Home page
Haber Menüsü


 
Derviş: Yangın söndürülmek üzere
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomik krizlerle başlayan yangının söndürülmek üzere olduğunu söyledi. Derviş, TBMM’deki konuşmasında Fon’daki bankaların en iyi şekilde satılması veya tasfiyesi gerektiğini vurguladı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    11 Mayıs—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, TBMM’nin özverili çalışmasıyla ülkede yangının söndürülmek üzere olduğunu söyledi. Bakan Derviş, kuruluşların ekonomik kıstaslara göre yönetilmesi gerektiğini belirterek, “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndaki bankaları en iyi şekilde satmak veya tasfiye etmek gerekiyor” dedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, Bankacılık Yasa Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında, gruplar üzerindeki görüşmelerin bitmesi ardından söz alarak tasarı hakkında bilgi verdi.
       Kasım ve Şubat ayındaki krizlerin Türkiye’yi zor duruma getirdiğini, Türk Lirası’nın iki aşamada yüzde 70 oranında devalüe olduğunu belirten Derviş, “Bu yangını hep birlikte söndürmek zorunda idik. Sizlerin olağanüstü çalışmaları ile yangını bugünlerde söndürmek üzereyiz. Bu konuda bir daha, hükümet adına sizlere teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızın başarılı olması için bir miktar dış kredi gereklidir.
       Bu dış kredi, maliyeti ve vadesi açısından şu anda Türkiye’nin hazinesinin başka yoldan elde edeceği kaynaklara göre daha ucuz ve daha uygundur. Onun için bunu almak Türkiye’nin yararınadır. Ekonomiyi biran önce büyümeye götürmek açısından önemlidir. Ancak esas olan Türkiye’deki ekonomiyi çağdaş gereksinimlere uydurmak ve özellikle siyasetin ekonomiye, ekonominin de siyasete daha saygılı davranmasını sağlamaktır” dedi.
       
İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULMALI
       Derviş, Fon’da bulunan bankalarla doğacak hukuksal sorunların çözümü için ihtisas mahkemelerinin kurulmasının öngörüldüğünü belirtti. “Şu anda bulunan dış kaynak başka kaynaklara göre daha uygun oldu” diye konuşan Derviş, özelleştirmenin temel amaç olmadığını, devletin kuruluşlarını iyi yönetmenin de önemli olduğunu dile getirdi.
       
BDDK ETKİLİ ŞEKİLDE ÇALIŞMALI
       Bakan Derviş, konuşması”Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu herhangi bir devlet kuruluşu gibi sadece ekonomik etkinliği ve bankacılık sektörünün sağlığını düşünerek, herhangi bir politik etkiden veya kısa vadeli bir hesaptan uzak durarak, sadece bu amaçla en etkili bir şekilde çalışmalıdır” dedi.
       Kemal Derviş, Telekom Yasası’nın, bu şirketi kesinlikle yabancı bir yatırımcıya satmak amacıyla çıkartılmak istenmediğini söyledi. Her şeyden önce Türkiye ekonomisini, ekonomik kuruluşları, ekonomik kıstaslara göre etkinliği en ön planda tutarak iyi şekilde yönetmek gerektiğini vurgulayan Derviş, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Bunu yaparsak dış kaynağa ihtiyacımız da çok azalacaktır. İyi bir yatırım fırsatı doğar da iyi bir şartta eğer bir dış yatırımı Türkiye’ye getirirsek istihdam yaratır, teknoloji getirir. Ancak esas amaç, illa bunu satmak değildir. Esas amaç, telekom, enerji, doğalgaz sektörü, hangi sektörde olursa olsun devletin bu çok önemli kuruluşlarını, ekonomiyi düşünerek yönetmektir. Diğer hususlar çok daha az önemlidir.”
       
FON’DAKİ BANKALARIN DURUMU
       Sektördeki bankaları rehabilite etmek gerektiğini ifade eden Derviş, şöyle konuştu:
       “Bankalar Fona geçtikten sonra birçok şeyi kaybediyoruz. Ancak bugünkü ortamda birçok bankayı fona almak mecburiyetinde kaldık. Bunları en iyi şekilde satmak veya tasfiye etmek gerekiyor. BDDK, herhangi bir devlet kuruluşu gibi sadece ekonomik etkinliği ve bankacılık sektörünün sağlığını düşünerek, herhangi bir politik etkiden veya kısa vadeli bir hesaptan uzak durarak, sadece bu amaçla en etkili bir şekilde çalışmalıdır.
       Eğer BDDK bu işlevini yerine getirebilirse sanıyorum bankacılık sektörüne büyük hizmet edecektir ve bu sektör reel sektörü destekleyecek şekilde çalışmaya başlayacaktır. Önemli olan içerideki yönetimin şeffaflık ve etkinlik sağlamasıdır. Bütün çalışmalar, yasalar bu amaca yöneliktir.”
       Kemal Derviş’in konuşmasından sonra tasarının maddelerine geçilmesi kabul edildi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları