşim olmaz, böyle yönetilmez. İçerde de bunu anlattım, yani demokrasi.”
       
“BEĞENMEDİKLERİNİZE OY VERMEYİN”
       Konferansta, üniversite öğrencilerinin yazılı sorularını yanıtlayan Demirel, “Ülkenin bu duruma gelmesinde siyasetçilerin suçu ne ölçüde?” sorusu üzerine, bütün siyasetçileri suçlamanın yanlış olduğunu söyledi. “Bütün kabahatin siyasetçilere yüklenemeyeceğini” belirten Demirel, “Siyasetçilerin kusuru varsa söyleyin, beğenmediklerinize oy vermeyin. Siyasetçiye küserek ülke bir yere varmaz. Kim iyi değilse, ona küsün, ve sandıkta oy vermeyin” diye konuştu.
       Demirel, “Yeğeni Murat Demirel ve işadamı Cavit Çağlar’ın sahibi bulundukları bankaların içini boşalttıkları iddiasıyla tutuklu bulunduğunu” hatırlatarak görüşlerinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:
       
“ÜLKENİN KATRİLYONLARINI SARFETTİM,
KİMSE BANA PARANIN HESABINI SORMADI”
       “Bunu yazan zatı aliniz, acaba hakim misiniz? Böyle iddialar var, bu adamlar da yargının elinde, hapishanede. Boşaltmışlarsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin adil kanunları var, adil hakimleri var, gerekli cezayı verirler. Adamlar hapishanede duruyor, onlara soracaklar boşalttınız mı diye. Onlar da ‘boşalttık ya da boşaltmadık’ diyecekler. Eğer ‘boşalttık’ diyeceklerse neleri boşaltmışlar, nasıl boşaltmışlar onu söyleyecekler. Bakın ben bunlardan hiç yılmam. Ben bu ülkede 12 sene başbakanlık, 7 sene cumhurbaşkanlığı yaptım, ülkenin katrilyonlarını sarfettim ve iki defa darbeye muhatap oldum, kimse bana 40 paranın hesabını sormadı.”
       “Hukuk devletinde masumiyet karinesi ilkesi vardır. Yani bir iddia yapıp geçip gitmek kafi değil. Hukuk itham yapmak için değildir, itham edileni haksız ithama maruzsa, onu korumak içindir. İtham etmek gayet kolay, herkes yapar ithamı. Masumiyet karinesi yani, kişinin masum olduğunu kabul edeceksiniz. Sonra kişinin suçlu olduğu ispatlanırsa, suçludur. O zaman da kanunların icabı yapılır. Eğer kişiler hakkında ‘yapmıştır, etmiştir’ deyip ceza verecekseniz, o zaman mahkemeye de, hakimlere de lüzum yok. Dünyanın bin hali var, herkesin başına bir çok şey gelebilir, birinin başına gelen başkasının başına da gelebilir, senin başına da gelebilir. O zaman hakkı ararsın, hukuku ararsın; savunma hakkını ararsın. Biraz dikkat...”
       
“VİCDAN AZABI ÇEKİYOR MUSUNUZ?”
        Demirel, Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durumdan vicdan azabı çekip çekmediği yolundaki bir soru üzerine de, “Ben niye çekecekmişim ki, gördüğüm hizmet için kendim gelip oturmadım. Halkın önüne çıktım, çatır çatır oy aldım, oturdum. Parlamentonun güveniyle cumhurbaşkanı oldum. Benim dışımdaki siyasetçiler benden farklı mı? Başka bir yolu mu var siyasetin?” yanıtını verdi.
       Süleyman Demirel, demokrasinin kesintiye uğramasının ne gibi zararları olduğu yolundaki soruya karşılık da, “Bugünkü parçalı parlamentonun sebebi budur” dedi. Bütün siyasi hayatında milli iradenin üstünlüğünden hiç sapmadığını ifade eden Demirel, bir başka soruyu yanıtlarken de, şu anda siyasete girmeyi düşünmediğini belirterek, “Fakat ülke sorunları ile ilgiliyim, ilgili olmaya da devam edeceğim” diye konuştu. Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin bir soruya karşılık “Siyasi partiler kapatılmamalı yalnız siyasi partilerin de Anayasa ve kanunları ihlal etme gibi bir imtiyazları olmamalı” diyen Demirel, yargının siyasallaşması konusundaki bir soruyu da “Kuvvetler ayrılığı prensibi işlese Türkiye daha mutlu olur. Bugün tam olarak işlediğini söyleyemem” diye yanıtladı.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları