Home page
Haber Menüsü


İdil Akidil
Yeni Mezunlara Öneriler II
Bu sabah bir iş görüşmesine gidiyorsunuz. Kıyafetiniz, her zamankinden daha özenli... Özgeçmişinizi bir kez daha gözden geçirdikten sonra, şirketin kapısından giriyorsunuz.
İdil Akidil
NTV-MSNBC
    14 Mayıs —  Görüşmecinin gözünün içine bakacaksınız, elini ne çok yumuşak ne de çok sert sıkacaksınız. İyi bir giriş yaptıktan sonra, gösterilen yere oturacaksınız. Kollarınızı nereye koyacağınızı düşünmüş olduğunuzdan rahatça yerleşeceksiniz.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Kollar sımsıkı bağlanmamalı, iletişime kapalı olduğunuzu gösterir”, diyor bir iletişim uzmanı. En iyisi masanın üzerinde elleri birleştirmek... İçecek ikram edilirse, mutlaka içeceksiniz. Reddetmek iyi olmaz. Sorulan her soruya cevap vermeniz gerekiyor. Büyük bir sınav...
       
İdil Akidil’in diğer yazıları

       İşte bunlar, yeni mezunların bazılarının paradigmalarından. Bazıları hayatı kolaylaştıran cinsten, tamamen yanlış olduklarını söylemek mümkün değil, ancak hiçbiri yönlendirici olmamalı.
       Yıllardır yönetici adayı (management trainee) adayları ile görüşmeler yaparım. Birçoğu tornadan çıkmış gibidir. Her yılın modası farklı olsa da birbirine benzer şekilde konuşan, giyinen, kollarını kavuşturan, o günün en popüler sporunu yapan, en son okuduğu kitap o haftanın “en çok satan” kitabı olan yeni mezunlar... “İş bulma süreci” ile ilgili yaratılan kalıplara uymaya çalışanlar. Sadece “olduğu gibi olan” adayların az bulunduğu mülakatlar...
       İnanın şirketler de işe alım sürecinde yeni mezunların duyduğu gibi bir baskı hissediyor. Doğru adayı kaybetmek kadar, yanlış adayı işe almak hatasını yapabileceklerini biliyorlar. Bu nedenle İnsan Kaynakları yönetimine ve uygulamalarına önem veren kurumlar, işe en uygun adayı seçebilmek için çeşitli test ve envanter sonuçlarından destek alıyorlar.
       Ülkemizde işe alım süreci genelde kurumların güçlü olduğu, adayların korunmadığı bir süreç. Aslında bir iş görüşmesi taraflardan her ikisinin de aynı düzeyden başladığı, eşit olduğu bir toplantı olmalıdır. Bu ortamı hazırlamak ise ne yazık ki sadece kurumların elinde.
       Özgeçmiş yazımı ve mülakatlar üzerine çok yazı var. Internetde sayfalar, hatta basılmış kitaplar. Biz de katkıda bulunalım literatüre:-) Çağdaş bir şirkete iş başvurusu yaptınız diyelim. Görüşmeye gidiyorsunuz. Üzerinizde “İş kıyafeti”; yani o kurumda çalışıyor olsaydınız normal bir iş günü giyeceğiniz gibi. Büyük ve dikkat çekici aksesuarlardan, fazla makyajdan kaçınmış olmalısınız. Özgeçmişiniz, daha önce göndermiş de olsanız, yanınızda. Bir sayfadan uzun olmamasına çalışın. Hedefiniz, ne için başvurduğunuz -kuruma uyarlanmış bir şekilde- yazılı olsun. Özgeçmişlerin çoğu standart CV formatlarından kopyalandığı için mezunların hedefleri birbirinin aynı oluyor çoğunlukla... Üç-dört satıra yayılmış, içinde mutlaka “gelecek”, “sadakat”, “yönetici olmak” gibi kelimeler olan tek bir cümle... Bundan kaçınıp, kendi hedefinizi içten ve basit bir şekilde ifade ederseniz, diğer adaylardan farklı olmaya başlarsınız bile. (Küçük bir not: Karşınıza çıkacak işe alımcıların çoğu “hedef” cümlesini o adayın yazıp yazmadığını, hatta anlayıp anlamadığını fark edecek kadar deneyimli olacaktır.).
       Özgeçmişinizde iş ve akademik geçmişiniz kronolojik olarak -en yeniden en eskiye doğru- sıralanmalı (mezun olduğunuz ilkokula kadar inmeyin lütfen!). Yabancı bir dilde hazırladıysanız, özellikle dilbilgisi ve yazım hatası olmamasına dikkat edin. Bir dili bildiğini göstermeye çalışırken, tam tersini kanıtlayan özgeçmişlerle çok karşılaştık... Okul dışındaki faliyetlerinizden ve aldığınız eğitimlerden de bahsedin. Başvurunuzda, ilgili kuruma özgü eklemeler yaptıysanız, bir kez daha kontrol edin. İlgilendiği görevi, kontakt kişiler, hatta şirketin adını hatalı yazan birçok aday olur.
       Mülakatçının elini istediğiniz açıdan sıkın. Kollarınızı istediğiniz yere koyun, ikramda bulunuluyorsa ne içmek istiyorsanız onu söyleyin.
       Mülakatçıların da çeşitli paradigmaları var. Bazıları kişisel, bazıları da sektörel deneyimlerinden gelen. Bazı okullara sempati duyanlar olabilir, parmağınızdaki yüzükten rahatsız olanlar da.
       Mülakatta işle bağlantılı olsun olmasın, özel hayatınızla ilgili de olmak üzere herşeyi sorabileceğini düşünür bazı kurumlardaki görüşmeciler... Çok özel soruları uygun bir dille reddetmekten çekinmeyin. Daha ilk temasınızda hoşunuza gitmeyecek bir davranışla karşılaştığınız bir kurum sizin için daha büyük sorunlar hazırlayabilir.
       Mülakatta, olmayan bir kişiyi referans göstermeyin. Tutamayacağınız sözler vermeyin. Ama işi yapmak istediğinizi de gösterin.
       Rahat ve dürüst olun. “Ben sadece kendimi deniyorum”, “Aslında bu işi düşünmüyorum” diyen adaylarla sıkça karşılaşırız.
       Stajlarınız, iş deneyiminiz varsa mutlaka bunlardan bahsedin. Okul dışındaki aktivitelerinizden de... Ama sadece “gerçekten” yaptıklarınızdan. Her biri üniversitenin kulüplerinden birinin Yönetim Kurulu üyesi olduğunu söyleyen 24 kişiyle görüşmüştük bir dönem.
       Görüşmeye hazırlıklı gidin. Şirket hakkında bilgi toplamış olun, ancak her fırsatta da kurumla ne kadar ilgilendiğinizi kanıtlamak için gündelik yaşamda kullanmayacağımız detayda şirket bilgilerini söylemek için konuyu değiştirmeyin...
       Size sorulan sorulara, gerçek deneyiminizi gösterecek şekilde yanıt verin. Buna YILDIZ/ STAR yöntemi deniyor. Durumu, zaman göstererek anlatın, neler yaptığınızı ve sonucun ne olduğunu ekleyin. Bu kelime İngilizce Situation (durum), Time (zaman), Action (hareket), Result (sonuç) sözcülerinin başharflerinden oluşuyor.
       Söylediklerinizle, özgeçmişinizdeki bilgilerin tutarlılığı önemli. Örneğin, özel ilgi alanınız Fransız Edebiyatı ise en beğendiğiniz yazar sorulduğunda söyleyebilmelisiniz. Boş zamanlarınızda sinemaya gitmekten hoşlandığınızı belirttiyseniz, en son hangi filme ne zaman gittiğinizi de...
       Siz de sorular sorun. İlk aşamada ücreti sormayabilirsiniz, ancak şirkette performansın nasıl değerlendirildiği, görevin yetki ve sorumluluklarının neler olduğu vs. ilginizi çekmeli.
       Görüşme yaptığınız kişilerin isimlerini, kim olduklarını öğrenin. Ve görüşmenizin sonucunu takip edin...
       İyi şanslar!
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları