Home page
Haber Menüsü


Tasarıda Derviş’in dediği oldu
Telekom yasa tasarısına göre, lisans verme yetkisi, Telekomünikasyon Kurumu’na devredildi. Ancak, Ulaştırma Bakanlığı’nın da görüşü alınacağı, son onayın da bakanlar kurulu’nda verileceği belirtildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
10 Mayıs— Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’le Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında uzun süreli tartışmaya neden olan, Telekom tasarısı Derviş’in istediği değişikliklerle liderler zirvesinde sonuçlandı. Türk Telekom Yasa Tasarısı’nın son haline göre, lisans verme yetkisi, Telekomünikasyon Kurumu’na devredildi. Ancak, Ulaştırma Bakanlığı’nın da görüşü alınacağı, son onayın da Bakanlar Kurulu’nda verileceği belirtildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türk Telekom’un ana sözleşmesinde kamu payı yüzde 50’nin altına düşene kadar ulaştırma bakanı’nın onay yetkisi devam edeceği vurgulandı.
       Kamu payı yüzde 50’nin altına düştükten sonra onay merciinin TBMM Genel Kurulu olacağı kaydedildi.
       Üçüncü tartışmalı konu olan İhale Komisyonu’nun yapısı noktasında ise Hazine’nin dediği oldu. Komisyonda Sermaye Piyasası Kurulu’na yer verilmedi.
       Bu arada, uydu hizmetlerini yürütmek üzere ise kamu iktisadi kuruluşu oluşturulacağı da tasarıda yer aldı.
       
TASARI IMF’NİN TALEPLERİNE UYGUN
       Diğer yandan, Telekom’un özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısının Uluslararası Para Fonu’nun isteklerine uygun olduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Meclis’e sevkedilen tasarının IMF’nin icra direktörleri toplantısında herhangi bir engelle karşılaşmayacağı kaydediliyor.
       Yetkililer, taslağın IMF İcra Direktörleri’nin 15 Mayıs’ta yapacağı toplantıya kadar yasalaşmaması halinde, yine de IMF tarafından onaylanacağını, IMF’nin mali yardımları taslağın yasalaşmasından sonra serbest bırakacağını belirtiyorlar.
       
LİSANS YETKİLERİ KURUM’A AİT
       Tüm telekomünikasyon hizmetlerine ilişkin her türlü görev sözleşmesi, imtiyaz sözleşmesi, genel izin ve ruhsat verme yetkisi Türk Telekomünikasyon Kurumu’na ait olacak.
       Kurum, Türk Telekom dahil işletmecilerle imzaladığı sözleşmelerin ve verdiği genel izin ve ruhsatların şartlarına uyulmasının sağlanması için gerekli önlemleri almaya, faaliyetlerinin mevzuat ile görev ve imtiyaz sözleşmesi, telekomünikasyon ruhsatı veya genel izin şartlarına uygun yürütülmesini izlemeye ve denetlemeye, aykırılık halinde ilgili işletmecinin bir önceki takvim yılındaki cirosunun yüzde 3’üne kadar idari para cezası uygulamaya, milli güvenlik, kamu düzeni veya kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla gerekli tedbirleri almaya, gerektiğinde tesisleri tazminat karşılığında devralmaya ya da ağır kusur halinde sözleme, ruhsat ve genel izni iptal yetkisine sahip olacak.
       
GÜVENLİKLE İLGİLİ PROTOKOLLER GEÇERLİ
       Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve diğer güvenlik kuruluşları ile tüm sözleşmelerin geçerliliğinin devam edeceği kaydedildi.
       Yabancı şirketlere satılacak hisse oranının yüzde 45’i geçmeyeceği, yüzde 5’lik hissenin de çalışanlarla küçük yatırımcılara ayrılacağı vurgulandı. Devlete ayrılacak bir adetlik imtiyazlı hisse ile ulusal çıkarların korunmasında söz ve karar yetkisi tanınacağı ifade edildi.
       Türk Telekomünikasyon Kurumu’nun özelleştirilmesini öngören tasarıya göre, Türk Telekom’un hisse değerini belirlemek amacıyla değerlendirme komisyonu, belirlenen ve Bakanlar Kurulu’nca onaylanan hisse değeri üzerinden satış ve ihale işlemlerini yürütmek üzere ihale komisyonu kurulacak. Komisyonlar, ikisi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ikisi Ulaştırma Bakanlığı ve biri Hazine Müsteşarlığı temsilcisi olmak üzere 5 üyeden oluşacak.
       Komisyona, ÖİB temsilcilerinden biri başkanlık edecek. Komisyon üyelerinin hizmet süresi bir yıl olacak.
       Türk Telekom’daki kamu payı yüzde 50’nin altına düşünceye kadar, Türk Telekom yönetim kurulu üyeliklerine atanacaklarda devlet memurluğuna atanabilme genel şartlarına sahip olma ve enaz 4 yıllık yüksek öğrenim görme şartı aranacak.
       Türk Telekom’da asli ve sürekli olarak çalışanların ücreti en yüksek devlet memuru aylığının beş katını geçemeyecek. İmtiyaz sözleşmesi akdedilerek yürütülecek olan telekomünikasyon hizmetleri veya altyapısına yönelik yetkilendirmeye ilişkin planlar Türk Telekom tarafından hazırlanacak.
       Türk Telekom tarafından hazırlanacak planlar, Ulaştırma Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacak ve kurum tarafından yürütülecek. Görev ve imtiyaz sözleşmeleri, telekomünikasyon ruhsatı ve genel izinlerin asgari değerleri, Türk Telekom’un teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
       
PERSONELİN DURUMU
       Türk Telekom’daki kamu payının yüzde 50’nin altına düşmesi durumunda, hisse devir sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 30 gün içinde asli ve sürekli görevlerde çalışan personelin listesi Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek.
       Bu personel 30 gün içinde başka kamu kurum ve kuruluşlarına sevkedilecek. Kamu payının yüzde 50’nin altına düşmesinden itibaren bir yıl içinde bu kurumda işçi olarak çalışanların hizmet akitleri, emeklilik dışında haklı veya haksız nedenle feshedilmesi durumunda bu kişiler iş kaybı tazminatı ve diğer tazminatlardan yararlanacaklar.
       
EMEKLİLİĞE TEŞVİK
       Posta, Telgraf ve Telefon İşletmesi Genel Müdürlüğü, Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi olarak ikiye ayrılması nedeniyle, personelin ihtiyari olarak iştirak ettiği PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı da her türlü varlıkları bölüştürülmek suretiyle ikiye ayrılacak.
       Bu ayrılma, Posta, Telgraf ve Telefon İdaresi’nin Sağlık Yardım Sandığı ile Kefalet Sandıkları için de öngörülüyor. Bu işlemlerde, halen üye olan tüm personelin tüm hak ve yükümlülükleri bölünmeden önceki durumda olduğu gibi saklı kalacak. Kanun ile düzenlenen imtiyazlı hisse ve kapsamının, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde Şirket ana sözleşmesine dahil edilecek.
       Türk Telekom’da kadrolu veya sözleşmeli personel olarak çalışanlardan istekleri üzerine iş mevzuatına tabi statüye geçmiş veya geçecek olanların hizmet akitlerinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermesi halinde, Türk Telekom’da ve daha önceki kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri kıdem tazminatının hesabında dikkate alınacak.
       Kurumda çalışan personelden Emekli Sandığı kanununa göre emeklilik hakkını kazanmış olanlara, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde emeklilik ikramiyeleri ve kıdem tazminatları yüzde 30 fazlasıyla ödenecek. Bundan doğan fark, Hazine tarafından karşılanacak.
       
   
MSNBC News Telekom Meclis'te
MSNBC News Telekom Pazartesi Genel Kurul'da
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları